StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetrizik cjepiva

Plenković: Stav struke je da se cijepljenje AstraZenecom u Hrvatskoj nastavi, a mi ćemo to mišljenje slijediti

Piše Šibenski.hr, JL
7. travnja 2021. - 19:01

- Neobični krvni ugrušci s niskim trombocitima trebali bi se navesti kao vrlo rijetke nuspojave cjepiva AstraZenece- objavila je u srijedu Europska agencija za lijekove.

Također je ponovljeno kako ukupne koristi cjepiva ipak nadilaze rizike od primanja istoga.

- Imali smo sastanak s predstavnicima HZJZ-a i ravnateljem HALMED-a. Činjenica je da je postojao određeni broj slučajeva gdje je moguća veza cijepljenja i nekih nuspojava, ali stav je EMA-e da su koristi veće od rizika cjepiva i s te strane HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenje cjepivom AstraZenece. To je stav struke kojeg ćemo mi kao Vlada slijediti, kazao je premijer Andrej Plenković.

Na pitanje o manjoj cijeni cjepiva AstraZenece odgvorio je:

- Cijene su određivane u procesu koji nema veze s RH, dogovarane su na razini EK. Cjepiva štite od smrtnog ishoda, od teških oblika bolesti, simptoma, hopitalizacija itd. Tu se ništa nije promijenilo. Kada dođe do ovako brzog otkrića cjepiva za neku bolest, normalno je da u procesu cijepljenja milijuna ljudi dolazi do nekih nuspojava. Šaljemo istinite i točne poruke građanima o tome kakvo je to cjepivo.

Jesu li druge zemlje članice u neravnopravnom položaju?

- Mi smo apelirali i prošli put kad su neke države suspendirale cijepljenje da svaka takva odluka u današnjem svijetu utječe i na stavove građana zemalja gdje nije bilo takvih preporuka. Ovo je zadaća svih da se izbore za kredibilitet cjepiva.

16. travanj 2024 20:34