StoryEditorOCM

Plenković: Fiksiramo cijene benzina i dizela na svim postajama koje nisu na autocestama!

Piše Šibenski.hr
20. lipnja 2022. - 09:13

Premijer Andrej Plenković obratio se novinarima nakon telefonske sjednice Vlade.

- Odlučili smo i ovaj put intervenirati tako da smo fiksirali najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koji se ne nalaze na autocestama. Jedino što će se sutra dogoditi u smislu povećanja cijena je rast goriva na autocestama, cijena za dizelsko gorivo će biti 14,57, a za benzin na 14,06 kuna, rekao je premijer Plenković dodajući da se to odnosi na 94 posto postaja.

- Time smo očuvali standard velikog broja naših sugrađana. Ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda naših građana i omogućuje intezivnu turističku sezonu, rekao je premijer.

Na ostalim benzinskim pumpama cijene će biti 13,08 kuna za eurodizel, a benzin 13,50 kuna.

Plenković je također dodao da bi, u slučaju da nije bilo Vladinih mjera, cijena dizela bila 16,64 kune, benzina 15,95 kuna, a plavog dizela 11,83 kune.

image

Cijene goriva - ušteda

Najviše dozvoljene maloprodajne cijene od 21. lipnja na benzinskim postajama koje se nalaze na autocestama

Vlada RH
image

Najviše dozvoljene maloprodajne cijene od 21. lipnja na benzinskim postajama koje se nalaze na autocestama

Vlada RH

- Imamo još prostora i u pogledu trošarina i za benzin i na dizel da dođemo na minimum, a i ovakvim mjerama postižemo efekte, rekao je Plenković, a piše N1.

Na pitanje je li realno da će turisti izbjegavati točiti na autocestama i da će se povećati promet na okolnim cestama, Plenković je rekao da misli da neće.

- Naša je politika u potpunosti nediskriminirajuća, i vi i ja na autocesti bismo platili isto kao netko iz Mađarske, Njemačke… Ne možete u EU-u davati jedne cijene za nekoga iz vaše države, a druge za nekoga tko ima različite tablice. Mi smo uvijek bili na strani vladavine prava i nediskriminacije. Mislim da nije relano da bi svi koji u Hrvatsku dolaze preko autoceste silazili s autoceste i išli u neko malo mjesto, napunili gorivo pa se vratili na autocestu, rekao je Plenković.

19. travanj 2024 21:01