StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkažnjeni makaranin

Pjevač Roso: Sad se može pjevati ‘Za dom spremni‘?! Onda ću ja tužiti državu...

Piše Mirela Goreta
4. lipnja 2020. - 10:15

U lipnju prošle godine Visoki prekršajni sud novčano je kaznio makarskog pjevača Marija Rosu za izvikivanje pokliča "Za dom spremni" na početku izvođenja pjesme ''Bojna Čavoglave'' 4. kolovoza 2015. na koncertu u Makarskoj uoči proslave "Oluje".
Roso je kažnjen novčanom kaznom od 765 kuna i plaćanjem sudskih troškova u iznosu od 200 kuna.

– Platio sam kaznu, natrala nevolja. Moraš platit. Nemoš pjevat i gotovo – nasmijao se Mario Roso čuvši zašto ga zovemo. Odmah mu je bilo jasno zašto...

– Eto, sad se može pjevati... Kad su mi donijeli tu presudu nisam se žalio, iz očaja sam je platio, jer sam se razočarao u državu i u ljude koji je vode. Nemoguća stvar je bila da se nekoga može kazniti jer pjeva "Čavoglave" i drži se originala s tim pozdravom, a to je sada potvrdio i sud. Ne možeš pjevati "Čavoglave" bez toga, onda to nije ta pjesma – govori Roso, ističući kako je kaznu platio iz inata svima onima koji misle suprotno.

Prkos, a ne lova

– Nije tu bila stvar love, nego baš prkosa. Je l' oćete da van platin?! Oćete. E, pa evo vam. Znao sam da će doći do ovoga, logična je stvar da to nije nikakav ustaški pozdrav. Na toj fešti na kojoj sam pjevao "Čavoglave" nije zabilježen nikakav incident.

A svake godine se uoči "Oluje" održava taj koncert u Makarskoj. Pjevaju se hrvatske, Thompsonove pjesme... "Čavoglave" se potpuno uklapaju u taj program. Čak sam je bio zaboravio pjevati, ali su me organizatori podsjetili na nju i poželjeli da je izvedem. A kad sam je otpjevao neki su novinari pokrenuli hajku i onda je sve krenulo. I kad su me kaznili oni su slavili, a ja sam se osjećao jadno – kaže Roso, potvrđujući kako je, čuvši za aktualno pravno stajalište što se tiče izvedbe Thompsonove pjesme "Bojna Čavoglave", već razgovarao sa svojim odvjetnikom Predragom Trutinom i dogovorio sastanak.

– Trutin me zamolio da uzme moj slučaj i da mu dopustim da se, citiram, "ukopa s presudom" koju će na kraju dobiti jer je uvjeren da, ako se budu osuđivale ovakve stvari, nama Hrvatima nema budućnosti. Moramo se onda nekako drukčije zvati – smatra Roso.

Još će vidjeti kakve će pravne korake poduzeti...

– Ne, neeee, ne trebaju mi vratiti novac. Samo neka operu ljagu s mog imena da ja nisam ustaša. Kakav ustaša?! Ja sam Hrvat, hrvatski građanin, tako se osjećam i takav ću biti do kraja života. Pranje da nisam ustaša vjerojatno mora, htio-ne htio, povući i neke odštete. Hoću li tužiti državu?! Bože moj, jedno bez drugoga ne ide. Ako se može bez toga ići, onda neću. Ali ja se moram oprati, mene ljudi i danas pozdravljaju sa "Za dom spremni". Oni su čitali naslove u medijima, njih ne zanima što je unutra u tekstovima – kaže Mario Roso.

Ustavni sud je u više odluka zauzeo stajalište kako je riječ o pozdravu suprotnom temeljnim načelima Ustava Republike Hrvatske.

26. travanj 2024 05:44