Malo tko u bolnici previše razmišlja o bolničkoj hrani, misli su usmjerene ka zdravljenju. Uostalom, bolnička je spiza odavno došla na loš glas i nije da itko očekuje jelo vrijedno michelinove zvjezdice. Ako je suditi po iskustvima pacijenata, hrana u bolnicama je uglavnom "bljak", grozna, nejestiva, loše začinjena, nedovoljna, preskromna, hladna...
Ako pak pogledate službene stranice bolnica one jelovnik pojašnjavaju malo drugačijim riječima:
- Pri planiranju prehrane bolesnika uzima se u obzir vrsta i stupanj bolesti te biološka potreba organizma. Prilikom izrade jelovnika, važna stavka je pravilan odabir sezonskih namirnica mediteranskog podneblja, kulinarska obrada te broj i raspored obroka. Jelovnici su temeljeni na posljednjoj Odluci o standardu prehrane bolesnika u bolnicama. Unatoč tome, neprestano se radi na poboljšavanju i osuvremenjivanju bolesničke prehrane na temelju prakse i novih znanstvenih dokaza u struci.
Ajmo se malo uhvatiti dijela koji kaže kako je "važna stavka pravilan odabir sezonskih namirnica mediteranskog podneblja". Naime, naša čitateljica poslala nam je sliku večere u jednoj dalmatinskoj zdravstvenoj ustanovi. I doista, koriste se sezonske namirnice mediteranskog podneblja - blitva i riba. Blitva je poznato je odlična za zdravlje srca, mozga, kostiju, dok riba sadrži dvije posebno važne omega-3 masne kiseline - EPA i DHA. Jelo bi bilo nutritivno i zdravo, baš kako treba da su u pjatu nije nepredviđeno našla i - uholaža!
Večeru pacijentica očekivano nije pojela jer kaže nije ljubitelj takve vrste mesa...