Ovu super namirnicu koju nutricionisti nazivaju „bijelom kraljicom zdravlja“ trebamo uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer je izuzetno korisna i zdrava. Cvjetača je bogata vitaminima, mineralima, vrijednim antioksidansima i drugim važnim fitokemikalijama.
Cvjetača je povrće najsličnije brokuli i kupusu, au europskim se kuhinjama koristi već četiri stoljeća, najprije u srednjovjekovnoj Italiji, a potom i u Francuskoj. To je pitoma sorta divljeg kupusa, a najzastupljenija je bijela cvjetača koja se uzgaja i konzumira i kod nas.
Od vitamina, cvjetača u većim količinama sadrži vitamin C, čak 58% preporučenog dnevnog unosa u količini od samo 100 g cvjetače, zatim vitamin B5 (pantotenska kiselina), vitamin B6 i folnu kiselinu, odnosno vitamin B9, i na kraju vitamin K. Cvjetača sadrži i minerale: kalij, fosfor, cink i magnezij te željezo, prenosi Kurir.
Cvjetača kao hrana i lijek
Ovo zdravo povrće, baš kao i kupus, ima malo masnoća i ugljikohidrata, ali sadrži mnogo biljnih vlakana, vode i navedenih vitamina, što sve navodi na zaključak da je cvjetača vrlo hranjivo povrće. A cvjetača sadrži mnoge fitokemikalije koje su korisne za naše zdravlje.
Jedan od tih spojeva je sulforafan, za koji se pokazalo da se bori protiv raka. Glukozinlati također usporavaju razvoj raka, a cvjetača sadrži i karotenoide. Uopće ne čudi zašto se cvjetača preporuča za terapiju raka, ali i za prevenciju. Naime, ako redovito koristite cvjetaču, uvelike ćete smanjiti rizik od agresivnog raka prostate.
Kuhajte na pari
Kuhanjem cvjetače ti se spojevi uništavaju, odnosno razgrađuju, pa se kuhanjem od 5 minuta gubi 20-30%, nakon deset minuta 40-50%, nakon 30 minuta 75%. Želite li sačuvati te fitokemikalije, preporučuje se da cvjetaču pripremite na drugačiji način: na pari, u mikrovalnoj ili na kineski način u woku (stir-fry).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....