StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOporba udara

Njemačka Vlada polaže račune zašto nije organizirala vlastitu proizvodnju medicinske opreme, čega nedostaje

Piše Branimir Periša
4. travnja 2020. - 15:32
German Economy Minister Peter Altmaier (L) speaks to delegates practicing social distancing during a session at the Bundestag, Germany's lower house of parliament, in Berlin on March 25, 2020. - Only every third chair was available to the MP's in the chamber to mainitain social distancing during the debate as Germany enforces a partial lockdown trying to slow down the spread of the novel coronavirus that can cause the Covid-19 disease. (Photo by Tobias SCHWARZ/AFP)Tobias Schwarz

Njemačka vlada se našla na udaru kritika oporbe nakon problema s nabavom zaštitne odjeće i maski za bolničko osoblje.
U zemlji je uočeno usporavanje broja zaraženih i u protekla 24 sata taj je broj porastao za 6082, što je blago smanjenje u odnosu na 6174 novi slučaj dan ranije, prema institutut Robert Koch (RKI).
Vlada ipak ponavlja da je prerano za ocjene o promjeni trenda.
U Njemačkoj je sad 85.778 zaraženih. Broj umrlih porastao je u subotu na 1158 sa 1017 u petak.
"Njemačka bi zajedno sa svojim europskim partnerima mogla u najkraćem roku organizirati proizvodnju zaštitne odjeće i maski. Zapravo je zadaća ministra gospodarstva koordinacija ovakve proizvodnje", rekla je predsjednica stranke Zeleni Annalena Baerbock ukazujući na nestašice, posebice zaštitne odjeće u njemačkim bolnicama.
"Njemački ministar gospodarstva se povukao", rekla je Baerbock u razgovoru za Njemačku novinsku agenciju (dpa) kritizirajući direktno ministra gospodarstva Petera Altmaiera (Kršćansko-demokratska unija CDU).
Kritika na račun ministarstva gospodarstva dolazi i iz oporbene Liberalno-demokratske stranke (FDP).
"Mnoga poduzeća u Njemačkoj žele pomoći ali odustaju nakon bezuspješne potrage za sugovornicima koji bi koordinirali pomoć", rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba FDP-a Michael Theurer. On je rekao kako se poduzetnici žale na birokratske prepreke koje je ministarstvo gospodarstva "već odavno" trebalo ukloniti.
Ministarstvo gospodarstva odbacuje kritike i ukazuje na ministarstva unutarnjih poslova i zdravstva koje su zadužene za preusmjeravanje proizvodnje u kriznim vremenima.
Glavni tajnik vladajućeg CDU-a Paul Ziemiak rekao je u razgovoru za dnevnik Iserlohner Kreisanzeiger kako se trebaju povući pouke iz korona-krize kako bi u budućnosti njemačko gospodarstvo moglo brže reagirati na aktualne potrebe.
Posebice je primjetno pomanjkanje zaštitne odjeće i maski za koje na svjetskom tržištu vlada bespoštedna borba.
Washington je u međuvremenu demantirao navode senatora Berlina za unutarnje poslove Andreasa Geisela koji je za javni servis RBB rekao kako je po nalogu SAD-a u Bangkoku zaplijenjena pošiljka zaštitnih maski namijenjena berlinskoj policiji.
Njemački ministar zdravstva Jens Spahn najavio je u petak kako vlada priprema pokretanja intenzivnije proizvodnje zaštitnih maski u Njemačkoj.
"Vlada je poduzećima koje dolaze u obzir za proizvodnju već poslala ponudu", rekao je Spahn.
Njemačke klinike već nekoliko dana svjedoče o problemima pri nabavci zaštitne odjeće i maski na tržištu.

16. travanj 2024 19:35