StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetšibenska aktivistkinja

Maja Šintić nosi listu Možemo! u devetoj izbornoj jedinici, zbog obveza u školi izostala s predstavljanja

Piše Slavica Lukić/JL
27. ožujka 2024. - 08:12

Sandra Benčić, kandidatkinja Možemo! za premijerku, nositeljica je izborne liste te stranke u prvoj, zagrebačkoj izbornoj jedinici. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nosit će listu Možemo! u 6. izbornoj jedinci, jednoj od triju zagrebačkih izbornih jedinica.

Svi kandidati za premijera trebali bi nositi izborne liste u 1. izbornoj jedini jer se upravo u njoj vode ključne borbe između kandidata na izborima za Sabor, izjavili su Sandra Benčić i Tomislav Tomašević u utorak popodne u Zagrebu, prilikom predstavljanja nositelja izbornih lista Možemo! u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj i u 11. izbornoj jedinici za dijasporu. Čak je osam žena nositeljica liste Možemo! i samo tri muškarca. Tako je, ustvrdili su, odlučeno na predizborima na kojima članovi platforme Možemo! odlučuju koga žele vidjeti na izbornim listama. Ostale kandidate na listama predstavit će do kraja tjedna, a liste će predati u petak. Visoko na njima bit će i sadašnji saborski zastupnici platforme Možemo, a imat će jednak broj žena i muškaraca.

Svaki od nositelja liste Možemo! kratko se predstavio, osim kandidatkinje u 9. izbornoj jedinici koja zbog obaveza u školi u kojoj radi nije mogla doći iz Šibenika.

"Veselim se srazu s Plenkovićem, i očekujem da umjesto podvala i spinova imamo ozbiljne debate o budućnosti Hrvatske", kazala je na predstavljanju Sandra Benčić koju je Tomislav Tomašević predstavio kao "beskompromisnu, borbenu, čvrstu, argumentiranu osobu širokog znanja" i "najbolju kandidatkinju za premijerku"

Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika i profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, nositeljica je liste u 2. izbornoj jedinci koja obuhvaća tri velike istočno zagrebačke četvrti: Gornju i donju Dubravu i Sesvete te istočni, jugoistočni dio zagrebačke županije i zapadne i južne dijelove Koprivničko-križevačke županije. Magistrirala je u London School of Economics, a doktorirala u Švicarskoj. Dolenec je na predstavljanju najavila poboljšanje javnog prijevoza, smanjenje socijalne isključenosti, jačanje lokalne poljoprivrede, zelenu javnu nabavu kao ključne točke programa za 2. izbornu jedinicu.

Zamjenik gradonačelnika, Luka Korlaet nosi listu u 3. izbornoj jedinici koja se proteže od sjevernih dijelova Zagrebačke županije i obuhvaća Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku i Međimursku županiji. Naglasio je da su prioriteti Možemo! u toj jedinici širenje željezničkog koridora, brza pruga Zagreb - Varaždin, razvoj zelene energije, uspostava zelene nabave hrane za cjelokupni javni sektor i razvoj velikog geotermalnog i solarnog potencijala sjevera Hrvatske.

Katarina Kruhonja, umirovljena liječnica, i dugogodišnja mirovna aktivistkinja iz Osijeka, nosi listu u 4. istočno-slavonskoj izbornoj jedinici koja obuhvaća Osječko-baranjsku, Virovitičko podravsku te sjeverni istočni dio Koprivničko-križevačke županije. Istaknuvši da su ključni problem Slavonije iseljavanje i negativni gospodarski trendovi, Kruhonja je istaknula da će se fokusirati na restrukturiranje gospodarstva, reindustrijalizaciju, zelenu ekonomiju, naročito solare. "Trudit ćemo se da u ove četiri godine postanemo mjesto koje će biti poželjno mladima za ostanak i povratak", kazala je.

Mira Anić, aktivistkinja na području socijalne politike i ekonomske pravde, ljudskih prava i ekologije, nosi listu u 5. slavonskoj izbornoj jedinici koja obuhvaća Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku županiju te istočni dio Sisačko-moslavačke županije. Na predstavljanju je izjavila kako je u političkom djelovanju primarno zanimaju teme u kojima ima dugogodišnje iskustvo, a posebno uključivanje mladih u razvoj ekološke poljoprivrede i ruralnog turizma.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević nositelj je liste u 6. izbornoj jedinici koja obuhvaća Trešnjevku, zapadna zagrebačke naselja Podsused i Vrapče te zapadni dio Novog Zagreba, i zapadni i jugozapadni dio zagrebačke županije. Tomašević koji živi na Trešnjevci, kazao je da će u svojoj izbornoj jedinici zalagati za sve ono što je Možemo! u tri godine uspio učiniti u Zagrebu: u dvije godine vratiti Bandićeve dugove i Zagreb iz prezaduženog grada pretvoriti u grad u kojem su investicije pet puta veće od prosjeka u zadnjih deset godina: preko 200 milijuna eura investicija u vrtiće škole, mostove, tramvajske pruge. Zagreb je grad u kojem, ustvrdio je, ni jedna javna usluga nije išla gore unatoč inflaciji.

Draženka Polović, vijećnica u Gradskom vijeću Karlovca, i srednjoškolska profesorica književnosti i filozofije, nositeljica je liste Možemo! u najvećoj, 7. izbornoj jedinici koja obuhvaća Karlovačku i Ličko-senjsku županiju, središnje i južne dijelove Sisačko-moslavačke županije, dijelove Primorsko-goranske i Zadarske županije. "Svi se slažu da je 7. izborna jedinica skrojena po mjeri HDZ-a", kazala je Polović i najavila da će bez obzira na to Možemo! u sustavno zanemarenim regijama te jedinice raditi na razvoju prometne povezanosti i poljoprivrednih potencijala, a posebno na poboljšanju socijalne zaštite starijeg stanovništva.

Dušica Radojčić, gradska vijećnica u Puli, dugogodišnja istarska okolišna aktivistkinja nosi listu Možemo! u 8. izbornoj jedinici koja obuhvaća Istru, Rijeku i Kvarner. Jedna je od pokretačica referendumske inicijative za Lungo Mare u Puli, gradska vijećnica i koordinatorica platforme za Istru i Rijeku. Stambene politike za mlade, socijalne politike, obrazovne politike socijalne skrb za najstarije.. Najavila je da će visoko mjesto na listi imati i uspješna gradonačelnica Pazina Suzana Jašić.

Maja Šintić, aktivistkinja civilnog sektora iz Šibenika nosi listu u 9. izbornoj jedinci koja obuhvaća južni dio Zadarske, cijelu Šibensko-kninsku i sjeverozapadni dio Splitsko-dalmatinske županije. Sudjeluje u radu lokalnih udruga za kulturu, sudjeluje u nizu zagovaračkih procesa vezanih uz politike za mlade, socijalne politike, zaštitu prirode.

Đuro Capor, profesor povijesti, dugogodišnji aktivist i čelnik stranke "Srđ je grad", nositelj je liste platforme Možemo! u 10., najjužnijoj izbornoj jedinici koja obuhvaća Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju. "Zalažemo se za promjenu smjera iz neodrživog turizma koji proždire prostor, uništava obalu i rastače lokalnu zajednicu u smjeru održivog turizma koji doprinosi gospodarskom razvoju lokalne zajednice", kazao je Capor. Najavio je da će visoko na listi biti i neka istaknuta imena iz Splita koji mori ista vrsta devastirajućeg turizma kao i Dubrovnik.

Na ovim izborima Možemo! ima i listu za dijasporu, a nosi je 21-godišnja studentica novinarstva, Elena Komarić, koja je odrasla u Njemačkoj, ali se vratila studirati u Zagreb. U obraćanju je izjavila da želi ostati i boriti se za Hrvatsku iz koje mladi neće odlaziti nego se u nju vraćati, a predstojeći izbori su zadnja šansa da se to ostvari. Pozvala je svoje apolitične vršnjake da izađu na izbore jer "politika je i zrak koji dišemo i voda koju pijemo i stan koji plaćamo i kruh koji jedemo".

27. travanj 2024 09:40