StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetplati, pa se cijepi

Izraelci procijepili 75 posto starijih od 60 godina, a od danas cijepe i srednjoškolce - nema čuda, vakcinu su platili dvostruko skuplje

Piše Anita Belak Krile
25. siječnja 2021. - 19:44

Dok su prema Europi zavrnute slavine i cjepivo protiv koronavirusa iz Pfizera stiže na kapaljku, Izrael je u mjesec dana uspio kupiti dva i pol milijuna doza i procijepiti 75 posto svoje populacije starije od 60 godina, što nije uspjelo ni jednoj državi u Europskoj uniji.

Kako su to uspjeli? Tajna izraelske procijepljenosti leži u tome što su Pfizeru platili svaku dozu 30 eura, što je dvostruko više od EU-a, pa su i dobili cjepiva koliko su tražili. Uz to cjepivo su naručili rano, a imaju i potpuno digitaliziranu besplatnu zdravstvenu  mrežu. Trećina Izraelaca, od njih gotovo devet milijuna, već je dobila prvu dozu cjepiva protiv COVID-a, a u ponedjeljak su proširili cijepljenje i na tinejdžere u dobi od 16 do 18 godina.

Mladići i djevojke cijepe se uz dopuštenje roditelja, a sve kako bi se mogli vratiti u škole i polagati završne ispite i maturu. Matura na kraju srednje škole u Izraelu, kao i kod nas, ima presudnu ulogu pri odlučivanju gdje će učenici studirati. Rezultati mature i upisi studija utječu i na raspoređivanje u vojsku, budući da se mnogi mladi Izraelci moraju pridružiti vojsci.

Zabrana letova

Prvo su cijepljene starije osobe i drugi koji su u visokom riziku, ali sada to mogu učiniti i osobe u dobi od 40 i više godina. Izraelska vlada odlučila je i zabraniti putničke letove unutar države, kao i one između Izraela i drugih zemalja, kako bi spriječili nove uvezene slučajeve koronavirusa i usporili širenje epidemije unutar granica zemlje.

– Prvi smo na svijetu uveli takvu mjeru. Nijedna zemlja nije učinila ono što mi namjeravamo, praktički ćemo hermetički zatvoriti zemlju – rekao je u ponedjeljak izraelski lider Benjamin Netanyahu. Nakon što je vlada usvojila tu mjeru, ona mora biti potvrđena u Knesetu.

Iako je nekoliko zemalja vratilo ograničenja u zračnom prometu, izraelski prijedlog zasad je među najstrožima.

{embed_photo}1916192{/embed_photo}

Ulazak u zemlju nije dopušten čak i ako imate negativan test na koronavirus. Na takva ograničenja Izraelci su se odlučili zbog širenja nekoliko novih sojeva koronavirusa. Budući da o tim sojevima još uvijek nema dovoljno podataka, Izrael se odlučio zatvoriti do daljnjeg.

Palestinci isključeni

U Izraelu je broj zaraženih koronavirusom premašio 595.000 od početka pandemije, a od posljedica COVID-19 preminulo je više od 4300 ljudi. Izrael je trenutačno u trećoj nacionalnoj karanteni, koja je produljena do 31. siječnja.

Program procjepljivanja ne obuhvaća stanovnike Zapadne obale i Pojasa Gaze. Time su od cijepljenja isključeni milijuni Palestinaca. Izraelska vlada smatra da bi za stanovnike Zapadne obale cijepljenje trebala osigurati Palestinska samouprava, a za Pojas Gaze vladajući Hamas.

Izrael za sada drži uvjerljivo prvo mjesto kada je riječ o brzini procjepljivanja svojih građana. Ujedinjeni Arapski Emirati su drugi, a Velika Britanija treća. Na 100 stanovnika, Izrael je dosad iskoristio 41,77 doza, Emirati 25,12, a Britanci čak četiri puta manje od Izraelaca - svega 10 doza na 100 stanovnika.

26. lipanj 2024 06:02