StoryEditor
Hrvatska i svijetpljušte kritike

Hrvatima prisjelo putovanje u Tursku, 11 osoba po povratku otkrilo da je zaraženo ‘koronom‘; Direktor agencije: Nije bilo nikakvih preporuka za odgodu

Piše Vinko Paić
1. travnja 2020. - 08:34
Paolo Avila/AFP

Nedavno turističko putovanje u Tursku neki od putnika pamtit će cijeli život. Nažalost, više po lošem nego po dobrom, jer od 160 Hrvata, koliko ih je bilo na tom sedmodnevnom putovanju koje je organizirala turistička agencija “Nikal” iz Zagreba, zasad njih 11 ima COVID-19.

Iz zagrebačke zračne luke “Franjo Tuđman” poletjeli su 9. ožujka i vratili se tjedan dana kasnije. Nekoliko dana nakon povratka počeli su i prvi problemi jer su neki putnici osjetili simptome zaraze koronavirusom. Pitanje je koliko je njih svojevoljno otišlo u samoizolaciju budući da ih na aerodromu nitko nije upozorio na to.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović rekao je prošlog petka kako je ovaj let iz Turske novi izvor zaraze zbog kojega je oboljelo šest Istrana, a slučajevi su zabilježeni u Rijeci i Slavonskom Brodu.

Niski rizik

Na društvenim mrežama može se pronaći niz kritika na račun kako putnika, tako i na agenciju, što nisu odgodili ili otkazali putovanje.

Saša Barbir, direktor “Nikala” za područje Hrvatske, ističe kako su odluku da održe putovanje donijeli na temelju informacija i preporuka relevantnih institucija.

– Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u Turskoj 9. ožujka nije bio zabilježen ni jedan slučaj obolijevanja, a u Hrvatskoj smo imali 11 potvrđenih slučajeva. U samoj destinaciji nisu postojala nikakva ograničenja i, prema informacijama našeg lokalnog partnera, putovanje se moglo izvesti bez povećanog rizika za zdravlje naših putnika.

Ministarstvo vanjskih poslova nije izdalo nikakvo ograničenje za Tursku ili preporuku za odgodu, a da se Turska smatrala zemljom niskog rizika, govori i činjenica da putnici nakon povratka nisu odmah upućeni u samoizolaciju. Kao i sve ostale agencije, u tom trenutku procjenjivali smo situaciju za svaku destinaciju posebno i donosili odluku. Nakon proglašenja pandemije i preporuke Ministarstva za odgodom putovanja, otkazali smo i odgodili sve polaske do kraja svibnja – ističe Barbir.

Naglašava i da putnici tijekom putovanja nisu pokazivali nikakve simptome obolijevanja od koronavirusa.

– Ne želimo spekulirati o tome na koji način i gdje su se zarazili. Prema informacijama našeg lokalnog partnera, nitko od vodiča, vozača ili hotelskog osoblja nije zaražen. Nakon prve dojave o obolijevanju naših putnika promptno smo surađivali s Epidemiološkim zavodom i dostavili podatke o svim putnicima kako bi ih što prije kontaktirali. Nije nam poznat broj zaraženih putnika. Nitko iz agencije nije zaražen – govori nam Barbir.

Pad prihoda

Na pitanje ima li među putnicima netko iz Splita i Dalmacije, kaže da ne može dati te podatke i ponavlja kako su svi potrebni podaci proslijeđeni nadležnim službama.

– Avion je sletio u Zagreb i nadležne su službe prilikom dolaska putnika postupile prema tada važećim mjerama. Mislim da im u tom trenutku nije određena samoizolacija budući da Turska nije bila svrstana u kategoriju zemalja visokog rizika. U mislima smo uz naše oboljele putnike i vjerujemo u njihov brz oporavak.

Želimo napomenuti da smo svoju poslovnu aktivnost obavljali u skladu sa svim službenim preporukama i mjerama, no, nažalost, izvanredna situacija u kojoj smo se našli donosi događaje na koje jednostavno i uz najveće brigu i promišljanje nismo mogli utjecati.

Obratite pozornost na to da je situacija od 9. ožujka pa do ovog trenutka dramatično promijenjena. Nažalost, zbog situacije s dramatičnim širenjem virusa, putovanja su pala u drugi plan, tako da za ovu godinu očekujemo značajan pad prihoda.

Ali vjerujemo da ćemo uz zajedničko odgovorno ponašanje i pridržavanje propisanih mjera uspješno prebroditi ovu krizu, te da nas ljubitelje putovanja ponovno očekuju uzbudljivi dani otkrivanja našeg predivnog planeta – zaključuje Saša Barbir.

#KORONAVIRUS#TURSKA#PUTOVANJE#AGENCIJA NIKAL#SAŠA BARBIR

Izdvojeno

03. lipanj 2020 09:35