StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘gdje je taj pad?!‘

Fižulić: Laž je da je u Hrvatskoj došlo do pada novozaraženih, a Capak će vjerojatno ući u povijest sa svojom izjavom da lockdown ne pomaže

Piše šibenski.hr
9. studenog 2020. - 09:41

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić gostovao je u Novom danu N1 televizije i komentirao stanje s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

- Hrvatska se nalazi među pet najpogođenijih država u Europi, u društvu smo s Belgijom, Češkom, Slovenijom i Francuskom. Ako gledate tu grupu država, u proteklih smo tjedan dana mi imali najbrži porast broj novih slučajeva. Ako se gleda 14-dnevni kumulativni zbroj novozaraženih u proteklih 14 dana, onda je u Hrvatskoj taj porast u zadnjih 7 dana bio 50 posto, a u Belgiji ga nije bilo, a ova laž koja se prodaje da je u Hrvatskoj došlo do pada, gdje je taj pad? - upitao je Fižulić. 

- Nema nijednog temelja na koji se mogu pozvati da je Hrvatska na vrhuncu epidemije. Ako govorimo o znanstvenom savjetu Vlade, od njih 11, osmero je imalo jedno mišljenje, a njih troje, koji su bliski Vladi, Capak, Lauc i Radman, imali su drugačije mišljenje. O svemu osobno odlučuje premijer Andrej Plenković. Što se pojavulje u javnosti je više propaganda, a to ne možemo priznavati utemeljenim zdravstvenim istraživanjima - rekao je Fižulić. 

Istaknuo je da je Hrvatska u crvenoj zoni i da uskoro više neće imati bolničkih kapaciteta za oboljele od covida.

- Prema javno dostupnim podacima izvana, ne i iz Hrvatske, prijavljeno je da imamo 4000 ležajeva za oboljele od covida. Ovim tempom, kažu to i udruge liječnika, to bi bilo popunjeno do konca ovog mjeseca i dolazimo do ključnh problema, ako se Vlada skriva iza toga da lockdown nije dobro rješenje, mogla je smanjiti potrošnju u studenom, a ne u prosincu - rekao je Fižulić.

- Ako Hrvatska s ovakvim brojem zaraženih, nećemo u 12. mjesecu imati ovaj stupanj gospodarskih sloboda i kretanja građana kakvo imamo danas, a prosinac je za potrošnju i BDP bitno značajniji mjesec od studenog i doći ćete u situaciju da će Hrvatska biti jedna od država koja će imati najveće restrikcije u prosincu, a kako će naši iseljenici doći u Hrvatsku, ako Hrvatska i dalje bude na crvenoj listi? - upitao je Fižulić.

- Capak će vjerojatno ući u povijest sa svojom izjavom da lockdown ne pomaže. To je na nivou izjava Donalda Trumpa s početka pandemije, pa znamo kako je ta cijela priča završila. Hrvatska je pretekla SAD po broju zaraženih na 100.000 stanovnika i danas je Amerika u boljoj situaciji nego Hrvatska. Hrvatska politika je riskirala u ljeto i to je moglo imati nekog rezona jer smo imali bar dio turističke sezone. Ova sadašnja politika koja je kontra svih ostalih u Europi je potpuno besmislena - rekao je Fižulić za N1.

- Nakon 9 mjeseci pandemije nismo uspjeli naći model održavanja zemlje na životu, a istovremeno štićenja najslabijih. Kakav je to hrvatski način života? Koliko popijenih kava ili prodanih kaputa treba staviti na jednu stranu vage, da bi na drugu stavili broj preminulih? - pita se.

09. lipanj 2024 04:17