StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnove smjernice

Epidemiologinja Pem Novosel: Djeca koja žive u kućanstvima s bakama i djedovima ne bi trebala ići u školu, ostalima se preporučuje nošenje maski

Piše PSD
29. travnja 2020. - 09:37

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić i epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel gostovali su jutros u emisiji U mreži Prvog na Hrvatskom radiju govoreći o postupnom popuštanju zaštitnih mjera uvedenih zbog epidemije koronavirusa.

- Nama je cilj održivo popuštanje mjera, rekao je Frka Petešić.

Frka-Petešić nije se složio s mišljenjem nekih da su mjere u Hrvatskoj preoštre u odnosu na neke druge zemlje.

- Bojim se da će se one zemlje koje brzaju puno brže od nas morati suočiti s onim što epidemiolozi nazivaju drugi val. To mi ne želimo, poručio je.

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel rekla je da su uglavnom zadovoljni ponašanjem građana nakon popuštanja mjera, ali da bi ipak podsjetila da je vrlo važno i dalje držati se svih mjera i preporuka jer opasnost još uvijek nije prošla.

- Kad idemo u trgovinu, nikako ne smijemo ići u grupiranje, na mali razmak, nego moramo držati taj preporučeni razmak od 2 metra, onda smo na sigurnoj strani. Ako idemo u zatvorene prostore, preporučuje se nošenje maski. A pogotovo u javnom prijevozu, nikako to grupiranje, gužve, bolje je propustiti prijevozno sredstvo, možda čak i po cijenu kašnjenja, nego se grupirati, ići u gužve, to se nikako ne preporučuje, rekla je Pem Novosel.

Frka Petešić rekao je da možemo biti zadovoljni općenito i da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj prilično dobra. To je opisao kao zajednički uspjeh mjera i odgovornog i discipliniranog ponašanja građana.

- Nismo se vratili u normalu, nego u jedno postupno popuštanje mjera, naglasio je Frka-Petešić.

Preporučuju se mise na otvorenom

Od subote se dozvoljava i odlazak na mise. Pem Novosel rekla je da će to izgledati kao i inače, ali da je vrlo bitno držanje razmaka, i u klupama i prilikom stajanja, pa makar i po cijenu stajanja vani.

- Jedna od glavnih preporuka je, gdje god se to može, da se bogoslužja možda prebace i na otvorene prostore, ispred crkve, kraj crkve, gdje god ima neki prostor, rekla je Pem Novosel. Dodala je da se preporučuje i primanje pričesti na ruku i izbjegavanja pružanja ruke za davanje mira.

Pem Novosel rekla je i da će broj ljudi ovisiti o veličini crkve, čak se preporučuje da se bogoslužja održavaju češće, ali s manjem brojem ljudi. Ljudima koji spadaju u kritične skupine preporučuje se da i dalje ne idu u crkve.

Neki poduzetnici pitaju zašto su dopuštene mise, a ne seminari i kongresi. Frka-Petešić kaže da je teško odgovoriti na to pitanje i da to treba prije svega pitati epidemiologe, a Pem Novosel rekla je da su kongresi i konferencije puno veća okupljanja i traju duže, dok bogoslužja traju maksimalno sat vremena.

Teologinja i dopisnica iz Rima Anđela Jelčić Krajcar rekla je da je u Italiji došlo do jake reakcije kad su bile zatvorene crkve. Crkve su sada otvorene i može se ići na privatnu molitvu, ali nema misa s narodom, dodala je.

Kako će izgledati odlazak frizeru?

Pem Novosel rekla je da je osnovna mjera i preporuka za frizerske, kozmetičke salone i slične struke, koje se također uskoro otvaraju - gdje god je to moguće razmak metar i pol, a gdje zbog izvođenja tretmana nije, da i djelatnik i klijent koriste maske. Ako se mogu koristiti viziri, to im je dodatna zaštita, ali to je više preporuka nego obveza, dodala je.

Predsjednik Ceha frizera Boris Lukovnjak rekao je da su frizeri spremni i jedva čekaju otvaranje svojih salona.

- Trenutno još nismo dobili mjere tako da ne znamo što očekivati. Znamo da osnovno moramo imati, kao i svi, rekao je Lukovnjak.

Pem Novosel rekla je da bi te mjere trebale biti donesene danas.

Kako će od ponedjeljka izgledati odlazak frizeru?

- Trajat će malo duže, ali ne toliko koliko se komentira. Narudžba će biti preko telefona, većina salona tako je i dosad djelovala. Na ulazu dezinfekcija ruku i ulazak u salon, odlaganje i posjedanje stranke na radno mjesto. Isto tako, na socijalnoj distanci od mušterije do mušterije, rekao je Lukovnjak.

Lukovnjak je pohvalio Vladine mjere za pomoć rekavši da je pomogla obrtnicima da prebrode koronakrizu.

Na pitanje što s onima koji će početi raditi, u kojem će omjeru oni moći koristiti Vladine mjere za pomoć gospodarstvu, Frka-Petešić odgovorio je da su mjere kalibrirane tako da njihov opseg ovisi o padu poslovanja, a ne padu aktivnosti.

- One nisu usmjerene da se spriječi povratak u gospodarsku aktivnost, naprotiv, naglasio je.

A na pitanje ide li u svibnju i novi set mjera Frka-Petešić je odgovorio da će vidjeti kako se stvari budu razvijale te da se zasad rade razne analize.

Povratak u školu

Što se tiče otvaranja škola u trećoj fazi popuštanja mjera, Frka-Petešić je rekao da je na svakom roditelju da to iskoristi ili ne. Djeca čiji roditelji ih ne budu htjeli vratiti imat će uvjete da školovanje nastave online, dodao je.

Pem Novosel naglasila je - sve obitelji koje žive zajedno s bakama i djedovima, ako ih djeca imaju u kućanstvu, preporučuje se da ta djeca ipak ostanu kod kuće jer većina tih baka i djedova ima kronične bolesti i spadaju u rizične skupine, a djeca mogu biti asimptomatski prenositelji virusa i predstavljati rizik za članove obitelji.

- Ako su roditelji ili sama djeca kronični bolesnici, onda isto tako preporučujemo da ne idu u školu, a svi ostali, naravno, mogu, rekla je Pem Novosel.

Kako će izgledati povratak u školu? Logično, osnovna preporuka držanja razmaka od dva metra neće biti izvediva, ali će se nastojati dati preporuke da se to održi koliko god je to više moguće, navela je Pem Novosel.

Djeca neće biti obvezana nositi maske, ali se to preporučuje, dodala je.

Što se tiče vrtića, preporučuje se da odgajateljice nose maske, a jako je važno omogućiti provjetravanje prostorije - to je jedna od glavnih mjera.

Hoćemo li ove godine moći ići na ljetovanje?

- Vjerujem da da s obzirom na ove rezultate, zato svi skupa moramo biti mudri, razboriti, svesti kontakte na minimum, samo na ono neophodno da bi mogli svi skupa ići na more, rekla je Pem Novosel.

- Nadamo se da hoćemo, radimo na tome, pripremamo se za sezonu, odgovorio je Frka Petešić, dodajući da Hrvatska na Mediteranu nikad nije imala manje konkurencije.

19. travanj 2024 12:50