StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetISTINA O SEZONI

Dvije trećine iznajmljivača još nije prodalo nijedno noćenje: ‘Sad smo ipak malo zabrinuti...‘

Piše Dora Koretić
27. lipnja 2020. - 08:26

O tome kako teče ovogodišnja sezona, bolje od ostvarenih rezultata možda ipak govore sve praznine u turističkom prometu.
Prema podacima iz eVisitora, proizlazi kako od početka godine do jučerašnjeg radnog dana čak 67 posto privatnih iznajmljivača u svojim smještajnim objektima nije zabilježilo niti jedno noćenje.

Točnije, od ukupno 107.633 iznajmljivača, barem jedno noćenje zabilježilo je njih 35.958 što je udio od 33,4 posto, a ostatak u prvih pet mjeseci i 24 dana u svojim jedinicama nije ugostio niti jednog jedinog gosta.

Dodatno, njih 3815 imalo je promet manji od sedam noćenja, što zorno svjedoči kako će ova godina, a sasvim sigurno i one koje dolaze, biti pravi izazov za domaći turizam.

Očekivali i gore

Kako je za Jutarnji list prokomentirala predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Martina Nimac Kalcina, s obzirom na očekivanja, u Zajednici su dosad postignutim rezultatom čak i zadovoljni.

“Iskreno, očekivala sam da bi brojke mogle biti i manje, ovako ipak ispada da je trećina iznajmljivača uspjela ostvariti barem nekakav promet što je, s obzirom na pojavu bolesti, jako dobro. Kad uzmemo u obzir da su zračne luke bile zatvorene, a gosti nisu mogli dolaziti ni preko kopnenih granica, trebamo biti sretni”, poručila je Nimac Kalcina.

Ipak, napominje kako su, nakon početnog entuzijazma zbog otvaranja granica, posljednjih dana ipak malo zabrinuti jer su se rezervacije znatno usporile, posebno nakon što su diljem Europe ponovno počele divljati brojke oboljelih.

“Nije ovdje prvenstveno problem statistika u Hrvatskoj jer mislim da je stvar kod nas ipak još pod kontrolom, nego prije u drugim zemljama koje bilježe povećan broj slučajeva. Čini se da se ljudi manje boje bolesti, a više mogućnosti da će opet doći do zatvaranja granica ili uvođenja karantene zbog čega se nerado odlučuju rezervirati smještaj izvan domovine”, napomenula je Nimac Kalcina.

Ipak, nisu slabe samo brojke koje se odnose na iznajmljivače, nego kompletni sustav smještaja.

Igra malih brojki

Prema podacima iz eVisitora, s jučerašnjim danom turistički promet bilježi se u 622 od ukupno 1171 hotela, što čini tek nešto malo više od 50 posto kapaciteta. Budući da znamo da u Hrvatskoj u ovom trenutku boravi ukupno 240 tisuća gostiju, jasno je kako je i dalje riječ o igri malih brojeva.

Puno bolja situacija nije ni u hostelima - od njih 355, promet su jučer bilježili u njih samo 21 posto, odnosno 78 objekata.
Prema najavama ministra turizma Garija Cappellija, situacija bi se trebala poboljšati nakon 4. srpnja kad se prema Hrvatskoj otvara 80-ak zračnih linija i koridora, uglavnom iz europskih zemalja prema Splitu i Dubrovniku, no kolike volumene putnika treba očekivati, zasad nije poznato.

Ovih dana o otvaranju zračnih mostova prema europskim destinacijama puno govore u britanskim medijima u kojima se uglavnom spominju zračni mostovi prema Grčkoj, Španjolskoj i Portugalu.

Kako doznaje Jutarnji list iz turističkih krugova, Britanci će zračne mostove uspostaviti i prema Hrvatskoj, no ne očekuju se značajniji volumeni, posebno s obzirom na to da Britanci od izbijanja pandemije najveći udio otkaza rezervacija bilježe prema Hrvatskoj i Italiji.

Britanci tek u srpnju

Najveći touroperator TUI, piše Telegraph, već je najavio da na britanskom tržištu otkazuje 96 posto ljetnog programa planiranog za srpanj te 50 posto programa koji je trebao odraditi u kolovozu.

Kad je u pitanju Hrvatska, linije iz Velike Britanije treba očekivati tek od sredine srpnja, a pretpostavlja se da će najveći dio prometa otpasti na aviokompanije EasyJet i JET2.

U Hrvatsku je 2018. stiglo ukupno 812 tisuća britanskih turista koji su ovdje ostvarili 4,2 milijuna noćenja. No, i te su se brojke percipirale kao slabe, a kamoli ono što nas očekuje ove godine.

19. travanj 2024 06:57