StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZIMA PRED VRATIMA

Dalmacija se probudila okovana hladnoćom, na Mosoru izmjereno čak minus 8 stupnjeva; u Šibeniku pet stupnjeva, a u Kninu - nula!

Piše Dalmacija SD
26. studenog 2023. - 07:36

Mjesec studeni je tek na svojem "izdisaju" konačno potvrdio svoje stoljetno ime.

Nakon obilnih i obilatih kiša (valjda više nitko neće grintati zbog suše...), došao je red na buru, više snažnu nego dugotrajnu, a protekle noći i na tramontanu, posebice na području od okolice Šibenika prema srednjoj i južnoj Dalmaciji.

Pretežno vedra noć u kombinaciji sa spomenutim vjertrom donijela je - studen. Ekipe Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) su jutros u 5 sati izmjerile temperaturu zraka od nepunih 6 Celzijevih stupnjeva u Zadru, u Šibeniku je bilo niti 5 stupnjeva, a u Kninu - nula.

Na splitskom Marjanu zabilježene su tek dvije "crtice" iznad 5 stupnjeva, ali su zato na aerodromu u kaštelanskom Resniku zabilježena samo 3 stupnja. I u ovo godine inače topliji jug Dalmacije jutros je također okovan hladnoćom, u Dubrovniku je izmjereno 4,5 Celzijevih stupnjeva, u Pločama 4,4, a u Konavlima niti 5.

Najtopliji su, ako se to tako uopće može reći, bili otoci, jer je u Hvaru zabilježena temperatura od 5 stupnjeva, na Palagruži nepunih 9, a u Velom Ratu na zapadnoj punti Dugog otoka okruglih 9 stupnjeva.

image
Vojko Bašić/Cropix

Podaci iz sustava mjernih postaja na internetskoj stranici pljusak.com navode kako je temperatura ispod ništice bilo diljem Zagore, ponajprije u Kijevu (minus 1 stupanj), Oklaju (minus 0,6), Rudi (minus 1,8), Niskom (minus 0,5), Ljubitovici (minus 1), Cisti Velikoj (minus 1,5) i Lovreću (minus 2).

Na vrhovima planina, potpuno razumljivo, vladaju već zimske temperature zraka, pa je na dinarskom Sinjalu, najvišem vrhu Hrvatske, izmjereno minus 11 Celzijevih stupnjeva, na Promini iznad Drniša bilo je minus 3,5 stupnjeva, na Biokovu minus 7, a na Velikom Kablu, najvišem vrhu Mosora, dakle u "predgrađu" Splita i minus 7,7 stupnjeva.

Sinoptičari DHMZ-a za danas prognoziraju u unutrašnjosti promjenljivo oblačno vrijeme sa sunčanim razdobljima, a povremeno su mogući lokalni pljuskovi snijega.

Na Jadranu se očekuje pretežno sunčano uz više oblaka prema otvorenom moru gdje može pasti i malo kiše. U unutrašnjosti mjestimice umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Na Jadranu jak i vrlo jak sjeverni vjetar i bura u slabljenju i navečer u okretanju na jugo. Najviša dnevna temperatura od 3 do 8 Celzijevih stupnjeva, na Jadranu između 8 i 12.

image
Vojko Bašić/Cropix
29. travanj 2024 06:54