Uoči ovog Božića odojak je postao luksuzno blagdansko jelo. Drugi je vikend u prosincu, a cijena kilograma već se popela na deset, pa čak i 12 eura, a mesari Jutarnjem listu kažu kako se ne treba čuditi ako do Božića budu još i više. Prošle je godine cijena bila na nekim mjestima i do pet eura manja.
Takva je trenutno situacija na tržištu, pravdaju se mesari, pa kako neće i meso biti skuplje?
- Ma tko hoće, kupit će kilu, dvije, koliko god trebalo platiti za njih. Iskreno, ne brinem se previše - govori nam kroz osmijeh mesar na zagrebačkom Dolcu dok pakira meso i pruža ga mušteriji. Pet drugih koji nestrpljivo čekaju u redu ne daju mu vremena za razgovor. Većina njih i dalje ne kupuje odojak, ali zbog cijena već negoduju. Nekima je i dosadilo odgovarati na pitanja znatiželjnika pa su, uz redovite cijene mesa, selotejpom na staklo hladnjaka zalijepili i list papira s cijenom odojka.
- Ljudi dolaze svakodnevno i raspituju se o cijenama i količini koju imamo, ali da netko već unaprijed naručuje, to ne - kaže. Kupci trenutno još uvijek najčešće traže one ‘uobičajene‘ komade mesa, rijetki kupuju odojak koji će blagdane dočekati u škrinji.
Njegov desetak metara udaljen kolega kaže nam kako kod njih odojka još ni nema. Stiže sljedeći tjedan, bit će ga dovoljno, ali još uvijek ne želi otkriti po kojoj će ga cijeni ponuditi kupcima. Da će biti veća od prošlogodišnje, potpuno je siguran.
- Nabavljat ćemo malo po malo, kako se proda naručit ćemo drugo jer je teško procijeniti kako će se prodavati s obzirom na to da ljudi ove godine ionako imaju visoke troškove oko svega drugoga. Naći će se valjda i neko meso na stolu - nada se.
Iako prolaznicima za oko najviše zapinju cijene mesa pa se prisjećaju kako se "nekada oko odojka nismo brinuli", na Dolcu je ovu subotu bilo najtraženije kiselo zelje. Tko god je zaboravio da je počela sezona sarmi, vrlo brzo to nije mogao smetnuti s uma jer se miris kiselog kupusa širio dalje od samih štandova. U jednom je trenutku je na svoj komad čekalo čak 17 ljudi.
Ipak, kada se sve zbroji, prodavači primjećuju da je ovu snježnu subotu na Dolac stiglo više promatrača nego kupaca. Velikim dijelom su tu i turisti koji zainteresirano pogledavaju prema domaćim proizvodima, ali se na kraju najčešće ipak zaustavljaju na adventskim kućicama, kuhanom vinu i fritulama.
- Nekada je to bilo drugačije, turisti su znali kod nas uzimati ukrase umjesto da kući ponesu neke druge suvenire. Danas mogu reći da su domaći daleko bolji kupci - govori nam Danijela koja već godinama prodaje na Splavnici.
- Puno nas ima ovdje pa se sve nekako razvodni. Neposredno prije Božića će se to nešto popraviti, ali je sve to i dalje daleko od onog prije desetak godina - prisjeća se Danijela.
Stolovi cvjećara puni su i posađenih mini borova, a uz one prepune crvenih božićnih zvijezda razmjenjuju se savjeti kako da se što bolje održe. Božićne zvijezde tamo se mogu kupiti za tri do pet eura, cijene vijenaca idu preko deset, a svežanj eukaliptusa ili božikovine za šest eura.
Iako je i tu riječ o poskupljenju, razlika je puno manja nego u slučaju odojka. Od 50 pa sve do 80 posto većih cijena u odnosu na lani teško može objasniti i visoka inflacija. U studenom je, u odnosu na prošlogodišnji studeni, iznosila 4,7 posto, što je najniža je stopa inflacije od listopada 2021. godine, dok su u odnosu na prethodni mjesec cijene dobara i usluga pale za 0,2 posto. U odnosu na prije dvije godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupne cijene u Hrvatskoj porasle su za nešto više od 18 posto.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....