StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOproštajni ručak

Chefovi volonteri pripremili zadnji kotao graha s mesom u Petrinji, prije nego što je kuhanje za postradale od potresa preuzeo državni ‘Pleter‘

Piše Lenka Gospodnetić/SD
13. siječnja 2021. - 18:31

Nakon potresa na Banovini – ili Baniji, kako vam drago – lome se koplja oko obnove, smještaja stradalnika bez krova, ali sve glasnije, čini se, zveckaju i lonci. Nakon više od dva tjedna, država je, kolokvijalno, uzela kuhaču u ruke i angažirala tvrtku "Pleter" iz Zagreba na kuhanju porcija koje će se dijeliti građanima na području Petrinje o trošku poreznih obveznika.

{embed_photo}1890150{/embed_photo}

Reporteri "Slobodne" prisustvovali su, možemo reći, povijesnoj situaciji u kojoj su gotovo istodobno ručak servirali volonteri "iz kazana" Pletera te oni koji su kuhali sve ovo vrijeme iz vlastitih rezervi i donacija, okupljeni za bronzinom pod paskom trogirskog masterchefa Predraga Roberta Žmire. To je, kao u Bibliji, za njih bila skoro pa "posljednja večera".

'Pleter' se popravio

"Pleter", jučer prozvan zbog neukusnog obroka s okusom zagoreno-konzerviranoga graha očigledno se nakon kritike potrudio, pa je tako jučer posluženo uzbudljivije jelo: raskuhane krpice sa zeljem, pohana piletina i salata od cikle. Laik bi rekao: raznobojno i nutritivno uravnoteženo. Isto misli i stručnjak, meštar od kuhače Žmire.

{embed_photo}1890168{/embed_photo}

– Probao sam, skroz je korektno i ukusno! Piletina bi, doduše, trebala biti u hrskavijoj panadi, ali s obzirom na transport u vrućim tećama iz Zagreba, to je bilo neodrživo. No, kažem, sasvim pristojno jelo – kaže Žmire.

On je posljednjeg dana svoje misije u Petrinji – jer sad prehrambenu scenu preuzima "one firm Pleter show" – osobno supervizirao pripremu jela sedam zadnjih kuharskih volontera iz Dalmacije, tehnički predvođenih Ivicom Katić iz udruge "Klub kuhara Hrvatske" (Split).

{onnetworktv}{/onnetworktv}

Oni su, pak, pripremali chili con carne, meksičko jelo s grahom i mesom, pikantno i kripno, reklo bi se po domaću. Jelo se, za razliku od "Pleterovih" obroka, kuhalo na licu mjesta, u golemom loncu s natpisom "Brodosplit". U njega stane oko 2000 porcija; normativ dostojan fešte svetog Duje.

{embed_photo}1890176{/embed_photo}

– Ima spize za sve, nitko neće ostat gladan! Sve ove dane smo pripremali sličnu, krepku mesnu hranu. Financirali smo se vlastitim sredstvima i iz donacija. Olakšala nam je obitelj Bunčić, kod kojih smo spavali u Dugom Selu i Vrbovcu. Svoje su hotele dali besplatno na korištenje volonterima, pa smo se mogli čestito odmoriti nakon cjelodnevnog kužinavanja – napominje Katić.

Ljudi su, kao i prethodnih dana, u velikim redovima čekali na jelo, te ga zahvalno primali bez većih kritika na okus i izgled.

– Puno nam znači ovaj obrok, mnogim ljudima je srušen dimnjak pa ne mogu kuhati, a lijepo je pojesti nešto toplo po zimi. Hvala svima koji su nam ovo omogućili – kazala je Zrinka Jakopan, građanka Petrinje, u vlastito i ime drugih kojima je toplo jelo donijelo utjehu u nevolji. Ma iz čije kuhinje da je...

{onnetworktv}{/onnetworktv}

27. travanj 2024 03:59