StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZAŠLE SNIMKE

Naveliko se četnikuje u Republici Srpskoj: cure sa šajkačama pjevaju huškačke pjesme Baje Malog Knindže, ‘umjetnika‘ s hrvatskom putovnicom...

Piše VIJESTI SD
13. siječnja 2024. - 20:33

Baja Mali Knindža, pravim imenom Mirko Pajčin (Gubin, općina Livno, BiH; 13. listopada 1966.), srbijanski je glazbenik koji je poznat po svom četnikovanju, slavljenju ‘Velike Srbije‘. 

Održava koncerte po Srbiji i Republici Srpskoj, djevojke stavljaju vojničke kape i ‘četnikuju‘ na njegovim koncertima. Sve se dodatno zakuhalo proteklih dana. Naime, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik svojim su nedavnim sumanutim izjavama maltene pozvali sve Srbe u ‘Srpskom svetu’ (čitaj Velikoj Srbiji) na nekav ustanak i svijest o tome gdje pripadaju. I onda ne čude ove vojničke šajkače i pjevanje o Jadranskom moru koje je njihovo samo u pjesmama. 

image

TIK TOK

image

TIK TOK

image

TIK TOK

Evo nekih stihova koji odzvanjaju Republikom Srpskom (BiH), Beogradom, Novim Sadom:

- Sa Dinare pjesme bruje.... Od Karina do Knina..., pjeva srpska krajina. A dušmani reže, krajišnici pjevaju kad im je najteže. 

- U Krajini gde sam rodio se, sad se neke uniforme nose. Moj je narod odavno u borbi, mojoj braći glava je u torbi. Stan’te pase i ustaše, ne dirajte to je naše. U nama je srce lavlje, mi branimo pravoslavlje. Od kako je bog stvorio ljude, uvek drugi dođu pa nam sude. Uvek neko u Srbina dira...

- Ide Mile, Ide Mile krajišnke vodi, vodi braću Srbe ka slobodi. Šta se ono to tamo čuje u ravnici, to su majko hrabri borci, to su Kninže krajišnici

Nadimak je, pišu mediji, dobio po Knindžama, paravojnoj formaciji tzv. Republike Srpske Krajine, čijem je neukusnom glorificiranju posvetio veliki dio svojega opusa. Poznat je pristaša Srpske radikalne stranke kojoj je spjevao himnu. Omiljeni je pjevač Vojislava Šešelja, a voli ga i Milorad Dodik. Često nastupa u Republici Srpskoj, ali su mu u Hrvatskoj i Federaciji BiH zabranjeni nastupi jer se tekstovi njegovih pjesama smatraju govorom mržnje. Živi u Beogradu i ima šestoro djece, a omiljeni političar mu je Radovan Karadžić...

‘Na istoku je Rusija‘

Osim Bajjinih pjesama, tu su i one druge u kojima se slavi odnos Srbije i Rusije. Pa tako jedna mlada dama pjeva: 

- Sa istoka sunce sija, na istoku je i Rusija. Badnjak sjeci, Boga moli i Republiku Srpsku voli.

U povodu proslave Dana Republike Srpske, što u BiH izaziva redovito nove tenzije, dijele se - i odlikovanja.

U Banjoj Luci je tako održana ceremonija uručenja odlikovanja zaslužnih osoba i institucija koji su imali veliku ulogu u stvaranju i očuvanju Republike Srpske.

Odlikovan je i Baja Mali Knindža, a orden mu je uručio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Odlikovani pjevač je objavio i novu pjesmu o Republici Srpskoj. Nastupao je i baš na dan pada Vukovara.

Poznati BiH novinar Dragan Bursać je o tome napisao za poznati crnogorski portal CDM:

- Vijest glasi da je Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, odlikovan ordenom Njegoša I reda na ceremoniji dodjele odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama povodom Dana Republike Srpske. U vijesti ne stoji da je vlasnik RS-a, Milorad Dodik, čvrsto zagrlio i na švercerske grudi privio Baju Malog Knindžu jer Baja, budimo realni, jeste mjerilo i kulture i kulturnog duha i mentalnost stanja da ne kažem s**nja u zapadnih Srba.

A Baja, taj nosilac hrvatskog – EU pasoša i četničke ideologije samo je jedan u nizu opskurnih likova koji su dobili ordenje, a koje entitet štanca kao Džirlo proizvode osamdesetih. Zapravo, od ratnih zločinaca, preko bizarnih likova oličenih u tijelima Kusturice i Matije Bećkovića, nema neočetnika koji nije dobio kakav Dodikov orden. Dodikovo ordenje je neka vrsta legitimacije neustavnog devetog januara, kao što je popis ratnih zločinaca lična karta entiteta - naveo je Bursać, a cijelu kolumnu pročitajte OVDJE.

 

26. travanj 2024 16:19