StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkrajnje je vrijeme

Ako zamjenu kuna u eure ne napravite u sljedeća četiri dana, preostaje vam samo još jedna opcija

Piše Šibenski.hr
23. prosinca 2023. - 20:07

Još su četiri radna dana ostala za zamjenu novčanica i kovanica bivše valute u bankama, pošti i poslovnicama FINA-e. Prema posljednim podacima Središnje banke, još nismo zamijenili znatnu količinu hrvatskih kuna - čak 4.570 milijardi kuna. Do sada je u HNB vraćeno 80 posto novčanica kune te samo 26 posto kovanica. Kad 31. prosinca istekne rok za zamjenu kuna u eure u financijskim institucijama, to će biti moguće samo na jednoj adresi - u Hrvatskoj narodnoj banci, osobno ili poštom, piše HRT

Novom valutom trgujemo gotovo godinu dana. 

Građani u anketi različito odgovaraju, neki su se sasvim priviknuli na eure, nekima je i dalje čudno, a poruke su i ovakve: „Euro nas je totalno pomutio i baš nam nedostaju kune. Da se mene pita, ja bih ih vratila jer euro nas je ukopao totalno.”

Većinu novčanica hrvatskih kuna smo zamijenili. One se u HNB-u režu i recikliraju. No, kovanice još čuvamo. Vratili smo samo četvrtinu. Središnja ih banka prikuplja u skladištu, a za dvije će ih godine prodati kao sekundarnu sirovinu. 

- Građani do 31. prosinca mogu svoje kune zamijeniti na 2000 lokacija, a od 1. siječnja moći će to učiniti samo na jednoj lokaciji: u HNB-u, Račkoga 5. Iznose do 14 999 kuna moći će slati poštom na svoj rizik, kaže Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Najviše je vraćeno novčanica od 500 i 1000 kuna, a najviše nevraćenih je onih s likom Stjepana Radića. Osim u HNB-u, do kraja godine kune se mogu zamijeniti u poslovnicama banaka, pošte i FINA-e.

- Najveća gužva je bila u siječnju i veljači gdje smo zamijenili 590 milijuna kuna, no sada u studenome i prosincu imamo velik interes građana i očekujemo da ćemo do kraja godine zamijeniti do milijardu kuna, rekla je Gordana Soldo, savjetnica Uprave FINA-e.

Iskustva drugih zemalja pokazuju da građani nikad ne zamijene sav novac. 

Primjerice, u Njemačkoj, 22 godine nakon uvođenja eura, više od 12 milijardi njemačkih maraka i dalje nije zamijenjeno eurima, donosi HRT

 

02. svibanj 2024 11:15