StoryEditorOCM
Crna kronikaprominski bronzin

Za prste polizati: Sve je spremno za manifestaciju koju redovito pohodi nekoliko tisuća ljudi

Piše Šibenski.hr
10. lipnja 2024. - 18:17

U organizaciji Općine Promina, ove godine ponovo se na trgu u Oklaju organizira gastro manifestacija "Prominski bronzin". 6.“Prominski bronzin“ upriličiti će se 29. lipnja 2024. (subota) od 18:30 sati.

Projektom "Prominski bronzin" žele se od zaborava sačuvati tradicionalna jela ovoga kraja kao dio nematerijalne kulturne baštine, te ujedno potaknuti proizvodnja domaćih proizvoda na ekološkoj osnovi, sve s ciljem njihove prezentacije kao još jedne turističke zanimljivosti prominskog kraja.

Prema Pravilima natjecanja u natjecateljskome djelu programa mogu sudjelovati samo timovi Prominjaca (stalno nastanjenih na prostoru općine ili porijeklom iz ovog kraja), koji zadano jelo kuhaju po starinski u bronzinu nad vatrom. Ove godine kuhat će se BOBI. Jelo će ocjenjivati stručni žiri, kojeg čine poznati kuhari, a tri najbolje ocijenjene ekipe dobit će prigodne nagrade.

Kao i ranijih godina priprema se i revijalni dio manifestacije u kojem desetak timovi udruga, ustanova, poznatih i uglednih osoba iz Šibenika, Knina i Drniša kuhat će jela po svom izboru. Sve to je garancija da posjetitelje očekuje raznovrsna ponuda jela, koja će se svima, kao i do sada, dijeliti besplatno. Posjetitelji će ujedno imati priliku razgledati i sajam obrtništva i eko proizvoda OPG-a s prostora Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko dalmatinske županije. U kulturno umjetničkom programu nastupaju KUD-ovi, dok nakon proglašenja pobjednika od 21 h slijedi ProRock fest i nastupi poznatih bandova iz Knina i Drniša.

Manifestacija "Prominski bronzin" zbog oživljenih običaja, ugođaja kojeg nudi, vesele atmosfere i dobre spize plijeni veliku pozornost posjetitelja, posjeti je nekoliko tisuća posjetitelja ne samo s prostora Šibensko – kninske županije.

21. lipanj 2024 12:40