StoryEditorOCM
Crna kronikaStrava u Šibeniku

Potvrđena presuda: očuh prijetio 14-godišnjoj curici pa je spolno zlostavljao u napuštenoj zgradi. Ide u zatvor

Piše šibenski.hr
26. ožujka 2021. - 12:21

Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Šibeniku. Time je postala pravomocna presuda kojom je optuženik (38) proglašen krivim za kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mladeg od 15 godina. Optuženik je osuden na kaznu zatvora 5 (pet) godina. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi.

Optuženik je osuđen jer je izvršio sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju s djevojčicom u dobi 14 godina i sedam mjeseci. Kao ocuh živio je u istom kucanstvu sa djevojčicom. Doveo je dijete u napuštenu zgradu. Uz prijetnju smrti, najprije je ljubio te dirao po spolnom organu. Potom je uhvatio rukama te počinio spolne radnje.

- Ovako odmjerena kazna odgovara težini počinjenog kaznenog djela i ličnosti optuženika. Takvom će se kaznom u dostatnoj mjeri izraziti odgovarajući prijekor društva prema takvim odioznim kaznenim djelima na štetu djece te utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog ponašanja. Ujedno će se upozoriti drugi građani da ne čine kaznena djela.

Imajući u vidu i psihičke tegobe koje seksualno zlostavljanje predvidivo uzrokuje za žrtvu, i ovaj žalbeni sud ocjenjuje da je po sudu prvog stupnja izrečena kazna zatvora dostatna da izrazi odgovarajući prijekor društva prema takvim i sličnim počiniteljima, ali i da se tom kaznom utječe na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog ponašanja, te upozore drugi građani da se klone činjenja seksualnih delikata, posebno na štetu djece. Ujedno će se kaznom od pet godina zatvora utjecati na svijest građana o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja, ali i omogućiti optuženiku da se, po izdržanoj kazni, ponovno uključi u društvo - obrazlaženo je u presudi Vrhovnog suda.

03. svibanj 2024 01:33