StoryEditorOCM
Crna kronikavisoke tenzije

Suđenje za likvidaciju na Jadranskoj magistrali: Ringwald zamalo izbačen iz sudnice, ‘pukao‘ pri ispitivanju svjedoka

Piše Vladimir Urukalo/SD
26. svibnja 2021. - 17:15
Stipe Ringwald u jednom je trenutku, iznerviran, povišenim tonom zatražio od sutkinje da upozori tužiteljicu na ponašanjeAnte Čizmić/Cropix

"Iskre su frcale" u ponedjeljak u velikoj dvorani splitskog Županijskog suda u nastavku suđenja Stjepanu Ringwaldu, Jerku Piriću i Vladi Zoloti, koje optužnica ŽDO-a tereti da su zajednički i dogovorno isplanirali i realizirali ubojstvo Karmelina Fistanića (39) početkom studenoga 2019. godine na Jadranskoj magistrali na ulazu u Omiš kod skretanja za Brzet.

Rene Laura, zamjenica ŽDO-a i Doris Košta, Pirićeva odvjetnica, konstantno su se verbalno sukobljavale, među ostalim i zato jer je tužiteljica smatrala da Košta i kolega Boris Majić koji brani Ringwalda često postavljaju već prije postavljena pitanja, a u jednom je trenutku upozorila sutkinju Ivonu Rupić i da Košta u ustima ima žvakaću gumu. U jednom je trenutku i sam Ringwald, iznerviran, povišenim tonom zatražio od sutkinje da upozori tužiteljicu na ponašanje.

Prije toga je on dobio upozorenje da će biti izveden iz sudnice ako nastavi govoriti povišenim tonom nakon što je "pukao" jer mu je sutkinja, dok je ispitivao svjedoka Stipu M. (koji je prvi došao na mjesto ubojstva - op.a.), rekla da je svjedok već odgovorio na pitanje koliko je rana vidio.

- Reka je da je palčevima začepija dvi rupe, a čovik je ima šest rupa u glavi? Pa šta ću ga više pitati, zašto ga ne smin pitati, nije mi jasno? - revoltiran je bio Ringwald.

A Stipe M. ispričao je kako je tog dana došao iz Zagreba sa suprugom te je parkirao svoj auto u dvorište kuće njezinih roditelja, kada je čuo ženski glas koji zapomaže.

Zapomaganje

- Okrenuo sam se da vidim odakle dolazi glas, a odjednom je moj punac, koji je prije toga otišao u kuću s torbama iz auta, istrčao i projurio kraj mene. Potrčao sam za njim, prestigao ga i došao do skretanja za Brzet, gdje sam vidio parkirano vozilo i ženu koja rida i plače. Vozačeva vrata su bila poluotvorena, staklo spušteno i vidio sam čovjeka kako klonut leži na sjedalu, a iz dvije rupe na vratu mu šiklja krv jedno pet, šest centimetara, nikad to nisam prije vidio. Stavio sam palčeve na te rane da zaustavim krv, a ženi sam rekao da iz mog džepa izvuče mobitel i nazove Hitnu pomoć. Izvadila je mobitel, ali mislim da zbog šoka nikog nije nazvala. On je još bio živ, totalno blijed, malo je upuhivao krv koja mu je išla iz usta. Došla je sestra moje supruge, provjerila mu puls koji je još imao i otrčala 200-tinjak metara dalje po Hitnu. Nakon desetak minuta je došla Hitna pomoć, tehničaru sam rekao da je čovjek upucan, a on je slegnuo ramenima i stavio mu gazu na mjesta gdje sam ja držao palčeve. Provjerio mu je puls, ali ga više nije bilo. Otišao sam oprati krv kod jedne susjede, a nakon sat vremena otprilike sam se spustio natrag i vidio policajca koji mi je vratio moj mobitel - kazao je svjedok. Dodao je i da mu ta žena, Verica Jukić, nije ništa govorila o tome da je netko pucao na njih niti je spominjala bilo kakav motor.

Nakon njega je svjedočio Vjeran B., mesar koji je kazao da je na benzinskoj crpki INE u Omišu oko 13.30 do 13.40 vidio Karmelina i Vericu te da je ona ušla u crpku platiti račun.

- Za ubojstvo Karmelina sam doznao naknadno, kad mi je kolegica poslala sliku njegova vozila, koja je bila objavljena na jednom portalu. Ne sjećam se da sam na pumpi vidio vozilo Fiat Doblo (po optužnici su se njih trojica takvim vozilom, koje je vozio Zolota, s Lovrinca odvezli u Omiš do apartmana - op.a.). Prije toga sam vidio Karmelina kad je došao kod mene u mesnicu, parkirao je i ostao u vozilu sjediti sigurno 20 minuta prije negoli je ušao unutra, pričao je na mobitel - kazao je svjedok.

Bljesak iz publike

U jednom trenutku jedna od članica sudskog vijeća je sutkinji Rupić rekla da je primijetila da netko iz publike, dijela gdje sjedi rodbina okrivljenih, mobitelom snima i da je vidjela bljesak. Odmah je prekinuta rasprava, a pravosudni su policajci pretražili prisutne no nisu pronašli inkriminirajuću snimku.

Suđenje je prekinuto jer se nisu pojavila dva policajca koja su trebala svjedočiti, a koji su obavljali očevid na naknadno pronađenom motociklu Yamaha T-Max crne boje koji je, po optužnici, vozio ubojica.

Postupak se nastavlja sredinom lipnja.

20. travanj 2024 02:21