StoryEditorOCM
Crna kronikaPAKAO IZNAD VODICA

Pred vatrogascima je teška noć: vatra progutala desetak kuća, djeca evakuirana brodovima, a cijelim područjem odjekuju detonacije!

Piše Krešimir Gulin, Toni Veljača, šibenski.hr
13. srpnja 2022. - 23:01

22:58 - Boris Dukić, zapovjednik DVD-a Zaton, rekao je da su u kasnim večernjim satima obranjene sve kuće u Zatonu, no požar nije pod kontrolom. Vatra se okrenula na drugu stranu i sad jedan dio ide prema Šibenskom mostu i mjestu Jadrija, a drugi dio ide prema Vodicama.

22:15 -  Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u izvanrednim vijestima Nove TV te je rekao da se u Raslini i Zatonu situacija donekle smiruje, ali sve postrojbe su i dalje na terenu, dežuraju i očekuju pojačanja.

- Ovo je najveći požar ili serija požara ovog ljeta, nešto slično smo imali 2017. u Splitu, na jednom mjestu bukne, pa se lokalizira, a onda se pojavi na drugom mjestu i vrati... Nažalost, prognoza je da će biti i sutra vjetra, rekao je Božinović.

21:30 - Prema riječima županijskog zapovjednika Darka Dukića, požar se nošen vjetrom brzo proširio među kuće Zatona i Rasline zbog čega je određeni dio objekata nagorio.

- Vatrogasci rade na lokalizaciji požara, ali gusta vegetacija i snažan vjetar koji mijenja smjer otežavaju njegovo gašenje. Fronta požara ide dosta brzo te je pred vatrogascima teška noć - kazao je Dukić.

21:19 -  U Zatonu je angažiran jedan protupožarni vod Protupožarnih namjenski organiziranih snaga iz sastava Hrvatske kopnene vojske iz Divulja od 26 pripadnika, objavio je MORH.

Uskoro se očekuje i upućivanje drugog protupožarnog voda Hrvatske kopnene vojske iz Knina, ukupno 26 pripadnika.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

21:15 -  Premijer Andrej Plenković stigao je u obilazak velikog požara u Zatonu koji gasi i 150 vatrogasaca. S njim su i ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednik Vlade Davor Božinović i potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga.

- Dobili smo prve informacije o razmjerima šteta ovog velikog požara. Uništeno je između desetak i 20 kuća, nema ljudskih žrtava, nitko nije ozlijeđen, sve služe su na terenu - rekao je Plenković i zahvalio vatrogascima i domaćima koji su branili kuće.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

20:24 - Meteorolog Izidor Pelajić objavio je satelitsku snimku na kojoj se vidi kako se požar vidi i iz svemira. Snimku možete pogledati OVDJE.

20:10 - Navijači Šibenika Funcuti organizirano su krenuli u pomoć vatrogascima u obrani obiteljskih kuća. Objavili su i poziv na svojoj stranici na Facebooku.

- Pozivamo sve članove, prijatelje i sve ostale koji su u mogućnosti da krenu put Rasline gdje je potrebna velika pomoć u obrani kuća. Skupljajte se što prije i slušajte upute nadređenih.

19:55 - Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković  u srijedu predvečer je izjavio kako požare na šibenskom području gase tri kanadera, da je usmjeren i četvrti, a prema informacijama kojima raspolaže, u požaru nema ozlijeđenih.

Ovo je najteži požar ove sezone, ušao je među kuće, podignute su snage iz susjednih županija i vojska, rekao je Tucaković.

19:26 - 'Ovo je najgori požar u zadnjih 15-ak godina na šibenskom području. Velika je materijalna šteta, desetak kuća je izgorjelo i za te ljude će biti osiguran smještaj ili u Cvjetnom domu ili u studentskom domu u Šibeniku. Također, uskočili su susjedni Skradin i Bilice tako da su neki Raslinjani i Zatonjani evakuirani brodovima. Službena evakuacija nije proglašena, no mnogi mještani i turisti su iz straha napustili područje. Apelira se na sve sposobne i punoljetne osobe da pomognu vatrogascima. Vatrogasaca ima dovoljno, no teren je nepristupačan, a i vjetar otežava gašenje. Najvažnije je da nema ljudskih žrtava' kazao je Danijel Mileta, čelnik Stožera civilne zaštite.

19:15 - Šibenčani na fejsu nude smještaj u svojim apartmanima ljudima koji su pobjegli od vatrene stihije: ‘Raslinjani i Zatonjani, javite se!‘

18:47 - Na požaru kod Zatona trenutno je angažirano oko 150 vatrogasaca. Temeljem zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika u pripravnost su stavljeni vatrogasci iz Primorsko-goranske i Karlovačke županije, a upućeno je i 25 vojnika na čuvanje požarišta u Raslini kao i pripadnici Ličko-senjske županije s vozilila i opremom

18:39 - Premijer Andrej Plenković trebao bi stići na požarište oko 20:30 sati

18:29 - U Vodičkom zaleđu, oko Benkovačke ceste odjekuju detonacije plinskih boca! 

18:15 -  Pripadnici Lučke kapetanije i Pomorske policije prevezli su veći broj djece iz Rasline u Bilice gdje je načelnik općine otvorio školu za njihov smještaj. U prijevozu djece i nekoliko odraslih osoba samoinicijativno su se uključili i građani sa svojim brodicama.

18:11 - Naši reporteri s terena doslovce su se spašavali pred vatrom! Naime, snažni vjetar opet je vatru usmjerio prema Zatonu. Vatrogasci doslovce nadljudskim naporima spriječavaju katastrofu.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

18:00 -  Zapovjednik JVP-a Šibenik Volimir Milošević u kratkom je razgovoru za N1 rekao da je velik broj vatrogasaca na terenu.

"Vatra je zahvatila neke objekte, dio je saniran, dio se sanira", rekao je i poručio mještanima:

"Zatvorite prozore, maknite zapaljive predmete iz dvorišta, sklopite tende i čuvajte kuće."

17:45 - U tijeku je evakuacija stanovnika Rasline i Zatona morskim putem prema Bilicama. Uključili su se i lokalni stanovnici s gumenjacima. Na stranici Općine Bilice pozivaju stanovnike Bilica da pruže ljudima utočište.

17:32 - "Vatra je došla nekih 20 metara od moje kuće,a živim odmah u blizini groblja. Štio da vam kažem, nastala je panika, policija nas je brzo evakuirala i uputila prema Šibenskom mostu. Prema posljednjim informacijama koje sam dobila od susjede, kuće su obranjene. Nadam se da je doista tome tako", rekla nam je mještanka Zatona.

17:19 - Kako doznajemo iz izvora u policiji, za sada nema ozlijeđenih tijekom gašenja velikog požara. Također, u Zatonu je vatra zahvatila krovove nekoliko kuća te lokalne crkve, no vatrogasci su je uspjeli ugasiti.

Trenutno je najgora situacija na području Rasline.

17:11 - Zbog ozbiljnosti situacije u Šibeniku je aktiviran Stožer civilne zaštite koji bi se trebao sastati u 17:45 kako bi razmotrili daljnje poteze. Požar se, naime, nakon Zatona probio i u Raslinu. Situacija je i dalje dramatična.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

17:00 - Vatra se probila gotovo do središta Zatona. Vatrogasi su jedva obranili vatrogasni dom!

16:54: Vatrogasci su u jednom trenutku ostali bez pomoći oba kanadera jer su otišli puniti gorivo. Pepel i dim potpuno su prekrili nebo iznad Vodica i Šibenika. 

16:45 - Vatra se zbog jakog vjetra širi na nekoliko frontova. Kako doznajemo od vatragosaca, vatrena stihija se proširila i prema Raslini! Vatrogasci svim snagama brane kuće u okolici Zatona. Ruše se i pilaju stabla kako se vatra ne bi širila između kuća.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix

16:39 - Vatrogasci nisu uspjeli spasiti stambene objekte u zaseoku Budimiri. Požar je progutao nekoliko kuća, doznajemo od vatrogasaca. Kanaderi neumorno zasipaju požarište, no i dalje vatra nije pod kontrolom te je stigla do Zatona.

16:30: Kako doznajemo s terena, zbog velikog požara koji je još uvijek van kontrole, uskoro će krenuti evakuacija stanovništva.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama, vatra je progutala i stambene objekte te se nastavlja širiti. Ceste su zakrčene. Mnogi pokušavaju automobilima pobjeći od vatrene stihije.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix

Ranije objavljeno:  Zapovjednik JVP-a Vodice, Antonio Begić, komentirao je situaciju na požarištu:

- Gore borova šuma, nisko raslinje, ima i ugroženih objekata pa smo sada koncentrirani na to - kazao je Begić.

- Imamo požarno ludilo, imamo više fronti, trenutno nam je probio požar od onog dijela gdje je bio prije sat vremena, sad se dva kilometra probio prema mjestu Zaton - kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić za portal Dalmacija danas.

Kako kažu mještani Zatona, od dima se ne može disati, svim kafićima vjetar je izvrnuo tende od kafića, a neki pokšavaju autima napustiti mjesto.

Na terenu je i Boris Dukić, zapovjednik DVD-a Zaton.

- Pakao je, ne znamo gdje ćemo prije. Kažu da i neke kuće gore tako da sad idemo vidjeti tamo- kratko nam je kazao.

Šibenski vatrogasci u srijedu nešto iza 11 sati dobili su dojavu o požaru otvorenog prostora kod arheološkog lokaliteta Velika Mrdakovica u vodičkom zaleđu.

Kako se doznaje u županijskom Centru 112 na terenu je 30-ak vatrogasaca s desetak vozila, a u gašenju su se zemaljskim snagama priključila i dva kanadera.

Inače, požari su vrlo česti na tom lokalitetu između Vodica i Zatona, odnosno oko Benkovačke

image

Požar u vodičkom zaleđu vidljiv je i iz Šibenika

Facebook/Vatrogasci 193
24. travanj 2024 05:48