StoryEditorOCM
Crna kronikaoštar predmet

Nebična akcija u Postaji granične policije Vrgorac: priveli policajca koji je kolegi ‘iscrtao‘ automobil

Piše MATE PRIMORAC
7. siječnja 2024. - 18:06

Nažalost, sve se manje u posljednje vrijeme djelatnici Postaje granične policije Vrgorac mogu pohvaliti ozbiljnim zapljenama kokaina i speeda kojih ima dosta na vrgoračkim ulicama, kao i akcijama sprječavanja i suzbijanja krijumčarenja droge, cigareta i mesa iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i EU.

U nedostatku ozbiljnih zapljena, bilježimo jednu prilično neobičnu policijsku akciju. Prema našim informacijama, ovih dana policijski službenici priveli su svog kolegu, koji je nastanjen u prigradskom naselju Škulja. A već otprije je poznat široj javnosti po dosta stvari, neki se sjećaju i anegdota kad se svezao u postaji. O čemu se radi?

Naime, početkom prosinca ispred jednog ugostiteljskog objekta u Tinovu gradu oštećen je automobil zaposlenici tog lokala koji je u vlasništvu njezina supruga, isto policajca PGP Vrgorac. Gotovo mjesec dana je prošlo od tog "zločina", a počinitelj se vješto pritajio. I onda se netko sjetio da bi kamere s lokalnih stambeno-uslužnih prostora mogle pomoći u rasvjetljavanju tog događaja.

Kad su pregledane kamere, imalo se što vidjeti. Policijski službenik oštrim je predmetom prošao po automobilu svog kolege, praveći svjesno popriličnu štetu. Krim službenici odmah su sjeli u automobil i pokucali na vrata njegove obiteljske kuće u Škuljima te ga dovezli u postaju na obradu.

Zasad ne znamo detalje istrage, što se sve stavlja na teret policajcu i što je bio povod za ovaj neobjašnjiv potez. Međutim, postavlja se pitanje je li MUP spreman i dalje u svom sustavu držati takve službenike? Kontaktirali smo i nadležnu Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku da nam kaže nešto više o ovom slučaju, no oni su se pozvali na tajnost podataka i istrage.

Zaštita podataka

- U svezi s vašim traženjima obavještavamo vas kako se od 25. svibnja 2018. u svim državama članicama Europske unije, pa tako i u Republici Hrvatskoj, izravno primjenjuje Uredba (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46 EZ (SL EU L119/1), odnosno Opće uredbe o zaštiti podataka.

Opća uredba o zaštiti podataka (poznatija pod akronimom GDPR) je obvezujući zakonodavni akt koji se izravno u cijelosti primjenjuje u Republici Hrvatskoj i u ostalim državama članicama Europske unije od 25. svibnja 2018. Cilj Opće uredbe o zaštiti podataka je zaštititi osobne podatke fizičkih osoba, pružiti kontrolu građanima nad njihovim osobnim podacima te stvoriti visoku i ujednačenu razinu zaštite osobnih podataka u Europskoj uniji. Osobni podaci o kaznenom i prekršajnom postupku spadaju u posebnu kategoriju osobnih podataka, zbog čega nismo u mogućnosti udovoljiti vašem traženju. Navedene podatke možemo isključivo pružiti institucijama i tijelima javne vlasti, i to samo u svrhu provođenja postupaka iz njihove nadležnosti - stoji u odgovoru PU splitsko-dalmatinske.

Neslužbeno doznajemo kako je policajac vandal nakon ispitivanja završio na bolovanju. A po postaji se šuška kako su pojedine kolegice slale dopise unutarnjoj kontroli zbog problema s kojim se susreću u radu. Pratit ćemo kako će ovaj slučaj završiti, kao i hoće li se unutarnja kontrola "spustiti" iz Zagreba.

27. travanj 2024 17:24