StoryEditorOCM
Crna kronikavrebao priliku

Monstruozni zločin kod Bosiljeva: serijski seksualni predator mladu Njemicu oborio s bicikla, odvukao u šumu, vezao za stablo i silovao

Piše Mario Pušić/Jutarnji list
9. ožujka 2020. - 12:01

Građom krhka, doima se nježnom, a kada je odlučila potpuno sama na biciklu prijeći pola Europe usput noćeći u svom šatoru, onda zasigurno ova 20-godišnja djevojka iz Njemačke ima romantičarski pogled na svijet i puno vjere u ljude. Mlada Njemica bila je idealna meta za seksualne predatore na koje putem može naići. Nažalost, takvom jednom monstrumu i višestrukom silovatelju i dobrodušnoj Njemici putevi su se ukrstili u četvrtak u mjestu Skoblić Brdo, tri kilometra od Bosiljeva, piše Jutarnji list.

On se zove Siniša Adamić, ima 44 godine, rodom je iz Vrbovskog, a odnedavno živi u selu Varoš Bosiljevski, u posljednjoj kući zaseoka Štokani, 4,2 kilometra od mjesta zločina i samo kilometar od čvora Bosiljevo, odnosno izlaza s autoceste A-1. Polovicu svojega života proveo je po popravnim ustanovama i zatvorima, a bježeći od mračne prošlosti ili tražeći nove žrtve, s bratom se skrasio u ovom selu.

Osumnjičenik je nekoliko godina radio u lokalnom restoranu, brinući o nabavi janjaca te vožnji životinja na klanje, a onda i za spravljanje na ražnju. Vlasnik nam je demantirao da je njihov zaposlenik.

Radio je u poznatom restoranu na staroj riječkoj cesti u samome mjestu čiji su specijaliteti janjetina i odojak na ražnju, koje je on obrađivao i pekao. Kažu da je bio dobar s nožem, uvijek je barem jedan nosio sa sobom.

Mlada Njemica noć je provela u mjestu Jarče Polje pokraj motela na samoj obali Dobre.

Ljubazno je ujutro zamolila osoblje objekta da koristi njihov toalet, a onda je popila kavu Raspremila je šator u bisage sprijeda i straga na biciklu i nastavila svoje putovanje.

Krenula je put Bosiljeva starom riječkom cestom, ali se nakon samo jednog kilometra spustila lijevo prema Vodenoj Dragi, nastojeći dalje manje prometnim i mnogo ljepšim seoskim putevima. Pokraj nje je prošlo bijelo dostavno vozilo bosiljevačkog restorana, pa se negdje okrenulo i onda je prošlo u suprotnom smjeru, a onda još jednom tako. Ona nije znala tko je to i zašto to radi, ali je jedan mještanin prepoznao vozilo, a po njemu i vozača. Prošlo mu je kroz glavu, pa ne ide valjda u krađu janjaca, ali je sam sebi odmahnuo rukom.

Djevojka je vozila sporim, ali ujednačenim ritmom po putu punom uspona i padova. Izašla je iz lijevog zavoja i čekao ju je novi uspon. Desno je bilo skretanje za Lovački dom LD Družac. S tog puta prema njoj se zaletio nizak rastom, ali tjelesno krupni Siniša, oborio je s bicikla i odvukao u šumu. Malo dalje je vidjela dostavno vozilo parkirano uz rub puta. Vukao ju je dalje šumskim putem. Njegovoj snazi se nije mogla oduprijeti, a vriskove ionako nije imao tko čuti.
Privezao ju je za drvo, a onda je počelo iživljavanje.

Skinuo ju je i silovao. Zapomagala je. Nakon nekog vremena je posustao u zvjerstvu. Potom joj je uzeo novac i vrijednosti koje je imala. Je li se spremao na još strašniji zločin, teško je reći, ali navodno je tako nešto pripomenuo i policiji kasnije na ispitivanju. Moguće da iza sebe nije želio ostaviti nikakve tragove.

Kako god, onaj mještanin koji ga je ranije zapazio u vožnji došao je do njegova vozila i zazvao ga, pitajući ga što radi tu. On se zbunio, odgovorio je da ima crijevnu virozu pa da je stao zbog nužde. Djevojka je iskoristila situaciju i pobjegla preko drugog izlaza iz šume, potražila pomoć i ubrzo se u slučaj uključila policija. Bosiljevo je premalo mjesto da se ovakve informacije ne bi proširile krajem.

Dok je djevojka u bolnici primala liječničku i psihološku pomoć, policija je došla na vrata bosiljevačkog restorana. Pitali su vlasnike za bijelo dostavno vozilo. Gazda je pogledao u Sinišu i rekao: “Ti si ga vozio, što si radio?”

Siniša je iskusan u ovakvim situacijama pa je svojom hladnokrvnošću htio sa sebe odagnati sumnju. Međutim, policijski službenici znali su njegove tajne iz prošlosti. Uhićen je, u petak prepraćen na ispitivanje u tužiteljstvo i na Županijski sud u Karlovcu, gdje mu je određen 30-dnevni istražni zatvor. Djevojka je u subotu vlakom iz Duge Rese otišla za Zagreb, a potom kući. Onaj mještanin postao je važan svjedok.

Mještani Bosiljeva s kojima smo razgovarali su u šoku, ponajviše roditelji djevojčica koje su “njegovom” rutom svakodnevno pješačile u školu.

Žrtva je krenula put Bosiljeva starom riječkom cestom, ali se nakon samo jednog kilometra spustila lijevo prema Vodenoj Dragi

- Znao sam da je prije imao nekih problema, ali tko bi pomislio da će to napraviti. Pa bio je vrijedan dečko i uvijek za pomoći - kaže nam jedan od mještana.

Iako svi znaju da je nekoliko godina radio za spomenuti restoran, brinući o nabavi janjaca te vožnji životinja na klanje, a onda i spravljanje na ražnju, vlasnik nam je demantirao da je on njihov zaposlenik. Je li razlog tome neugodnost, strah od loše reklame, ili je možda radio na crno, ne znamo. Kada smo pitali zašto je onda Siniša vozio njihovo službeno dostavno vozilo u inkriminirano vrijeme, ako nije bio njihov zaposlenik - “pukla” je telefonska veza.

Za izopačenu narav ovoga silovatelja potpisnik ovih redaka doznao je mnogo prije ovoga njegova posljednjeg gnusnog čina. Prije šest godina Jutarnji list je objavio ispovijest Karlovčanina Sanjina K., koji je odrastao u domovima za odgoj djece, a mladost je proveo po zatvorima, ukupno 22 od tadašnjih 36 godina. Istupio je u javnost želeći ukazati na nasilje kojemu su štićenici takvih ustanova svakodnevno izloženi. U tinejdžerskoj dobi završio je u popravnom domu na Cresu.

- Tu je krenulo po zlu. Tu me silovao Siniša Adamić, čovjek s kojim ću se kasnije naći i u Turopolju te u Lepoglavi. On je i danas tamo na izdržavanju kazne - za silovanje. S njim i još jednim dječakom pobjegao sam iz doma. U nekakvoj napuštenoj štali za ovce pronašao sam bajunetu od puške M-48. Uzeo mi ju je. Potjerao me na kat u kućici i prisilio me s tom bajunetom. Prisilio je i drugog da skine gaće. Dok me silovao, ja sam njemu radio oralno. Bili smo isto godište, ali ja sam bio sitan, a on mi je držao bajunetu uperenu u leđa - ispričao nam je 2014. godine Sanjin.

Nakon izlaska iz ustanove Adamić je u rodnom Vrbovskom sijao strah i trepet nožem kojim je prisiljavao svoje žrtve na seksualne odnose. Iz tog razdoblja poznata su dva slučaja silovanja, za koja je bio osuđen na ukupno šest godina. Imao je prijava i za pokušaj ubojstva te za imovinske delikte - krađe i razbojništva.

S odsluženja kazni opet se vratio u rodno Vrbovsko 2005. godine. Isto ljeto odselio se u Čavle nedaleko od Rijeke. Tamo je 2007. godine, u svibnju, oteo 15-godišnju djevojčicu. Prijeteći joj skalpelom ugurao ju je u svoj Ford Orion. Ruke joj je lisicama vezao za volan. Putem prema Grobniku prouzročio je lakšu prometnu nesreću i sletio s ceste. Djevojčica je iskoristila njegovu neopreznost, izvukla nekako ruke iz lisica i pobjegla. O događaju je obavijestila majku, ona je pozvala policiju i Adamić je ubrzo uhićen. U to vrijeme na riječkom području imali su tri neriješena slučaja silovanja sa sličnim scenarijem. Ne zna se jesu li i kako su oni u međuvremenu riješeni.

Ovo djelo je tijekom ispitivanja poricao, ali ga je djevojka prepoznala kao svojeg otmičara te je 2009. godine ipak osuđen na četiri godine zatvora. Međutim, ta je presuda ubrzo pala na Vrhovnom sudu iz nevjerojatnog razloga - svi porotnici koji su sjedili u sudskom vijeću bili su istoga spola. Suđenje je ponovljeno, a on je ipak osuđen.

Nakon odležane i te kazne opet se vratio u Vrbovsko, pa se očito odlučio za novi početak u novome malom mjestu i preselio se u Bosiljevo. Izvjesno je da će opet biti osuđen, a upitno je samo koje mjesto će izabrati za svoj novi početak i tko će biti njegova nova žrtva, piše Jutarnji list.

16. travanj 2024 21:17