StoryEditorOCM
Crna kronikaPrva rasprava

Danas počinje suđenje Maji Šupe zbog primanja mita, doznajemo kako će se izjasniti o krivnji

Piše M. P.
3. lipnja 2024. - 11:01

Nakon što je 10. travnja na splitskom Županijskom sudu sudsko vijeće, pod predsjedanjem sutkinje Višnje Strinić, potvrdilo optužnicu USKOK-a u kojoj se umirovljenu šibensku sutkinju Maju Šupe tereti za primanje mita, zagrebačko-makarskog poduzetnika Blaža Petrovića za davanje, a odvjetnika Branimira Zmijanovića za posredovanje pri davanju mita, za danas je zakazano prvo ročište.

Današnja rasprava na Županijskom sudu u Splitu počinje točno u podne, a iz krugova bliskih sutkinji neslužbeno smo doznali da se očekuje da Maja Šupe neće priznati krivnju.

- Danas se neće dogoditi ništa spektakularno. Bit će očitovanje o krivnji i iznošenje dokaznog materijala, a zatražit ćemo i ponovno saslušanje svih svjedoka - rekao nam je Krešimir Škarica, odvjetnik Maje Šupe.

Podsjetimo, radi se o slučaju u kojem se Blaža Petrovića tereti da je preko odvjetnika Branimira Zmijanovića, u periodu od veljače 2013. pa do rujna 2014. godine, u predmetu koji se protiv njega i Ivice Kodžomana (tadašnjeg pravnika i rukovoditelja Pravnog, kadrovskog i općeg odjela u splitskoj podružnici Hrvatskih šuma) vodio pred sutkinjom Majom Šupe, dogovorio da će sutkinju nagraditi s 15 tisuća eura mita ako njega i Kodžomana oslobodi kaznene odgovornosti.

Prema optužnici, od ožujka do listopada 2004. godine Kodžomana je u više navrata kontaktirao Petrović, koji mu je dostavio procjenu vrijednosti nekretnine koju je izradio vještak za graditeljstvo. Petrović je nagovarao i naposljetku i nagovorio Kodžomana da u sudskoj nagodbi prizna da je njegova firma "Gambino" vlasnik više od 53 tisuće četvornih metara spornog zemljišta, a da će zauzvrat "Gambino" isplatiti određeni iznos Hrvatskim šumama. Da bi se to realiziralo, Kodžoman je sudu dao lažnu obavijest da se navedena čestica na dan 16. listopada 1990. godine nalazila unutar granica građevinskog područja. Potom je na ročištu 12. listopada 2004. godine sklopio nagodbu u kojoj je priznao vlasništvo "Gambina" nad zemljom, za što je Petrovićeva firma trebala isplatiti tri milijuna i 292 tisuće kuna.

Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Šupe oslobodilo je obojicu krivnje, uz ostalo zato što, po presudi, "nije na nedvojben način" dokazano da je Kodžoman zlouporabio svoj položaj, kao niti da ga je Petrović na to poticao.

Maja Šupe i Branimir Zmijanović pred sudom: optuženi su za prljavu rabotu davanja i primanja mita

Da bi opravdao isplatu šest tisuća eura, odvjetnik Zmijanović je, po USKOK-ovoj optužnici, napravio predugovor o kupoprodaji nekretnine od 19. lipnja 2013. godine kojim majka Maje Šupe prodaje Tomislavu Rajneru - bivšem policajcu koji je nakon umirovljenja bio bliski Petrovićev suradnik - vinograd i pašnjak na predjelu Razori u Šibeniku za ukupno 59 tisuća eura, s tim da je na račun sutkinjine majke kao kapara uplaćeno šest tisuća eura koja u slučaju raskida predugovora kapara ostaje prodavatelju.

"Klupko" se počelo odmotavati nekoliko mjeseci nakon što je Rajner u Nacionalu detaljno opisao način na koji je upravo on sudjelovao u podmićivanju šibenske sutkinje Šupe.

 

23. lipanj 2024 21:11