StoryEditor
ZanimljivostiTIJEK MUTACIJA

Znanstvenica optimistično: Već živimo s četiri različita ljudska koronavirusa, i Sars-CoV-2 će postati jedan od njih! Evo zašto je cijepljenje važno

Piše PSD
25. rujna 2021. - 23:53
ilustracijaScience Photo Library/AFP

Covid-19 će postati slab poput obične prehlade, no cijepljenje će i dalje biti poželjno, rekla je Sarah Gilbert, ugledna britanska znanstvenica koja je sudjelovala u kreiranju oxforskog cjepiva koje proizvodi AstraZeneca - piše Net.hr.

Prema njoj, koronavirus koji uzrokuje covid-19 neće mutirati u smrtonosniju varijantu, već će postati nalik koronavirusima s kojima odavno živimo.

Gilbert smatra kako će covid-19 postati poput obične prehlade.

"Već živimo s četiri različita ljudska koronavirusa o kojima zapravo i ne razmišljamo previše i na kraju će Sars-CoV-2 postati jedan od njih. Pitanje je koliko će vremena trebati da se to ostvari i koje ćemo mjere u međuvremenu morati poduzeti kako bismo to uspjeli napraviti", rekla je Gilbert na webinaru Kraljevskog medicinskog društva o varijantama virusa.

Gotovo s opasnim mutacijama?

Dodala je i kako virus neće uspjeti mutirati tako da "pobijedi" učinak cjepiva.

"Virus ne može potpuno mutirati jer njegov šiljasti protein mora stupiti u interakciju s ACE2 receptorom na površini ljudske stanice kako bi ušao u tu stanicu. Kad bi promijenio svoj protein šiljka toliko da ne može stupiti u interakciju s tim receptorom, onda ne bi mogao ući u stanicu. Dakle, nema mnogo mjesta na koja bi virus mogao otići da izbjegne imunitet, a da i dalje bude zaista zarazan virus", objasnila je znanstvenica.

Gilbert je naglasila da je cijepljenje ključno za suzbijanje budućih pandemija, a priprema za sljedeću je od vitalnog značaja kako se epidemije "ne bi proširile na više zemalja" - piše Net.hr.

item - id = 1130109
related id = 0 -> 1137933
related id = 1 -> 1137879
26. listopad 2021 01:15