StoryEditorOCM
Zanimljivostiodlazak legende

U 88. godini umro je veliki Jean-Paul Belmondo. ‘Bio je vrlo slab... Ugasio se mirno‘

Piše Šibenski.hr
6. rujna 2021. - 17:34
Jean-Paul Belmondo, sin kipara i majke umjetnice, bio je predodređen za boksačku karijeru. U 15 godini mijenja planAFP

Odvažan, zavodljiv i duhovit, imao je prepoznatljiv glas između tisuću, nevjerojatno seksi atletsku građu i filmografiju velikih klasika, zbog čega je ušao u legendu francuske kinematografije. 

Danas, 6. rujna, Jean-Paul Belmondo preminuo je u 88. godini. Njegov odvjetnik je objavio tužnu vijest Agence France PResseu.

Rođen 1933. godine, sin kipara Paula Belmonda bio je predodređen za boksačku karijeru. Majka, Sarah Rainaud-Richard, bila je slikarica.

No, zbog satova glume koje je pohađao u 15. godini odlučio je da će biti glumac.

U pedeset godina karijere snimio je više od 80 filmova i privukao gotovo 130 milijuna gledatelja.

Najpoznatiji su mu filmovi zasigurno "À bout de souffle" i "Pierrot le Fou" Jean-Luca Godarda, "Le Cerveau" i "L'As des as" Gérarda Ouryja, "Borsalino" Jacquesa Deraya, "Le Magnifique" Philippea de Broce, "Peur sur la ville" Henrija Verneuila, "Le Professionnel" Georgesa Lautnera ili "Itinéraire d'un enfant gâté" Claudea Leloucha.

I njegova karijera u kazalištu je također cvjetala. Izvodio je klasične predstave kao što su "Le Malade imaginaire" Molièrea ili + "Cyrano de Bergerac" (Edmond Rostand).

Paul Belmondo se ženio dva puta. Prvi put s Élodie Constantin (1952.-1968.) koja mu je rodila troje djece - Paul, Patriciju i Florence. Drugi put s Natty Tardivel (2002.-2008.), s kojom je dobio i kćer Stellu.

Tijekom svoje karijere, Jean-Paul Belmondo dobio je nagradu César za najboljeg glumca 1989. godine za izvedbu svog kultnog Sama Liona u filmu "Itinerar razmaženog djeteta". Međutim, odbio je pokupiti kipić, izjavivši kako ne prihvaća druge nagrade osim onih iz javnosti. Akademija će mu 2017. godine ipak dodijeliti Césara za cijelu karijeru, nakon što je istu počast dobio u Veneciji (Zlatni lav) i Cannesu (Palme d'honneur).

Pretrpio je moždani udar 2001. U veljači 2015. godine Jean-Paul Belmondo najavio je konačno povlačenje iz kina i kazališta, prije nego što je nastavio nekoliko mjeseci kasnije, uvjeren da bi želio ponovno igrati ...

- Bio je vrlo slab u posljednje vrijeme. Ugasio se mirno, rekao je njegov odvjetnik Michel Godest za agenciju France presse.

image
AFP
25. travanj 2024 03:51