StoryEditorOCM
Zanimljivostigoran višnjić

Poznati šibenski glumac poziva na subotnji Marš za životinje: ‘One su tu da bi živjele s nama, a ne za nas‘

Piše šibenski.hr
9. travnja 2024. - 16:17

Marš za životinje, u organizaciji Prijatelja životinja i Udruge Pobjede, kreće 13. 4. 2024. u 11 sati sa zagrebačkog Trga kralja Tomislava. Sudionici Marša za životinje bit će glas svih potlačenih i nevidljivih bića koja dijele ovaj svijet s nama. Kako navode organizatori, to su životinje koje ubijaju u industriji hrane, koje nosimo na sebi, koristimo u pokusima ili za ispraznu zabavu, koje zlostavljamo i napuštamo, iako svjesni njihove patnje. 

I glumac Goran Višnjić u emotivnom videu pozvao je sve da se pridruže glasnoj gomili: „Životinje nemaju svoj glas – mi smo ti koji moramo stati u njihovu obranu, koji moramo reći nešto za njih. Mi, kao najjača vrsta na ovom planetu, mislim da smo tu da bismo bili čuvari ovog svijeta, čuvari prirode, čuvari životinja, a ne ti koji samo iskorištavaju, maltretiraju i uzimaju. Mislim da su životinje tu više da bi bili suputnici, da bi živjele s nama, a ne za nas.”

Kako izjavljuju Prijatelji životinja, životinje su danas u tolikoj mjeri potlačene od strane čovjeka da se prava svjesnih jedinki i njihovih jasnih želja za vlastitim životom potpuno izgube u svrsi masovnog iskorištavanja. Na njih se gleda kao na potrošne stvari, a ne na individue sa svojim potrebama i željama.

Dodaju da zlostavljači, ubojice i oni koji zanemaruju životinje nisu sankcionirani. „Za ovo trebamo svi stati na noge”, poruka je Prijatelja životinja: „Hrvatskoj trebaju promjene u zakonodavstvu i osnivanje inspekcije za zaštitu životinja. Hrvatskoj treba unapređenje Zakona o zaštiti životinja, kao i regulacija držanja egzotičnih životinja. Uz navedeno, zabrana natjecanja u vuči trupaca i zabrana držanja pasa na lancu samo su neke od promjena koje su nužne. Mnogo je razloga za dolazak na Marš za životinje i svatko može pronaći svoj!”

Na www.prijatelji-zivotinja.hr može se pročitati 35 razloga zašto se pridružiti Maršu za životinje i vidjeti videopoziv Gorana Višnjića. Na Marš za životinje dobrodošli su svi.

29. travanj 2024 21:16