StoryEditorOCM
ZanimljivostiVELIKE ŠTETOČINE

Kune i lasice glođu kabele na električnim autima: mehaničar tvrdi da mu često stižu vozila koja unište te krznašice

Piše MOZAIK SD
22. listopada 2023. - 17:15

Namah zvuči kao basna, ali zbilja je: kune su velike štetočine i generatori troškova popravaka.

Nije riječ o novcu, službenoj valuti koju je pregazilo vrijeme, nego o navadi donedavno milog nam glodavca (u takujinu) da pregrize instalacije u - električnim automobilima.

Portal DW donosi neobičnu priču o štetama oglodanih crijeva, kablova i izolacijskog materijala pod haubim električnog auta, nanesenu od - kuna. Stvar je potkrijepljena izviješćem Udruženja njemačkih osiguravajućih društava (GDV), koja su evidentirala štetu od strane rečenih životinja u čak 200 tisuća slučajeva u toj zemlji. Troškovi popravka, napomenimo, mogu stajati i deset puta skuplje negoli kod benzinaca, i osiguravatelji su procijenili godišnju štetu u visini od čak 90 milijuna eura (!), piše DW.

U porodicu kuna inače spadaju lasice, vidre, jazavci i tvorovi.

image
/Shutterstock

Automehaničar Markus Schulligen iz Losheima am See u Saarlandu potkrjepljuje izneseno; u njegovu radionicu u prosjeku stižu dva vozila tjedno, električno pogonjena, pod čijom je haubom neka lasica napravila štetu. Veli da kod električnih automobila često strada "opsežno izoliran glavni kablovski vod". Meštar objašnjava da se kod te vrste automobila kablovska tehnika ne popravlja, već se sve mora promijeniti, od utikača za struju do kabla i svih instalacija koje vode do baterije u podu, čak i kad su vodovi samo neznatno načeti na jednom mjestu.

Popravak je skup, dijelovi koštaju 2.500 eura, a ugradnja još 1.000 eura. To je otprilike deset puta više u odnosu na popravak automobila s motorima na unutarnje izgaranje.

S obzirom na sve navedene okolnosti, izgledno je i poskupljenje polica osiguranja.

No, utješno je što protiv kuna postoje - sprejevi. Takva prevencija stoji između 15 i 20 eura, oni razvijaju neugodan miris za životinje, a preduvjet učinkovitosti je redovna uporaba. Nešto skuplji način je montaža aparata koji ultrazvučnim signalima odbijaju životinje pod haubom; stoje do sto eura. Još su učinkovitiji u kombinaciji s malim električnim kontaktnim pločama koje se plasiraju duž kablova i pri dodiru proizvode elektrošokove. Oni ne mogu nauditi životinji, ali su joj dovoljno neugodni da će uljez pobjeći. Taj zaštitni sustav košta oko 400 eura.

Vjerujemo da - ne možete vjerovati da ovo čitate, ali doista se događa! Valja znati i da - ako je životinja već jednom vršljala po motoru - zacijelo je označila to mjesto kao svoj teritorij. To bi moglo privući druge "kolege", i tu i opet pomažu sprejevi, piše DW portal.

02. svibanj 2024 22:07