Marko Duvančić (42), vinar iz Razvođa, pokucao je jedne večeri na vrata svoje kuće, pričekao da mu supruga otvori, a kad ga je vidjela pokunjena, znala je – opet je smislio neku ludost.
– Aj, sad ti njoj reci da sam kupio osam bačava starih 120 godina, iz nekadašnjeg pogona "Dalmacijavina", i da oću od njih napraviti sobe. Konobu dida Marka! – sjetno će Marko.
Danas joj je drago. Ona radi oko marketinga, "bookira" te bačve od 21 kvadrata, dolaze ljudi sa svih strana svijeta da bi u mirisima vina spavali nedaleko Oklaja, podno planine Promine. Četiri sunca imaju, to vam je najviša kategorija seoskog domaćinstva.
Pitamo ga, odakle mu uopće takva ideja, a on će: A kako je Bill Gates smislio Microsoft?
– Kad sam čuo da su na prodaju, sve se samo posložilo. Puno se vremena izgubilo na dozvole i kredit, no za godinu i pol dana imali smo objekt – počinje priču profesor na Veleučilištu u Kninu i inženjer agronomije. Najprije, dok je još studirao, pokretao je vinariju, kap temeljac današnjih bačava. Tada nije bilo ni EU fondova.
Kapa podprominska
– Ali, povukao sam sredstva iz ministarstava. Rekli su mi da budem sretan ako mi jedan od pet projekata prođe. Od 23 prijavljena dobio sam 21! – zadovoljno će Duvančić, dok namješta tradicionalnu kapu na glavi.
To vam je, govori usput, podprominska, nije drniška kako se često misli. Košulja na njemu, također, s narodnim vezom. A najprije nas je dočekao u trlišu. Izrađuje namještaj za restoran i kušaonicu vina "Pilipovi dvori", napravljenu od zidova kuće iz 1864. godine praprapradjeda mu Ivana. I neobične bačve vlastoručno je pretvorio u sobe.
– Uzeo sam osnovnu školu u najam, sredio vinariju, kapacitet je oko 90 tisuća litara sa svom novom opremom. Došli smo do 12 i pol hektara vinograda. Nestanu u krugu od dva kilometra, a pazimo da ostane i za restoran – spremno će domaćin. I onda su, kaže, gosti uz vino počeli žugati:
– Mi bi došli i pili, ali ne bi vozili! Napravio sam tada bačve. Pod i plafon s vanjske strane je izoliran, a zidovi s unutarnje. Nismo mogli ostaviti drvo, bilo bi tmurno, ipak je to soba – veli nam Marko.
Ideje mu ne prestaju navirati. Kreće u proizvodnju pršuta, u vlastiti uzgoj svinja. Sadi orahe, unatoč narodnom vjerovanju iz Promine da će vile začarati onoga tko pod njim spava.
U Agroturizmu Duvančić sezona traje sedam mjeseci. Devet ljudi radi tijekom godine, a kad je berba i do četrdeset.
– Imamo ocjenu 9,7 na Bookingu. Pored bačava je bazen, svaka ima klimatizacijski uređaj, televiziju, sve što se po pravilniku o kategorizaciji tražilo. Radimo i tijekom zime, tad su cijene nešto niže, a otvori se i restoran za posebne prigode – govori nam Marko.
I neka poznata imena su tu organizirala fešte, no nećemo sada, nije u redu, ogovarati. Ali, kazat ćemo da su jeli sve domaće, variva i peke.
Evo vam ključ
– Proizvodi su naši, i od OPG-ova, najviše iz Miljevaca. Gosti u restoranu i u bačvama su devedeset posto genijalni ljudi, poslovnjaci, imaju zdrave poglede na svijet – govori Duvančić.
Nada se da će objaviti knjigu s njihovim pričama, a i sam se trudi da im boravak u bačvi bude nezaboravan.
– Došli su nam tako Indijac i Britanka, čuo sam ih kako pričaju da im je godišnjica braka. Običaj je da mi goste dovedemo u sobu, ali..., rekao sam im "evo ključ, sami otiđite". Čitavu bačvu rasuli smo laticama ruža, upalili svijeće, a oni su bili oduševljeni!
Sitnice razvesele, vidi se da vodiš računa.Šokiraju se kad im kažem da je restoran otvoren cijelu noć. U dva sata ujutro ako ogladne, sve je osvijetljeno, samo se spuste i uzmu. Hoću da imaju komod – dosjetljivo će profesor.
Cijene, razumljivo, u bačvama jesu nešto veće, ali s namjerom.
– Išao sam na to da mi ne dolaze oni "skorojevići". Sad bi ja ovako, onako. Hoću ozbiljne ljude...
Nećete influencere?
–... s ozbiljnom platežnom moći. I takav se neće sramotiti ako je uzeo bocu vina za 60, a platio sobu 800 kuna. Tu sam kategoriju htio i uspio dovesti – ponosno će Duvančić.
K tome, ako gost duže boravi, jedna večera je na račun kuće. Daju im i bicikle, a česti gosti su im motoristi. Baš sada rade na teniskim terenima, kuglanama i streljanama. Podno Promine, samo je nebo granica.
Zeničanka se zaljubila u Razvođe
Koliko su ovakvi projekti poticajni i za mlade, svjedoči nam dvadesetpetogodišnja Ana, domaćica u Agroturizmu Duvančić. Rodom je iz Zenice, no ne pada joj napamet otići iz Razvođa.
– U ratu smo izbjegli u Njemačku, a onda došli u Knin. Da obitelj bude na okupu. Tu sam upoznala ljubav, imam dva sina. Život ovdje nije monoton. Radim sve i svašta, učim, a kad imaš auto, sve ti je blizu – zadovoljno će djevojka, pa je pitamo da nam šapne, dok Marka nema, kakav je šef?
– Najbolji na svijetu! Sve sam radi, sa srcem. Ljudi to prepoznaju, bačvama su zaista oduševljeni jer su unikatne i uvijek se iznenade kad vide da su zapravo jako velike. U bačvama koje su prije stotinu godina služile za pohranu vina, namještene su dvokrevetne sobe. Svi kažu da su opijeni!
StoryEditorOCM
ZanimljivostiBiznis na didovini
Ovakve apartmane još niste vidjeli! Gosti su mu žugali što nemaju gdje prespavati kad se popije 'čašica više' pa ih je odlučio smjestiti u - stare bačve iz Dalmacijavina. I guštaju k'o u najluksuznijem hotelu...
18. ožujka 2018. - 12:48