Ovaj vikend nije mogao proći bez da se na vijestima ili kavici s prijateljima nije prokomentirala ponuda na adventskim kućicama u Zagrebu, Zadru i Splitu, a vruća tema, očekivano su - cijene koje za pojedina jela prelaze i deset eura, piše Jutarnji. Kako biste ušparali novac na jela koja još niste probali, a željeli biste, kao što su ova tri zicera s Fuliranja, donosimo vam recepte za nezaobilaznu blagdansku slasticu koju možete lako pripremiti i sami. Riječ je o fritulama, mnogima omiljenoj blagdanskoj slastici za koju vam donosimo tri provjerena recepta. I koja vas, kad ih pripremite kod kuće, neće koštati koliko biste za nju izdvojili na nekoj od kućica na adventskim lokacijama. Ali... i sami znate, sve ima svoje draži ili, kako je rekao jedan od organizatora Adventa: "Jednom se živi!"
I slatki dodatak, za pečenje fritula postoji nekoliko trikova, sve ih možete pronaći ovdje.
Recept Ana-Marije Bujić, autorice više kuharica i vlasnice dubrovačkih Pantarula i Pantarulića
Trebat će vam (za 25 komada, po potrebi udvostručite smjesu):
1 jaje
1 grčki jogurt (125 g)
prstohvat soli
1 vanilin šećer
1 žlica šećera
malo cimeta
korica pola ili cijelog limuna
100 g glatkog brašna
½ vrećice praška za pecivo
suncokretovo ulje za prženje (točna količina ovisi o veličini lonca koji koristite)
Priprema:
U zdjeli pomiješajte jaje, grčki jogurt, sol, vanilin šećer, šećer, cimet i koricu limuna.
Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo pa umutite tako da dobijete glatku smjesu.
U loncu debljeg dna zagrijte ulje za prženje - trebalo bi ga biti 10-ak cm u visinu. Kad se ulje zagrije, malom žličicom vadite smjesu i ubacujte je u lonac. Ako želite fritule bez “rogova”, smjesu vadite dvama žličicama umočenima u vruće ulje - tako će smjesa lako spuznuti sa žličice i dobit ćete okrugle fritule.
Kad vam fritule porumene s jedne strane, okrenite ih vilicom na drugu i kad su gotove, odložite ih malo na salvetu ili kuhinjski papir da se ukloni višak ulja.
Najbolje su dok su još tople, s malo šećera ili čak marmelade ili čokoladnog preljeva - što god vam srce želi.
Više dobrih savjeta za meke i brze fritule Ana-Marija donosi i na svom popularnom blogu Da mi je nešto slatko.
Recept Melkiora Bašića za babine fritule koji je podijelio sa slastičarkom Ivanom Čuljak.
Trebat će vam:
1 jogurt
1 jaje
1 vanilin šećer
1 žlica šećera
prstohvat soli
korica 1 limuna
sok i korica jedne naranče
1 jabuka, naribana bez kore
malo rakije
1 prašak za pecivo (zadnje stavite u posudu)
Priprema:
Sve sastojke stavite u posudu. Promiješajte s pjenjačom, pa dodajte oštro brašno po potrebi (oko 100 do 150 g, ovisi o soku iz naranče i soku iz jabuke). Nije svaki put ista količina. Možete kombinirati oštro i glatko brašno (70% oštro: 30% glatko). Pržite u dubokom ulju ugrijanom na oko 175 stupnjeva.
Recept Vesne Miletić, vlasnice restorana Tač, dobitnice nagrade Dobri restorani 2023
Trebat će vam:
3 jaja
2 vanilinog šećera
4 velike žlice šećera
680 g ricotte
450 g glatkog brašna
½ praška za pečenje
1 čep medice (0,5 ml)
korica limuna
Priprema:
Sve sastojke stavite u posudu i dobro izmiksajte. Pustite da odstoji dva sata u hladnjaku, zatim zagrijte ulje u dubokom loncu, a žlicom oblikujte kuglice koje ćete potom pržiti u ulju. Kuglice je potrebno lagano okretati kako bi porumenile sa svih strana. Odložite ih na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće, a zatim ih pošećerite šećerom u prahu i poslužite uz domaći pekmez.