StoryEditorOCM
ZanimljivostiTražila se žlica više

Murterske konobe i restorani skuhali i razdijelili za simboličnu cijenu svoje specijalitete: prihod ide za izgradnju kuće petrinjskoj obitelji Knezić

Piše i snimio: Branimir Periša
25. rujna 2021. - 09:01

Od upravo izvrsne hrane poslužene sinoć na murterskoj Velikoj i na Staroj rivi bila je bolja jedino zamisao da se prodaje po simboličnoj cijeni a prihod donira za novu kuću obitelji Knezić iz Petrinje, ljudima bliskima Murteru koje je veliki potres prošle zime ostavio bez krova nad glavom.

Za feštu delicija nazvanu ‘Po murterski ka’ nekad’, kako su organizatori iz Udruge Lartinsko idro, TZO Murter-Kornati i domicilne udruge ugostitelja nazvali nastup jedanaest murterskih restorana i konoba tražila se buleta više.

Prikupljanje novca za novu kuću Knezićevih za što je Općina Murter Kornati otvorila posebni račun ubrzo nakon potresa zamišljeno je tako da posjetitelji najmanje za 20 kuna kupe ekološku žlicu od drva što je bila ulaznica i jedinstvena prilika da koliko im srce želi kušaju sve što su pripremili murterski ugostitelji, čije kuhinje već godinama prati dobar glas vrhunske gastronomije.

Još deset kuna bulete povrh za čašu da se vinom i pivom zaliju ukusna jela onako kako se u Murteru i na Kurnatima oduvijek spravljaju i doživljaj za sva ćutila u toploj večeri babljeg ljeta bio je potpun.

Kuhali su konoba "Boba", restoran „Rebac“, „Fešta“, „Levrnaka“, „Fabro“, „Opat“, „Skalinada“, „Račić“, „Mareta“, „Jadran“ i "Fine Food Murter“, a pridružila se i bratovština sv. Nikole, ponudivši gulaš od kurnatske janjetine, govori Jakov Lovrić, predsjednik Udruge Latinsko idro.

-Naša udruga večeras toči gemište, nasmijao se Jakov i namignuo Kati Šikić Čubrić, ravnateljici betinskog Muzeja drvene brodogradnje i članici Latinskog idra zaduženoj za taj osjetiljivi posao neka se pobrine da omjer vina i mineralne bude ‘po pravoj miri’: da piće osvježi, a opet da se vino ćuti kako triba.

-Onda ćemo sve što skupimo donirati za kuću našoj Murterki, čiji je dide odavde. Rođena je u Bosanskom Brodu, pa je kao izbjeglica došla u Murter, potom se udala u Petrinji i sada ima četvero djece a za nevolju, više nema kuću, kaže Lovrić Donacije su zastale, dopunjuje, te žele pomoći humanitarnoj akciji koju predvodi općinska uprava i načelnik Toni Turčinov.

Porat s rivom bio je prekrasan, ispunjen svijetom i okupan diskretnim svjetlom. Dekoriran latinskim idrima na gajetama i kaićima, a nad glavama šetača, vezani o razapeti špag između kandelabera njihali su se šareni facoli, šudari, po pučkoj tradiciji obvezan ukras svake fešte na Murteru, bila ona svjetovna ili vjerska. Ozračje je upotpunio lokalni bend izvedbama poznatih šlagera.

Ta se večer murterske kuhinje s humanitarnom potkom ugnijezdila kao prirodna dopuna zadnjim priredbama ovogodišnjih Dana latinskog idra koji se po običaju održavaju gotovo tijekom cijeloga rujna, a završavaju velikom regatom na sv. Mihovila 29. rujna, kada je i Dan Općine Murter-Kornati. Toga popodneva održala se dječja regata na latinsko idro, živo jamstvo da pravi pokret povratka tradicijskom jedrenju na latinsko idro začet u Murteru prije više od 20 godina ima sigurnu budućnost.

S prvim mrakom odjednom se pred štandom za kojim su žlice i čaše prodavale Mateja Bašić, direktorica TZ Murter i njezina suradnica Marija Salamun stvorio iznenađujuće dug red svijeta. Kao da je cijeli Murter pohrlio do rive, gdje su na mjestu sat-dva ranije kuhali jedino veseli momci iz glasovitog restorana Fešta obitelji Mudronja na Žutu, a ostali su ugostitelji donijeli već skuhanu spizu. Jučer su se iz Fešte vratili u Murter, zaključivši sezonu na udaljenom otoku.

Iz velike teče u kojoj je, prije malenim veslom nego kuhačom sastojke miješao chef Matija Skelac rivom se širio opojni miris temeljca za orzot od plodova mora. Lignje, pidoče, jakovske kapice, obilato luka i petrusimena, sve podliveno vinom prvo se krčkalo a potom je kuhar iz Slavonije, koji već 20 godina suvereno vlada sastojcima dalmatinske spize dodao orzo. Posjetitelji s drvenim žlicama u ruci ili stavljenim u džep, blizu srca, već su u velikom broju oblijetali od stola do stola i strpljivo čekali da im poslužitelji pruže jelo u također ekološkom, kartonskom tanjuru.

Mirisalo je na ribu, školjke i more iz svakog kantuna i dojam je da bi planulo još toliko. Prema slobodnoj procjeni, nahranilo se, ili je makar uspjelo kušati ponešto od ponuđenog barem 600-tinjak posjetitelja, računamo li da je svaki ugostitelj skuhao najmanje 50-tak porcija.

S vlastitom drvenom žlicom u džepu, kao janjičar, uspio sam se doculjati do stola Fešte, taman da mi momci dohvate preostalog, besprijekornog orzota s dna teče. ‘Grebač’ je uvijek najukusniji dio jela, a posebno me raduje što sam, opet u zadnji trenutak, uhvatio kutalj brudeta od tune restorana Fine food. Maštovito i nadasve ukusno jelo: komadići tune s bobom na crvenom toću od pomidora, s diskretnim okusom vina. Chefica i vlasnica Grazia Horvatin, kojoj je sinoć pomagala Sara Langus redovito ga kuha, ruka joj se pozlatila!

-Dvjesto porcija smo razdijelili. Planulo je u tren, sve je posluženo večeras vjerujte, odlična hrana, kaže Igor Begić, inače barmen u Fešti koju pohode nautičari sa svih strana u krstarenju Kurnatima. Otvoreni, duhoviti Zagrepčanin na dugogodišnjem radu na Žutu smije se govoreći da je ekipa, nakon toliko mjeseci intenzivnog rada u miru otoka kao puštena iz Alcatraza. Ili s lanca, kako hoćete. Divlji psi! U svakom slučaju, curama smo poručili neka se čuvaju kada nam padnu u zagrljaj, veli Igor.

Uspješnost sezone opisao je jednom rečenicom:
-Ovoga ljeta jedino nam vojni brod nije uplovio u uvalu. A sletio je jedan helikopter!

-Gle, auto, čudimo se kada dotaknemo kopno u Murteru! - domeće chef Skelac, da bi glavni zaključak donio Krešimir Mudronja, vlasnik restorana.

-Nema druge, dogodine ćemo morati pojačati, svi zajedno! – kazao je Krešo pogledavši oko sebe na teče sastrugane do dna.

18. travanj 2024 08:13