StoryEditorOCM
Zanimljivostibivša predsjednica

Kolinda stigla u Dohu: ‘Mrtva sam umorna, poprilično i nervozna, ali vjerujem u Vatrene!‘

Piše Tomislav Juranović/JL
27. studenog 2022. - 13:16

Uoči okršaja hrvatske reprezentacije s reprezentacijom Kanade na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru, u Dohu je stigla i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Došla je, kaže, privatno bodriti Vatrene, no svejedno će usput odraditi neke sasdanke. Prvu utakmicu je zbog obveza u MOO-u propustila, ali najvatrenija navijačica drugu nije mogla nikako.

U šetnji gradom ugledali su je novinari iz Hrvatske te je zamolili za nekoliko riječi.

- Prvi dan sam u Dohi. Sinoć sam došla s prilično dalekog puta. Bila sam na konferenciji u Halifaxu u Kanadi, na konferenciji u Londonu, zatim u Lozani na poslu u Međunarodnom olimpijskom odboru i evo doputovala sam sinoć, mrtva umorna. I danas sam se nekako raspakirala, kratko prošetala gradom, no sada se moram ići pripremati za utakmicu večeras.

Na pitanje kakav ima osjećaj u vezi današnje utakmice, kazala je kako je pobjeda nužna.

- Nemam zasad neke posebne osjećaje, no apsolutno danas moramo pobijediti. Mislim da ću biti prilično nervozna.

Ipak, ta nervoza ne znači da nema povjerenja u naše igrače.

- Apsolutno imam povjerenja i mislim da oni mogu puno, puno bolje nego što su pokazali u prvoj utakmici. Međutim ja sam uvijek jako nervozna pred sportska natjecanja. Čak i kad sam uvjerena u pobjedu.

Grabar-Kitarović u Dohi ostaje do početka prosinca, a hoće li se kasnije vraćati ovisi o rezultatu naših Vatrenih.

- Ja ostajem do 2.12., a onda se moram vratiti u Europu jer imam posla. A u Katar ću se vraćati po potrebi kad se naša reprezentacija kvalificira dalje. Svakako dolazim na polufinale i finale.

U Katar je, kaže, stigla u privatnom aranžmanu, no ipak će se sastati s domaćinima.

- Ja sam ovdje privatno, iako sam dobila poziv države Katar. Što se troškova tiče, sve je to privatno. Međutim, odradit ću neke poslove koje trebam odraditi. Nešto za Međunarodni olimpijski odbor, a kao bivša predsjednica imam zadatak porazgovarati s domaćinima. No ovdje sam prvenstveno kao navijačica naše reprezentacije - što mi piše i na mojoj iskaznici.

No iako je u Dohi privatno, na tribina neće biti.

- Danas ću biti u svečanoj loži jer mi je ovo prva utakmica, a iduću utakmicu sam na tribinama među navijačima.

Oko Katara kao domaćina SP-a je bilo dosta kontroverzi, no Grabar-Kitarobvić podsjeća da je ipak riječ o sportskom događaju.

- Ovo je prije svega sportski događaj i strani državnici dolaze, a što se tiče Katara ja vam to ne mogu komentirati obzirom da sam predsjednica Odbora za izbor novih domaćina OI, a Katar se kandidira za domaćinstvo nekih budućih Olimpijskih igara.

Na pitanje je li Katar možda favorit nekih budućih Olimpijskih igara, nije mogla odgovoriti.

- To su sad hipotetska pitanja. Čak i kad bih imala neko mišljenje, ne mogu vam to reći jer proces mora biti vrlo transparentan u odnosu na sve koji se kandidiraju za OI. Isto tako, proces mora biti i tajan u smislu bilo kakvih pozicija.

U HNS-u kažu da je uspjeh što smo se uopće plasirali, no bivša predsjednica kaže da je vječni optimist.

- Ja sam po prirodi optimist i uvijek vjerujem da se može postići apsolutno sve kad se dovoljno trudi i kad se ide sa srcem. Naravno, tu su i objektivne okolnosti koje ne možete izbjeći. Nekad treba imati malo sreće. Nekad nemate sreće sa sucima ili slično. No ja apsolutno vjerujem u plasman hrvatske reprezentacije dalje. Ali ono o čemu moramo voditi računa u Hrvatskoj, da se to i ne dogodi, ne možemo odmah drvljem i kamenjem na reprezentaciju, na izbornika i na sve ostale. Nikad neću zaboraviti jednu rukometnu utakmicu u Poljskoj kad su Poljaci gubili od nas nekih 16 golova razlike. Ti ljudi na tribinama nisu čitavu utakmicu sjeli. Njihova reprezentacija gubi s razlikom koju je nemoguće nadoknaditi, a oni do zadnje sekunde navijaju kao jedan. Nema malodušnosti, nema odustajanja, nema komentara, nema kritika, nego se navijalo do kraja. Kad smo, na kraju, mi pobijedili, oni su vrlo kulturno prišli i čestitali i fotografirali se s nama. Znači, sportski duh do kraja. Mi imao tu tendenciju ići iz krajnosti u krajnost: ili smo potpuno oduševljeni, ili smo sasvim razočarani. Moramo biti malo realniji i cijeniti ono što oni čine najbolje što mogu - kaže Grabar-Kitarović.

Na kraju dodaje kako se još nije susrela s igračima ili izbornikom Dalićem.

- Nisam još stigla, sinoć kasno sam stigla. Moram sad nešto pojesti na brzinu i spremiti se za utakmicu - kazala je iz Dohe Kolinda Grabar-Kitarović.

19. travanj 2024 19:45