StoryEditorOCM
ZanimljivostiPolicajac dobrog forhenda

Kada skine uniformu, načelnik policije Ivica Kostanić u ruke uzima reket: Prvi šibenski "plavac" počeo i drugi mandat na čelu lokalnog teniskog kluba

Piše Ivo Mikuličin
4. svibnja 2018. - 16:00

Policajac s dobrim forhendom! Kako drukčije nazvati Ivicu Kostanića, načelnika šibenske policijske uprave, koji od djetinjstva igra (rekreacijski) tenis!? Splićanina, koji se nikad ne odriče rodnog Splita, te prijateljstva s pokojnim Miloradom Bibićem Mosorom, vaterpolskim trenerom Nevenom Kovačevićem, rukometašem Ozrenom Matijaševićem i drugim splitskim susjedima, ali koji se osjeća komotno i u majčinu (rodnom) Šibeniku, gdje odrađuje već drugi mandat šefa policije, ali i predsjednika Teniskog kluba Šubićevac.

- Kako ne voljeti grad, u kojemu živiš!? Ne razumijem one, koji govore i ponašaju se drugačije. Moju šibensku sportsku priču dodatno su podgrijali zet Boško Bujas, nekad sjajni rukometaš, ali i prvi rođak Željko Dulibić, nekad predsjednik NK Šibenik. A šibenski tenis raste iz dana u dan. Teniska škola Šubićevac okuplja 110 dječaka i djevojčica, više od 150 rekreativaca, imamo četiri veteranske lige. Nije samo reprezentativac Franko Škugor cvijet, koji je narastao iz šibenskog teniskog vrta. Mnogi su zaboravili da je Jurica Grubišić bio kao 14-godišnjak prvak svijeta u parovima. Da naš bivši igrač Josip Jurić ima priznatu tenisku školu u Sjedinjenim Američkim Državama, da je silno nadaren bio i Luka Zaninović… Sve su to imena, koja nisu zaboravljena u hrvatskom teniskom svijetu - otvorio nam se na prvu Ivica Kostanić.



Možda bi sva spomenuta nadarena imena doživjela i seniorsku potvrdu da tenis u gradu podno Šubićevca nije bio rastočen na tri kluba. Šubićevac, Šibenik i Mihovil.

- Kad bi se netko od roditelja naljutio na vodstvo Šubićevca, odveo bi svoje dijete iz kluba, te osnovao novi klub. Prije četiri godine odlučili smo prekinuti tu neslavnu praksu, te sve okupiti u jednom klubu. Ruku na srce, ja sam tu više kao neki "zaštitni znak“. Alfa i omega kluba je moj potpredsjednik Neven Nakić, poznat i kao brat EU-parlamentarke Ivane Maletić. Odlučili smo se da Šubićevac bude simbol šibenskog tenisa i zbog toga što su se prve šibenske teniske partije odigrale na nedalekoj tvrđavi sv. Ivana, koju čeka obnova iz EU-fondova - pun je hvale za svoje suradnike Kostanić.

TK Šubićevac je prije četiri godine obnovio još jednu nekad sjajnu sportsku tradiciju Krešimirova grada. Točnije, opet se pod pokroviteljstvom Međunarodnog festivala djeteta krajem lipnja u Šibeniku nadmeću nadareni dječaci i djevojčice iz svih krajeva svijeta.

- Ja sam onda bio na splitskoj adresi, ali znam da su na tom turniru nastupale i kasnije najveće zvijezde poput Gorana Ivaniševića i Monike Seleš. Kažu da je Goran, na zgražanje svog oca Srđana, i onda lomio rekete, kad bi mu volej zapeo u mreži. Kako preskočiti da je pokrovitelj jednog od turnira bio čuveni Walt Disney, koji je šibenskim organizatorima poklonio šesto teniskih loptica, dok je pobjednik dobio dječji bicikl - rado spominje policajac dobrog forhenda.



Na kraju je neizbježno pitanje koliko policajac Ivica koristi svoj forhend ili bekend u rekreacijskom tenisu. Pristao je, doduše, da pozira s reketom, ali…

- Ne mogu od muke što nisam više u stanju odigrati ni kratki rekreacijski meč. Operirao sam oba koljena. Nemojte me pretjerano žaliti, mogu bez problema brzo hodati, ali ne i igrati tenis. Ta istina me zapravo tjera da još više pomognem onima, koji mogu. Da lakše dođu do hrvatskog vrha, pa i dalje, ako se ukaže prilika. Nisam frazer, kad kažem da je bavljenje sportom najbolji način da djecu odvojiti od droge i drugih pošasti modernog doba. Uskoro ćemo natkriti dva terena da djeca mogu vježbati i u zimskim mjesecima. U bliskim planovima je i izgradnja velikog teniskog kompleksa. Kao i mnogi u Lijepoj našoj nadamo se sredstvima iz EU-fondova - završio je Kostanić.


Drvenik, Split, Šibenik

Kostanići su, ako niste znali iz Drvenika u Makarskom primorju, odakle trajekt kreće za Sućuraj ili prema južnoj punti otoka Hvara. Pokojni Ivičin brat Zoran bio je rukometni sudac i član vrhuške hrvatskog rukometa. Majka Milka, Šibenka tvrdog kolina Belamarić bila je osnivačica i predsjednica (odavno utihlog) Kluba Šibenčana u Splitu.
 


Bole me sukobi Torcide i Funcuta

- Šibenska policijska uprava ima nultu toleranciju prema navijačkim izgredima. Uz to smo odlučili puno uložiti u preventivu. U suradnji sa šibenskim gradonačelnikom dr. Željkom Burićem. Meni, dakako, najteže padaju sukobi Torcide i Funcuta, navijača iz dva moja grada. Nadao sam se da će oni utihnuti, otkako Šibenik nije prvoligaš, ali sam se grdno prevario - priznaje Kostanić.

04. svibanj 2024 07:05