StoryEditorOCM
Zanimljivosti‘zlatna fritula‘

Doznajte tko je najbolje spremio omiljenu slasticu; osjetite dašak sjajne atmosfere iz šibenskog đardina

Piše šibenski.hr
18. prosinca 2023. - 09:49

Sinoć je u parkiću, centralnom mjestu održavanja šibenske Adventure pod nazivom ‘GREENtanje u Parku‘, održana tradicionalna Fritulada, odnosno, natjecanje u spremanju najbolje fritule. 

U lovu na prestižnu gastronomsku nagradu ‘Zlatna fritula‘ sudjelovalo je 11 ekipa, a stručni žiri u sastavu chef Grgo Bačelić (Visiani), chef Krešimir Glavina (Pa Kai), pastry chef Antonija Drezga (Yum), veliki gurman i ravnatelj šibenskog Muzeja Željko Krnčević i Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika, odlučili su kako je nagradu za najljepše, najukusnije i najmekše fritule zaslužila ekipa ‘Solea‘. 

Osim njih, na ovogodišnjoj su Frituladi sudjelovali: ‘Nakićke‘, ‘Osvetnice‘, ‘Svila na igli‘, ‘Affidea vita‘, ‘Grandeca od cukra‘, ‘Lost in park‘, ‘Prvi s razlogom, ‘Kolo sreće‘, ‘Purgerice‘ i ‘Golubice‘. 

Konačni poredak glasio je:

1. ‘Solea‘

2. ‘Golubice‘

3. ‘Kolo sreće‘

4. ‘Prvi s razlogom‘

5. ‘Nakićke‘

6. ‘Affidea vita‘ 

7. ‘Lost in park‘

8. ‘Osvetnice‘

9. ‘Grandeca od cukra‘

10. ‘Svila na igli‘

11. ‘Purgerice‘

Sponzor ovogodišnjeg gastro okršaja je Vinoplod Vinarija Šibenik, a iz čijeg su pogona za tri najbolje ekipe stigle jako lijepe nagrade. Fritulada se, podsjetimo, veže uz tradiciju slavljenja Proslave ili Osmina 17. prosinca. Riječ je o stoljetnom običaju koji ponoćnom zvonjavom sa svih crkvenih zvonika u Šibeniku najavljuje početak predbožićnog tjedna. Tradicionalno su se baš na Proslavu ili Osmine u šibenskim kućama prvi put u godini pripremale fritule, a u Šibeniku se taj običaj njeguje duže od pet stoljeća.

Atmosferu sa sinoćnjeg blagdanskog nadmetanja, pogledajte u fotogaleriji našeg Nikše Stipaničeva.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
16. studeni 2024 09:02