StoryEditorOCM
LifestylePun pogodak

Vrata gurmanima i ljubiteljima dobre kapljice otvorilo je 14 vinarija iz cijele županije: ‘Ovo je vrhunska stvar‘

Piše Toni Veljača
14. svibnja 2022. - 13:01

Degustacija vrhunskih vina, likera, rakija i maslinovog ulja iz Šibensko-kninske županije, i ove je godine, kroz manifestaciju "Dani otvorenih kušaonica" privukla veliki broj posjetitelja. Županijska Turistička zajednica, koja je ujedno i organizator dvodnevnog điravanja, po najboljim vinarijama na širem šibenskom i kninskom području, prepoznala je veliko zanimanje za ovakvim načinom promocije vinara iz ovog podneblja. Odluka je pala, i s manifestacijom se krenulo i ove godine. I bome – nisu pogriješili.

Vrata gurmanima i ljubiteljima dobre kapljice, otvorilo je 14 vinarija koje su bile podijeljene na dvije rute. Plavu, priobalnu, koja je uključivala vinarije od Pirovca, Tisnog, Vodica pa sve do Jadrtovca i Primoštena te Zelenu rutu, koja se protezala diljem Dalmatinske Zagore, od Skradina, Plastova, Knina, do Oklaja i Razvođa, koje smo i mi posjetili.

Vinarija Lasin, vlasnika Ivice Džape, nalazi se u Oklaju. U labirintu kuća ni navigacija nam nije bog zna koliko pomogla pa smo se odlučili na pouzdaniju soluciju – upitali smo seljane.

- Tu vam je Džapo, prva kuća s lijeve strane – usmjerava nas jedan od mještanina. Doista je tako i bilo. Dočekao nas je Džapo srdačno, s čašom Debita u ruci, i priča o vinima, vinarstvu i bogatstvima ovoj kraja mogla je početi.

- Sve aktivnosti koje idu u smjeru promoviranja vinarija i općenito ovog kraja su odlična stvar za nas. I da se češće organiziraju ne bi bilo na odmet jer se ovako pruža prilika mladim vinarima da se afirmiraju. Ovakav koncept posjeta vinarijama, Francuzi imaju već dugi niz godina, a zašto? Jednostavno, ljudima se isprazne konobe i napravi mjesta za novo vino, a uz to se promovira vinarstvo i gastronomija – sa smiješkom će Džapo koji u svom tri i pol hektara velikom vinogradu uzgaja pet sorti.

- Imamo Maraštinu, Lasin, Plavinu, a od posljednjih 30 godina i Merlot, koji ostvaruje izuzetne rezultate, pogotovo na ovom prominskom vinogorju. Tu je naravno i Debit, rekao bi naša najkvalitetnija sorta. Nalazimo se na specifičnom području, na 250 metara nadmorske visine, a okružuju nas Promina, Velebit, Dinara i rijeka Krka, sve to utječe na kvalitetu vina – kazuje Džapo.

Debit je danas, dodajemo, u odnosu na istarsku Malvaziju, ipak nedovoljno brendiran.

- Gledajte, ja sam u ovom poslu gotovo od rođenja. Moj otac, koji je bio zemljoradnik, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u tu istu Istru, prodavao je i do 5000 litara vina godišnje. Danas, za prodati vino, marketing je izuzetno važan. Nije mi to baš drago, ali je tako. Mi imamo vrhunski prirodni proizvod, a o marketingu, iskreno ne brinem. Čak i etikete na boce lijepimo ručno. Znaju se moji somelijeri i kupci naljutiti, pa mi kažu da sam je zalijepio nakrivo. To vam je zato što dođemo iz vinograda, umorni i žedni pa nam tu i tamo malo pobjegne ruka – kroz smijeh će Džapo.

Dok smo razgovarali s Džapom, koji je nepresušan izvor tema, pogotovo kada su vina i pitanju, došla je i prva tura gostiju.

- Ovo je vrhunska stvar. Obišli smo do sada nekoliko vinarija, i osobno, bilo mi je najljepše u Drnišu. Vidjet ćemo, ima još nekoliko vinarija za posjetiti, ali svaku sljedeću je sve teže ocijeniti. Pogotovo nakon toliko degustiranih čaša – u dobrom raspoloženju nam priča Ivan Petković.

Ivanovo mišljenje dijeli i Iva iz Pirovca.

- Iskreno, ne znam kada bi došla u Oklaj da nije ove manifestacije. Obično ljudi posjećuju, veće i poznatije sredine pa nekako zanemarimo ova manja mjesta. Baš zato sam se odlučila na ovu turu po unutrašnjosti jer sam u zaleđu Županije rijetko. Ovo je bila idealna prilika da malo bolje upoznam ove krajeve – sa smiješkom će Iva.

S Džapom smo se pozdravili i produžili dalje. Tek nekoliko minuta vožnje od Oklaja, nalazi se selo Razvođe gdje nas je u svojoj vinariji, dočekao Tomislav Škovrlj, vlasnik vinarije Škovina.

- Nalazimo se na imanju koje je staro preko 150 godina. Planiramo ga obnoviti na tim starim temeljima i vratiti u život. Osim gradnje vinarije, želja nam je na ovom području napraviti jedan hotel s popratnim sadržajima, tako bi ovu priču s vinima, na neki način zaokružili – kazuje nam Tomislav čija vinarija po prvi put sudjeluje na ovakvoj manifestaciji.

- Svaka promocija vinara, a pogotovo iz unutrašnjosti Županije nama je dodatni vjetar u leđa, tako da imam samo riječi hvale za ovu inicijativu – naglasio je Tomislav.

Inače, Tomislav je još 2000. godine posadio 13.000 loza, a uskoro bi to trebao i proširiti. U pripremi su dva dodatna vinograda s kojim bi se došlo do brojke od čak 40.000 loza.

- Za jedan od tih vinograda već su naručene sadnice Pošipa i Syraha, dok ćemo u treći vinograd posaditi Cabernet sauvignon i Lasin. Kada zbrojimo sve ove površine, riječ je o ukupno 7 do 8 hektara vinograda – ističe Tomislav.

Dojmove o obilasku kušaonica, prenijela nam je i Petra.

- Ja sam iz Zagreba, došla sam kod prijateljice na tri dana i danas mi je zadnji dan posjeta. Srećom uspjeli smo uhvatiti slobodno mjesto jer bi mi, kada sada sve ovo vidim, bilo žao da smo ovo propustili. Ljudi su jako srdačni, topli i mislim da je ovo sjajna stvar za promociju svega onog što Hrvatska može ponuditi u kontekstu vina i gastronomije općenito – zaključila je Petra.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev
image
Nikolina Vukovic Stipanicev
image
Nikolina Vukovic Stipanicev
image
Nikolina Vukovic Stipanicev
image
Nikolina Vukovic Stipanicev
image
Nikolina Vukovic Stipanicev
image
Nikolina Vukovic Stipanicev
image
Nikolina Vukovic Stipanicev
image
Nikolina Vukovic Stipanicev
image
Nikolina Vukovic Stipanicev
image
Nikolina Vukovic Stipanicev
image
Nikolina Vukovic Stipanicev
image
Nikolina Vukovic Stipanicev
image
Nikolina Vukovic Stipanicev
image
Nikolina Vukovic Stipanicev
image
Nikolina Vukovic Stipanicev
23. studeni 2024 03:00