StoryEditorOCM
Lifestylerak debelog crijeva

Smrt poznatog glumca usmjerila je pažnju na opasnu bolest, ovo je preventiva i simptomi koje se ne smije zanemariti

Piše Šibenski.hr
29. kolovoza 2023. - 09:26
Grčevi ili bolovi u trbuhu jedan je od simptoma zbog kojega bi se trebalo javiti svome liječniku (ilustracija)Ilustracija/Shutterstock

Rak debelog crijeva teška je i nažalost raširena bolest. Posebno je zabrinjavajuće da broj oboljelih raste među onima mlađim od 50 godina.

Javnost je za kolorektalni rak posebno senzibilizirala smrt poznatoga glumca Chadwicka Bosemana, kojemu je 2016. godine dijagnosticiran treći stadij raka debelog crijeva, od kojega je preminuo 2020., kada je imao samo 43 godine.

Slučajevi kolorektalnog raka, koji uključuju rak debelog crijeva ili rektuma, smanjivali su se među populacijom starijom od 65 godina, ali su porasli među onima mlađima od 50 godina, prema izvješću Američkog društva za borbu protiv raka, piše Boston25News, prenosi N1.

Liječnici nisu sigurni zašto se kod mlađih ljudi razvija ovakav tip raka. Kod nekih pacijenata razlog tome vjerojatno su pretilost, dijabetes, pušenje ili obiteljska povijest raka. Za one starije od 65 godina razlog za smanjenje slučajeva vjerojatno je redovito testiranje.

 

image

Chadwicku Bosemanu je 2016. godine dijagnosticiran treći stadij raka debelog crijeva, od kojega je preminuo 2020., kada je imao samo 43 godine

Valerie Macon/Afp

Prema Američkom društvu za borbu protiv raka, simptomi kolorektalnog raka uključuju: promjenu navika pražnjenja crijeva; osjećate se kao da morate ići na WC, ali ne osjećate olakšanje nakon toga; rektalno krvarenje sa svijetlo crvenom krvlju; krv u stolici koja izgleda tamnosmeđe ili crno; grčevi ili bolovi u trbuhu; slabost ili umor; nenamjerni gubitak težine. Ako primijetite te znakove, stručnjaci savjetuju da se obratite liječniku.

Obično dolazi do krvarenja u probavnom traktu, a gubitak krvi može dovesti do smanjenja broja crvenih krvnih stanica ili anemije. Krvni test koji pokazuje nizak broj crvenih krvnih stanica obično je prvi znak kolorektalnog raka.

Što se tiče prevencije, na prvom mjestu su redovita testiranja koja mogu rano otkriti rak debelog crijeva prije nego što polipi postanu kancerogeni. Treba jesti raznoliko voće, povrće i integralne žitarice, alkohol konzumirati umjereno ili ga uopće ne konzumirati te prestati pušiti. Treba vježbati najmanje 30 minuta većinu dana te održavati zdravu težinu, piše N1.

Smrt poznatoga glumca Chadwicka Bosemana u 43. godini trebala bi dodatno senzibilizirati ljude da se pridržavaju tih mjera.

image

Rektalno krvarenje sa svijetlo crvenom krvi te krv u stolici koja izgleda tamnosmeđe ili crno svakako su simptomi zbog kojih bi trebalo konzultirati liječnika (ilustracija)

/Shutterstock
27. travanj 2024 09:22