StoryEditorOCM
LifestyleUbojita kombinacija

Evo kako napraviti domaći zdravi sirup koji svi hvale; s njim će vam se kilogrami odmah početi otapati

Piše Tanja Šimundić- Bendić
20. ožujka 2018. - 12:25

Detox ovaj, detox onaj, svaka susjeda i prijateljica ima svoj eliksir ljepote za skidanje zimi nakupljenih kilograma, i borbu s proljetnim malaksalostima.

No, između svih njih ima jedan koji učestalo kola društvenim mrežama i što ga žene nadasve preporučuju. A hvale ga na sva usta jer u ovako ubojitoj kombinaciji džumbira i vitamina C ubrzava metabolizam, time pozitivno djeluje i na usporenu probavu, daje snagu i diže energiju. Sirup od džumbira i limuna je lagan za pripravu, troši se kao sok, može se držati u frižideru nekoliko dana, i odličan je dodavač vitamina C, koji će nam u predstojećim tjednima biti neophodno potreban. Krenimo:

Sirup od đumbira i limuna
Sastojci:
1/2 kg đumbira
1kg šećera 13, 14 limuna
3l vode

Priprema:
Đumbiru oguliti smeđu koricu nožićem ili gulilicom, te ga strpljivo narezati na tanke listiće. U lonac staviti tri litre vode, dodati kilogram šećera i narezani đumbir. Ukoliko želite manje sladak napitak, tada dodati manje šećera. Obični se šećer može zamijeniti i smeđim ili medom. Promiješati i kuhati dok ne uzavre.

Nakon toga smanjiti vatru i kuhati još deset minuta. Lonac maknuti sa štednjaka i pustiti da se gusti sirup ohladi sam od sebe. Nakon toga posudu staviti u frižider na 24 sata. Sutradan sirup procijediti, dodati mu sok limuna, promiješati i preliti u boce koje se čuvaju u frižideru. Sirup se pije razbležen s vodom, a u frižideru se može čuvati nekoliko dana.

Savjet:
Komadiće đumbira preostalog nakon procijeđivanja ne bacajte, osušite ih na papirnatom ubrusu, pa jedite kao zdravu grickalicu. Ili od njih napravite keksiće s đumbirom.

21. studeni 2024 09:54