StoryEditorOCM
Lifestyledenis periša

Šibenski haker o mračnoj strani interneta: Kakav dark web?! Kod nas se oružje može kupiti na sajmu u Benkovcu, a droga baš svugdje!

Piše Šibenski.hr
8. svibnja 2021. - 20:39

Šibenski haker, fotograf i aktivist Denis Periša, poznat široj javnosti i po tomu što je ugradio čip s osobnim podacima u svoju desnu šaku za RTL je govorio o dark webu i opasnostima koje vrebaju s crne strane interneta.

Dark web - pojam koji su mnogi čuli, ali većini vjerojatno nije u potpunosti jasan. Možete li nam objasniti što je dark web, kako to sve izgleda i do kakvih se sve podataka ondje može doći? Je li on uopće, kako bismo mogli reći, za svačije oči?

Dark web ili darknet, kako mi zovemo, je ukratko dio interneta koji se ne može pronaći na pretraživačima. Odatle i ime jer dolazi iz nekog "mračnog" kutka interneta. Nedavna istraživanja su pokazala da na skoro 3 000 darknet stranica je više od 60% njih sa ilegalnim materijalom. Tu se mogu kupovati kreditne kartice, droge, oružja, krivotvoreni novac, razne pretplate na online servise... Platiš 100 dolara, dobiješ pristup nečijem računu sa 20.000 dolara.

Kako se uopće dolazi do dark weba i kakva su sve znanja potrebna da bi se njemu pristupilo?

Postoji browser za to, to je TOR browser, on radi na principu enrkiptiranih djelića stranice koje kasnije spaja u jednu čitljivu. Znači, nešto kao torrent. Postoji i pretraživač pod imenom Grams, ali i njega se treba pronaći. Isto tako ima i TheHiddenWiki.

Zašto je dark web na tako lošem glasu? To nije pojam koji je već dugo vremena poznat većini ljudi iako većina ima negativne konotacije na spomen te riječi. Možete li nam nešto više reći o tome?

Zato jer mu je inicijalna misao i bila samo ilegala. To je izraslo iz potreba kriminalnog podzemlja.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

U kojim se zemljama dark web najviše koristi?

Mislim da nije moguće saznati točno, ali pretpostavio bih da se radi o Latinskoj Americi.

Koliko su Hrvati zainteresirani i upućeni u dark web?

Malo. Zapravo čak i nemam nešto previše upita za taj dio interneta. Kod nas se oružje kupi na sajmu u Benkovcu, a droga je dostupna pri upitu svakog trećeg stanovnika.

Nedavno je pala jedna od najvećih pedofilskih platformi u Njemačkoj koja je brojala 400.000 članova. Policija ju je razbila na dark webu. Prevladava li ondje takav sadržaj? Je li dark web plodno tlo za takve aktivnosti?

Naravno, ima toga još, policija teško to prati, oni idu metodom imitacije kupca.

Poznato je da se na dark webu može kupiti oružje i droga, a postojali su i slučajevi gdje su se navodno prodavali i ljudski organi. Je li to istina i možete li nam reći što je, nazovimo ga tako, najveći ekstrem koji ste ondje vidjeli ili ste za njega čuli?

Ima svega, može se dijete kupiti. Za sve postoji ponuda, ali nažalost i potražnja.

Prošlog tjedna Slovenac je planirao napraviti masakr s puškom koju je kupio preko dark weba. Živimo na području Europe na kojem se lako može doći do ilegalnog oružja. Dark web je samo još jedan izvor gdje se ono može nabaviti. Bismo li mogli sve češće čuti za takve slučajeve u susjednim zemljama ili čak kod nas? Može li se tome stati na kraj?

Trudi se policija, ali daleko kaska za tehnologijom, kao i gotovo sve u Hrvatskoj. Ja se vodim mišlju da onaj tko je naumio će to i ostvariti bez obzira na darknet. Još je to kod nas lako za nabaviti. U Zadru pištolj košta 500 kuna.

Koliku opasnost predstavlja dark web trenutno i što od njega možemo očekivati u budućnosti kroz nekih pet do deset godina pod pretpostavkom da će se i ono nastaviti razvijati?

Ja bih pretpostavio da će darknet zaživjeti u nekom blockchainu ako nije već i preko blockchaina će ići i anonimno plaćanje. Budućnost je takva kakva je, neizbježna i mislim da ćemo se samo morati prilagoditi i možda u policiji i službama zaposliti prave ljude, a ne stranački podobne jer ćemo u protivnom kasnije imati goleme probleme - zaključio je za RTL Denis Periša.

20. travanj 2024 14:14