StoryEditorOCM
LifestyleKantun za bonkuloviće

Blagdanski užitak: Donosimo vam top uskrsne delicije, a nisu pogače! Uslast!

15. travnja 2017. - 11:38

Jaja na zeleno
Osam jaja skuhati, presjeći napola, žumanjke pomiješati s nekoliko izgnječenih sardina, žlicom timijana i žlicom soja umaka. Začiniti po želji. Smjesom napuniti lađice od bjelanjaka, spojiti ih. Skuhati 100 grama špinata, usitniti ga pa popržiti na maslacu, dodati po četiri žlice kiselog vrhnja i mlijeka, te žlicu sojinog umaka. Umak preliti preko jaja i posuti usitnjenim peršinom.

Kruh s medom
Na pari otopiti četiri žlice meda i 28 dekagrama šećera, umiješati četiri žumanjka, tući smjesu dok se šećer ne otopi. U ohlađenu smjesu dodati malo mljevenog cimeta i klinčića, naribanu narančinu i limunovu koricu, dvije žlice ruma, 50 dekagrama brašna, prašak za pecivo. Smjesu uliti u namašćen i pobrašnjen manji duguljasti kalup, peći na 180 stupnjeva 40 do 45 minuta.

Pureći batak s umakom od šljiva
100 grama šljiva oprati, prepoloviti ih, izvući im koštice, a pet suhih šljiva usitniti. Sa 600 grama purećeg batka skinuti kožicu, meso narezati na jednake dijelove, začiniti ga, popržiti na ulju, sa svake strane po nekoliko minuta. Izvaditi meso, staviti ga na toplo. U ostatak masti dodati pet žlica sherryja, tri decilitra kokošjeg temeljca i 1,20 decilitara vrhnja, pustiti da provrije. Kuhati dok višak tekućine ispari, pa mu polako u malim količinama dodavati smjesu od dvije čajne žličice brašna i žlice masla. Dodati šljive i kuhati još četiri minute, začiniti. Poslužiti s tjesteninom, rižom ili purom.

Janjetina s bižima
Janjetinu isjeći na sitne kockice, ispirjati je na masti sa sitno narezanom kapulom. Sa strane isjeckati peršin, češnjak, malo celera, i dodati pirjanoj janjetini. Začiniti. Kada je meso pirjano dodati malo maslaca, ubaciti grašak i kuhati dok meso i grašak ne omekšaju.



Mandulat

Otopiti 50 dekagrama šećera u 4 decilitra vode i uz miješanje zagrijavati da se dobije gusti sirup. Dodati 60 dekagrama meda i miješati dok se ne otopi. Kilogram badema ispeći u pećnici, pa ih oljuštiti. Krupno narezati 60 dekagrama pistacija. Od šest posoljenih bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg, polako dodavati sirup s medom, hvatati ga odozdo prema gore. U tu smjesu dodati bajame i pistacije te pet vrećica vanilin šećera. Na pleh za pečenje staviti oblatnu, izliti na nju smjesu, pokriti je drugom oblatnom, poklopiti nečim tvrdim da se učvrsti, pustiti da se ohladi.

Torta od oraha i čokolade
Umutiti 10 žumanjaka s 250 grama šećera do pjenaste mase, dodati 250 grama mljevenih oraha, pet žlica brašna i snijeg od 10 bjelanjaka. Smjesu usuti u pleh za pečenje na 180 stupnjeva, u jednom komadu, pa je izrezati na tri dijela. Ili je podijeliti na tri dijela, pa svaku koru peći zasebno. Za kremu na pari kuhati šest žumanjaka s 10 žlica šećera, kada se zgusne skinuti s pare, dodati pet rebara rastopljene čokolade i pjenasto izrađenih 300 grama masla. Svaku koru poprskati rumom, na nju dodati kremu, na vrhu je posuti čokoladnim mrvicama i mljevenim orasima.

Kuharski savjet tjedna
Kako bi provjerili je li sirup za mandulat dovoljno gust, manju količinu treba uliti u čašu hladne vode. Ako se pritom formira čvrsta kuglica, znači da je sirup gotov.

18. travanj 2024 07:19