StoryEditorOCM
GlazbaZadnji ples Regiusa

Zatvara se jedno poglavlje: omiljeni šibenski glazbeni festival najavio svoje posljednje izdanje

Piše Šibenski.hr
15. svibnja 2024. - 11:01

Deseto i posljednje izdanje Regius Festivala najavljeno je za 12. i 13. srpnja ove godine na jedinstvenoj dalmatinskoj festivalskoj lokaciji Martinska nasuprot Šibenika. Desetim Regiusom završava tradicionalni šibenski glazbeni projekt koji je svoje prvo izdanje imao još 2011. godine.

Prvi Regius održan je na šibenskom gradskom kupalištu Jadrija, a kroz godine postao je prepoznatljiv glazbeni brend Šibenika koji je od početka rušio predrasude glazbenih žanrova i brisao granice između alternativne i popularne kulture. Nit vodilja je uvijek bila kvalitetna autorska glazba, a izvođači su u većini slučajeva upravo na Regiusu imali svoje premijerne šibenske nastupe. Od svjetski poznate nizozemske koncertne atrakcije My Baby pa do nepoznatih demo bendova, kroz Regius je od 2011. godine prošlo preko stotinu izvođača. Ovog ljeta organizatori pripremaju svojevrsni hommage Regiusu i rade veliku rock feštu za kraj.

 - Volimo kazati da je Regius svoju ulogu odradio. Pokrenuo je trend glazbenih festivala u Šibeniku i zaslužan je što je brdo bendova nastupalo u Šibeniku i što je puno publike čulo po prvi put svoje omiljene bendove uživo. Šibenik danas ima sjajni glazbenu i kulturnu scenu, i ponosni smo što je i Regius bio jedan od kotačića tog bogatog kreativnog šibenskog života. Za zadnji Regius planiramo okupiti drage prijateljske bendove, umjetnike i DJ-eve te zatvoriti Regius jednom velikom feštom za pamćenje – stoji u priopćenju organizatora.

Osim dvodnevnog glazbenog programa na dvije pozornice, organizatori najavljuju i bogat popratni dnevni program u vidu radionica yoge, žongliranja, slacklinea i šah turnira. Uz to organiziran je i besplatan trodnevni kamp za sve posjetitelje u gustoj borovoj šumi Martinske, koja skriva neotkrivene plaže s pogledom na staru gradsku jezgru Šibenika.

Od danas su u prodaji prve festivalske Blind ulaznice koje se mogu pronaći na službenoj web stranici festivala koja obiluje i bogatom arhivskom građom dosadašnjih izdanja.

Podsjetimo, zadnje festivalsko izdanje Regiusa održano je 2019. godine. Od 2020. brend Regiusa prisutan je kroz projekte Regius Mini Break i Powered by Regius, a ovog ljeta zatvara se jedno šibensko glazbeno poglavlje.

Regius Festival realizira se kroz šibensku PARK organizaciju koja je u 13 godina aktivnog djelovanja zaslužna za brojne glazbene, kulturne i druge projekte u Šibeniku i okolici.

24. svibanj 2024 06:39