StoryEditorOCM
GlazbaUoči Dalmatinske šansone

Predstavljena monografija ‘Dalmacijo, pismo stara‘ posvećena Miši Kovaču te CD s pjesmama s ovogodišnje Šansone

Piše Marija Lončar
21. kolovoza 2021. - 15:08

Da nije bilo korone, ne bi bilo ni monografije "Dalmacijo, pismo stara" posvećene Miši Kovaču autora Stanka Karamana. Iskreno je to na promociji u Šibeniku kazao sam autor monografije ističući kako je njegovo prijateljstvo s legendarnim pjevačem koji je nedavno napunio 80 godina, počelo još davnih 60-ih godina. Bio je mlad novinar i fotoreporter i na jednom od prvih zadataka uoči Splitskog festivala, u hotelu Marjan, prišao mu je upravo Mišo Kovač.

- Nisam ga tada ni poznavao, a on mi je prišao pitajući jesam li novinar. Želio mi je ispričati priču o Zagrebačkom festivalu na kojem se razočarao. Napisao sam o tomu dvije kartice, slikao ga i poslao u redakciju Arene navečer vlakom, kako se to tada radilo. Odnio sam mu sutradan tekst. Mišao je to pročitao i rekao da je izvanredno, a ja sam mu rekao da bi mu to, kad se objavi moglo i naškoditi i da ako hoće tekst možemo i povući. Razmislio je i rekao da se to ipak ne objavi. Kad sam nazvao urednika uhvatio se za glavu. Sve je već bilo u prijelomu, ali na kraju tekst ipak nije bio objavljen – rekao je Karaman, ističući kako prijateljstvo koje je tada počelo nije prekinuto do danas.

S Mišom se često čuje, pa je, nakon što su se i nedavno čuli, Mišo Karamanu dao zadatak da na promociji u Šibeniku svako pozdravi njegovu vjernu publiku.

Monografija se, napomenuo je i to Karaman, sastoji iz dva dijela. Prvi brojnim fotografijama i legendama kronološki prati Mišin glazbeni put, dok je drugi dio posvećen samoj Dalmaciji o kojoj je pjevač tako često pjevao.

- Odabrao sam 11 Mišinih pjesama koje sam uvrstio u monografiju i stihove kojih sam koristio kao legende fotografija.
I šibenski skladatelj, aranžer i umjetnički voditelj festivala Večeri dalmatinske šansone Dušan Šarac, prisjetio se svog dugogodišnjeg prijateljstva s Mišom. O Miši se, kazao je, sve zna i pomalo je deplasirano govoriti o njemu. No, jedno uvijek valja reći: on je posebna pojava na estradi, ne samo hrvatskoj nego cijele bivše države, naglasio je Šarac koji je s Mišom, među ostalim, radio i njegov prvi, ali i zadnji album iz 2010. godine.

Uz monografiju predstavljen je i box set od šest CD-a s 130 izabranih pjesama Miše Kovača koji je objavila Croatia Records prošle godine u ožujku, taman uoči lockdowna. Unatoč tomu, ta glazbena antologija, kako je kazala urednica u Croatia Recordsu Nikolina Mazalin, našla je put do mnogih poklonika Mišinih pjesama diljem država bivše Jugoslavije od Slovenije do Makedonije gdje i danas ovaj pjevač ima brojne obožavatelje.

Predstavljanje knjige Dalmacija, pismo stara bila je i svojevrsna uvertira 24. izdanju Večeri dalmatinske šansone show program koje je bio posvećen upravo Miši Kovaču. Stoga je uz monografiju na podnevnoj konferenciji za novinare predstavljen i dvostruki album s 24 skaldbe ovogodišnjeg festivala, također u izdanju Croatia Recordsa.

- Sve je spremno za ovogodišnje izdanje Šansone. Lani smo spriječili da festival doživi brodolom, a sada idemo dalje. Počeli smo s kantautorima Arsenom Dedićem, Ibricom Jusićem, Kemalom Montenom. Na festivalu su pjevale i Gabi Novak, Tereza... imali smo i "srednju generaciju" Massima, Nenu Belana, Dragana  Lukića Lukyja... a sada je došla treća generacija... Sinoć smo do 2 sata imali generalnu probu i vjerujem da ćemo imati dobar festival, jer su izvođači, autori, aranžeri... počeli hvaliti jedni druge kako imaju dobru pjesmu - našalio se dobro rasoploženi direktor Šansone Branko Viljac

Šibenski festival, istaknuo je, uvijek je imao glavu, jer se na njemu podjedanko drži do aranžmana, teksta, melodije i izvođača. Ta je Viljčeva izjava izavala snažan pljesak festivalskih gostiju i izvođača koji su se okupili na pressici u šibenskom hotelu Bellevue, a nezapažena nije prošla ni Viljčeva primjedba kako šibenski festival nerijetko nije imao medijski tretman kakav zaslužuje. Za njegovu popularnost najviše je zaslužna "usmena predaja", zaključio je. Onima koji festivalu prigovaraju da na njemu nema dovoljno klapa, iako u svom imenu nosi atribut dalmatinski,  poručio je da zaboravljaju na važnu odrednicu Šansone, a to su kantautori.

Viljac se pohvalio i novom suradnjom Šansone s međunarodnim festivalom Ohrid fest koji traje tri večeri te je s posebnim zadovoljstvom pozdravio goste iz Makedonije: skladatelja i direktora Ohridskih trubadura, u sklopu kojih se održava i Ohrid fest, Grigora Koprova te Gorana Šarca, direktora pop večeri Ohrid festa.

- Suradnja s ovim festivalom koji se održava u rujnu bit će takva da će jedan od pobjednika šibenske Šansone nastupiti na Ohrid festu, a pobjednik njihove pop večeri dogodine na našoj Šansoni - kazao je Viljac.

Inače, poklonici Miše i njegove glazbe u Šibeniku, monografiju Dalmacijo, pismo stara u izdanju Slobodne Dalmacije, odnosno Hanza Medie mogu kupiti u Tisak Mediji i na kioscima Tiska do 27. kolovoza, u knjižarama te od 21. kolovoza u prodavaonici Natura shop.

19. travanj 2024 17:51