StoryEditorOCM
GlazbaNIJE SAMO HOBI

Nataša Cvitan Plazibat i njezin bend ‘Boom’ snimili spot i rade prvi album: Ona je zimi profesorica geografije, ljeti pjevačica

Piše Marija Lončar
1. lipnja 2020. - 12:29

Zanimljivo je to s muzikom: u biti ti ne izabereš nju, nego ona tebe izabere i ne možeš bez toga, jer je to dio tebe i moraš to izbaciti vani, inače ćeš biti nesritan! Tako svoj pogled i odnos prema glazbi vidi i osjeća Nataša Cvitan Plazibat, profesorica geografije koja već godinama predaje u šibenskoj Prometno-tehničkoj školi, a izvan učionice i online nastave koja je došla s koronom, svoj drugi život već više od 20 godina živi na sceni za mikrofonom, pod svjetlima reflektora!

Nema svirke i koncerta u Šibeniku i okolici gdje nije nastupala s raznim bendovima koje je i sama okupljala i osnivala, a posljednje dvije godine sa svojim bendom “Bloom” ozbiljno radi na prvom samostalnom albumu. na kojem će se naći 10 skladbi za koje je, osim jedne, prvi put Nataša pisala i tekstove. Album bi trebao biti objavljen na jesen, a izdavač je Croatia Records.

Ovih dana pak izišao je prvi singl i spot za pjesmu “Ja pripadam”, snimanje kojeg je završilo samo nekoliko dana prije negoli je sve stalo i utihnulo zbog korone. Pjesma i video na YouTubeu za vrlo kratko vrijeme zabilježili su više od 2500 pregleda, što je, reći će Nataša, više nego dobro za jedan “no name” bend. Vrti se i na mnogim radijskim postajama, CMC-u, a pozivi za intervjue stižu sa svih strana. Gostovali su i u Music Pubu Zlatka Turkalja Turkija.

– Ovo više nije samo hobi. Posljednjih 12 godina nastupam redovito svake sezone. Meni je ovo postao drugi posao. U zafrkanciji kažem da sam ja barska pjevačica, pogotovo što sam najčešće pjevala jazz, blues, soul..., ali od kada sam prije dvije godine osnovala “Bloom” sve je nekako postalo ozbiljnije.

Porodiljni dopust

Nataša, Nata kako je zovu oni koji je poznaju od djetinjstva, ili Cvita, nadimak koji je dobila u srednjoj školi, na svom je glazbenom putu prošla puno toga: od gradskih dječjih zborova preko “Kola”, a tijekom studija u Zagrebu pjevala je i u slavnom Akademskom zboru “Ivan Goran Kovačić”, zboru crkve u Palmotićevoj, zboru Opere zagrebačkog HNK, a kasnije i splitskog HNK. Za dlaku je falilo da se u potpunosti posveti ozbiljnoj glazbi, ali je jedan susret sa Splićaninom Borisom Plazibatom, klarinetistom koji je posao našao u šibenskoj Glazbenoj školi Ivana Lukačića, na neki način bio presudan u odluci da se vrati u rodni grad i nastavi “dvostruki” život kao profesorica geografije i pjevačica surađujući s brojnim bendovima.

– Prvi autorski bend s kojim sam pjevala bio je “Roža fijore” s Matom Skračićem, ali kada sam ostala trudna sa svojom drugom curom, otišla sam i u bend je došla duga pjevačica, koja je kasnije postala Matina supruga. Danas su oni Mate Skračić Adaptive Quartet. Eto, ne bi se ni upoznali da nisam otišla na porodiljski – smije se Nataša.

Njezin glazbeni ukus, reći će, obilježila je američka glazba šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

– U ovoj koroni puno sam se glazbe naslušala. Uglavnom pop, soul, blues, ali i novije autore. Ima tu i eto glazbe i, naravno, klasike, a opera mi je oduvijek draga. “Bloom” je kombinacija vrlo različitih glazbenih ukusa i stilova, jer svatko od nas voli i sluša drugačiju glazbu. Rekla bih da je naš zvuk pop s primjesama soula, bluesa i funka. Klavijaturist Toma Cukrov pravi je glazbeni genijalac, iznimno talentiran glazbenik, skladatelj, aranžer... On više sluša pop koji ide prema soulu i funku i točno se u pjesmama vidi gdje preteže njegov, a gdje moj utjecaj. Tekstove pišem više poetski, da pjesma može stajati sama i bez glazbe. Onda to pokažem Tomi i bubnjaru Ivanu Buriću, a oni se uhvate za glavu i kažu “A, stara ‘ko će ovo uglazbit!”. Bude tu onda svega. I posvađamo se, ali na kraju sve dobro završi. Razgovaramo puno i na kraju se oko svega dogovorimo – objašnjava Nataša i otkriva kako u ovom malom bendu svi zajedno rade na glazbi, premda se dobro zna tko je šefica u cijeloj priči!

Uživa u koncertima

Iako, Nataša i njezin “Bloom” sa slatkim nestrpljenjem čekaju jesen i izlazak albuma, ljeto dočekuju sa zebnjom. Korona je, kaže, dotukla kulturu, pa tako i glazbenike. I ona, ističe, uživa u koncertima i scena je njezin drugi dom, ali zbog korone sve je stalo. Što će donijeti ljeto, hoće li biti svirke i nastupa pred publikom, što je mnogim glazbenicima glavni izvor zarade, nitko ne zna! Ipak, optimizma Nataši ne nedostaje. Osjeća se u svakoj gesti i rečenici koju izgovori, kao i odlučnost da ostvari ono što je naumila. Zato ni korona ne može lako omesti njezine glazbene planove. Teći će oni i dalje paralelno s radom u školi. S učenicima je, ističe, oduvijek, lako pronalazila zajednički jezik i zato joj nije bilo teško poticati ih da uče, vjeruju u sebe, svoje mogućnosti i kreativnost. Štoviše, redovito za Dan škole koju Prometno-tehnička obilježava na Sv. Nikolu, organizira školske priredbe na kojima učenici koji se obrazuju za vozače, pomorske nautičare, špeditere, poštanske i cestovne tehničare, itekako imaju što pokazati: od sviranja raznih instrumenata, pjevanja, preko glume i plesa do parkura. Većina njezinih učenika, kaže, i ne zna da se bavi glazbom, ali, neki su to, vidjevši spot za pjesmu “Ja pripadam”, uz palac gore, upravo otkrili!

19. travanj 2024 22:03