StoryEditorOCM
GlazbaKlapa ‘Bunari‘ Vodice

Nadamo se da ćemo uskoro s našom publikom gromko zapivati: Pobjeći će svaki soj, kad zagrmi klapski poj!

Piše Katarina Rudan
16. veljače 2021. - 11:17

Vodička muška klapa Bunari nedavno je na svojem Facebook profilu objavila da za potrebe snimanja novog video uratka traže „karizmatičan par, ne mora biti zaljubljen, ali bilo bi poželjno da su muško i žensko...Iščekuje vas uzbudljivo jednodnevno snimanje na atraktivnoj lokaciji. Prijave u inbox, može i pojedinačno, pa ćemo vas mi spojiti... Bez brige, neće biti nikakvih eksplicitnih scena...“.

Da takvih scena neće biti, kao dokaz su ispod objeve „prilijepili“ video jednog prijašnje uratka. I dosita, sve je na tom videu po PS-u: romantično, morsko, razdragano. Valjalo bi s njima popričati, malo ih fotkati, pa neka nam i zapivaju, pomislila sam. Ali, to u ova vremena često „ali“, kako ih okupiti u ovoj nesretnoj koroni, odmah mi je prostrujalo mislima. Ništa, valja pokušati.

Okrenem broj mobitela objavljen na toj istoj Facebook stranici i odmah mi se javio Nikola. Nikola Rak, drugi tenor klape, saznala sam kasnije. Začas smo se dogovorili. Nema okupljanja, ali priče će biti. A i fotki. Tako smo taj „problem“ riješili. On će govoriti u ime svojih klapaša, a fotografije će poslati. Tako je i bilo.

Naravno, prvo sam ga upitala za koju im pjesmu treba tako „karizmatičan par“, što pod tim podrazumijevaju i ima li prijava.
- Inbox nam je doslovce zatrpan prijavama, koje su jako zanimljive i šarolike, a neki uz fotografije šalju čak i kompletne biografije. A pod „karizmatičan par“ podrazumijeva se da taj u konačnici izabrani par ima „ono nešto“. Ne znam vam točno opisati kakav, ali znamo što tražimo! A pjesma? Radi se o pop skladbi „ Zagrli nebo“ koja u sebi nosi jednu pozitivnu i optimističnu poruku. Autor teksta je Ivica Brnas-Fudo, inače autor stihova velikih hitova klape „Rišpet“ Lumin, Prsti zapleteni, Fališ mi..., dok glazbu potpisuje Ivo Jurić, mladi glazbenik za kojeg će se tek čuti, a aranžman je napravio Ante Lasan – govori vrlo razgovorljivi Nikola. Nije nam htio otkriti vrijeme i lokacije snimanja spota, već je rekao da će ga snimati na atraktivnim lokacijama koje ćemo tek otkriti gledajući spot, a snimat će ga, kao i sve njihove dosadašnje video uratke, njihov prijatelj i redatelj Tomislav Dugandžić.

Od žudija do klape

Današnji članovi klape su Ante Juričev-Grgić (tenor prvi), Tomislav Slavica i Nikola Rak (tenori drugi), Branimir Sladoljev (bariton), Marko Juričev-Martinčev i Ivan Lasan (basevi). Inače, klapa je osnovana 2003. godine, unutar družbe „Vodiških žudija“, čuvara Kristova groba, a kako su svi bili i članovi pučkog crkvenog zbora znali bi često zapivati na putovanjima i druženjima.

-Tako smo prvi put zapivali pri povratku iz Splita s procesije Sv. Duje te 2003., na kojoj su sudjelovali i žudiji. U samim počecima pivali smo gotovo svakodnevno, i to najčešće oko dva bunara na glavnom vodičkom trgu pa smo se zbog toga i nazvali „Bunari“. S klapskom pismom dočekivali smo zore, pivali po vodičkim kalama i portunima, guštali ispod volata i prozora mladih vodičkih divojaka. Neki su nas dočekivali osmijesima i vinom, a neki vrčinama i beštimjom, a zanimljivo je da smo urušili čak i jedan dimnjak – kazuje Nikola uz osmjeh rado se prisjećajući tih vrimena. S ozbiljnijim radom krenuli su nakon donacije obitelji Srdarev koja im je poklonila novac za jednogodišnje plaćanje voditelja.

- Prvi voditelj klape bio je, nažalost tragučno preminuli, Toni Grguričin, prvi tenor klape Teuta. Nakon njega klapu su vodili Ivo Mikuličin, poznati šibenski novinar i glazbeni djelatnik, dubrovački maestro Ivo Lise i klapski zaljubljenik Filian Vuletić, sadašnji voditelj, a po potrebi i pjevač. Svatko od njih je na svoj način ostavio neizbrisiv timbar i trag u radu i uspjesima naše klape, kao i nekoliko bivših pjevača i članova koji više ne pjevaju s nama, prije svih Goran Mačukat i Ivan Mikulandra.
 

Pivamo di god nas zovu

Kao i većina dalmatinskih klapa i Bunari „a capella“ većinom pjevaju na klapskim susretima i festivalima te na koncertima i pozornicama čije tiho i prigodno okruženje to omogućuje, a najviše posla imaju u ljetnoj sezoni, onoj normalnoj kakve još pamtimo i kad se može „ubrati“ koja kuna. Takvi nastupi većinom iziskuju pjevanje uz instrumentalnu pratnju, pa ih tada na gitari prati murterski trubadur, svestrani umjetnik i glazbenik Vedranko Šikić Balara i virtuoz na mandolini Vodičanin Krešimir Pelajić.

- Nastupamo kroz cijelu godinu, ali najviše u ljetnim mjesecima i to po gradskim trgovima i raznim manifestacijama i prigodama. Pivamo i po seminarima, vjenčanjima u Crkvi, sprovodima, tako da nas dragi čitatelji slobodno kontaktirajte. Tu smo za sve prigode. I vesele i tužne. Smijete li to napisati?... Da, bili smo i u Sloveniji pa smo se i na svoje oči uvjerili koliko Slovenci vole klape i Dalmaciju. Na „Ribare“ i „Vela Luku“ padaju u nesvist i ridaju do besvijesti! A kako su zbog ove nesretne korone koncerti i veća okupljanja zabranjeni, u zadnje vrime većinom pivamo, nažalost, samo po sprovodima. Naša je srića što nijedan od nas ne živi isključivo od pjevanja, ali suosjećamo s našim kolegama, posebno s gažerima i onim manje poznatima koji su preko noći ostali bez jedinog prihoda. Većinom smo privatni obrtnici, a u klapi imamo gradskog vijećnika i bivšeg specijalnog policajca, planinare, lovce, ronioce, čak i jednog Facebook „influencera“ – govori Nikola.

Svi su, nastavio je, sretno oženjeni, svi skupa imaju osamnaestoro djece i ima naznaka da će ih biti još!
- Rekordere, klapu „Zvono“ iz Kistanja koja ima preko pedeset potomaka ipak ćemo teško dostići – dodao je uz smijeh.
 

Dva nosača zvuka

Dosad su snimili dva nosača zvuka. Božićni „Veselmo se ov čas“ s tradicionalnim izvornim napjevima i poznatim stranim skladbama te „Omiški“ na kojem se nalaze pjesme koje su izvodili na Omiškom festivalu i koji je bio nominiran za diskografsku nagradu Porin u kategoriji „Najboljeg albuma klapske glazbe“.

- Uz oba albuma snimili smo i prateće video uratke sa spletom pjesama sa tih albuma. U dogledno vrijeme nam je u planu izbaciti i album vodičkih pučkih korizmeno uskrsnih napjeva za koji smo već i snimili prigodan spot „Svetomu križu“, a kojeg smo posvetili svim generacijama vodiških pučkih pivača i žudija. Također, čekamo da se skupi i dovoljan broj pop skladbi pa bi u dogledno vrijeme izbacili i taj nosač zvuka. Idemo korak po korak. Pomalo... Kako bi rekli naši stari: „Vrag odnija prišu“ – kazuje Nikola.

Uz pjesmu i spot „Zagrli nebo“(za kojeg traže taj „karizmatičan par“) i prigodne mikseve izdvojio je pjesmu i spot “Timbar vire” nastalu u povodu jubileja 50. obljetnice kanonizacije prvoga hrvatskog sveca Nikole Tavelića, kao i njegove autorske pjesme „Potraži me u sjećanju“, „Sentimentio“, „Fališ“ i „Za sva vrimena“ s kojima su nastupali na Šibenskoj šansoni i Kaštelanskom festivalu snimili su zanimljive i nesvakidašnje video uratke. Imali su podosta i vokalnih suradnji, a najuspješnije su se pokazale one s Ivanom Kovač i pjesmom „Dalmacijo, srce oca moga“ i Igorom Cukrovom i pjesmom „Ćaća moj“.
 

Vodice u srcu

Uz klapu „Bunari“ u Vodicama postoji i klapa „Godimenti“ koja - kaže Nikola - trenutno nije aktivna, a s posebnim zadovoljstvom navodi žensku klapu „Oršulice“, koja je na prošlogodišnjem Omiškom festivalu osvojila 3. nagradom žirija i pokazala da spada u sam vrh ženskog klapskog pjevanja. Naravno, „Bunarima“ su Vodice u srcu, pa gotovo da nema blagdana i prigode u kojoj ne nastupaju. Ponovimo, u normalnim vremenima.

- U božićnom razdoblju uvijek imamo nekoliko koncerata s tim da svake godine mijenjamo mjesta u kojima ih održavamo. U Vodicama je izrazito jaka tradicija pasionske baštine, posebno u vrijeme Velikog tjedna gdje kroz procesiju Velikog petka kroz mjesto i prikaza Kristova uskrsnuća, padanja žudija na Veliku subotu možete uz duhovnu, doživjeti i vizualnu dubinu i ljepotu uskrsnih blagdana. Ako još niste bili, pozivamo vas sve da u uskrsno vrime posjetite naše malo misto. Ima se šta za viditi i doživiti! (opet reklama op.a.). Po Vodicama ljeti nastupamo uglavnom u promenadama, đardinu i na nezaobilaznoj vodiškoj manifestaciji „Pulenti i šaši“. Ove godine nam je u planu uvođenje jedne nove ideje i načina prezentacije, ali nećemo je zasad otkrivati da nam je netko ne ukrade – reče.
 

Puno planova

Zbog cjelokupne situacije s i oko pandemije koronavirusa, jedno se vrijeme, prošle godine za vrijeme lockdowna, nisu sastajali i vježbali te su nakon popuštanja epidemiloških mjera nastavili s probama.

- Održavamo ih u našim prostorijama koje nam je ustupila Župa Vodice, a moram navesti da nas Grad Vodice, kao i sve udruge u Vodicama, financijski podupire. Radimo koliko u ovim uvjetima možemo. Dajemo sve od sebe, imamo puno planova i uz promociju pjesme i spota „Zagrali nebo“, te nastupa na Omišu planiramo snimiti splet vodičkih pučkih napjeva posvećenih Gospi, obradu jednog starog dalmatinskog evergrina s kojim bi ovjekovječili suradnju s našim instrumentalistima, a ne treba isključiti mogućnost nastupa na još nekom festivalu. Naravno, radit ćemo na proširenju i acapella i instrumentalnog repertoara, a autorski dvojac Bilić/Šarac napisao je za nas i jednu zanimljivu pjesmu o crvenoj kapi. A i medley Novih fosila već dugo čeka na snimanje. Fale nam nastupi i čvrsto se nadamo da ćemo uskoro zajedno s našom publikom gromko zapivati: Pobjeći će svaki soj, kad zagrmi klapski poj! – reče na kraju za razgovor uvijek spreman i raspoložen Nikola Rak.

Na Oktoberfest bez putovnice?!

Bilo je, kaže Nikola, puno zanimljivih anegdota kroz sve ove godine na njihovima putovanjima u zemlji i inozemstvu, a jedna im je posebno ostala u sjećanju.

- Naši dragi prijatelji iz klape "Croatia" iz Munchena pozvali su nas na Oktoberfest. Večer prije polaska na put jedan član je shvatio da su mu istekli i putovnica i osobna. Morali smo angažirati dodatnog pjevača, u slučaju da ovaj ne uspije proći granicu. Ključan je bio prijelaz na slovenskoj granici s obzirom da Hrvatska tada još nije bila u Europskoj uniji. Simpatična graničarka Mojca opijena šarmom pojedinih članova (smijeh op.a.), zažmirila je na oba oka i propustila zaboravnog člana preko granice. Iako je dobila CD, mislim da je zaslužila barem dva tjedna punog pansiona i besplatnog ljetovanja u Vodicama – ispričao je Nikola.

Povratak na Omiš

„Bunari“ su do sada osvojili preko trideset nagrada na raznim klapskim domaćim i međunarodnim festivalima i susretima, ali najdraže su im one sa Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, kojeg smatraju klapskim Olimpom.

- Drago nam je najaviti da se nakon četiri godine stanke vraćamo na Omiš i to na Večer novih skladbi na kojoj ćemo izvesti pjesmu „Naš Čovo“ koja govori o nadaleko poznatoj Viškoj bitci. Pjesmu je na stihove Silvija Strahimira Kranjčevića skladao živuća klapska legenda Krešimir Magdić, na čiji smo je poziv i pristali izvesti. Iako nije nagrada, vrijedi spomenuti i jednu zanimljivost. Fotografija naše klape nalazi se na prigodnoj poštanskoj markici Hrvatske pošte koja je tiskana povodom uvrštavanja klapskog pjevanja pod okrilje UNESCA – navodi Nikola.

19. travanj 2024 19:30