StoryEditorOCM
OstaloTeniski turniri

Šibenik postao odredište tenisača iz cijelog svijeta: sa Šubićevca se ide – na Roland Garros

Piše Borislav Juras
29. svibnja 2021. - 12:17

Šubićevac je, čini se, postao omiljen među tenisačima iz susjedne Bosne i Hercegovine. Nakon što je Aldin Šetkić u travnju osvojio Šibenik Open, ženski turnir iste razine (nagradni fond 15.000 dolara) iz ITF kalendara je na Šubićevcu osvojila i Dea Herdželaš, djevojka iz iste države. Ona je u finalu turnira bila bolja od Darje Vidmanove, 18-godišnje češke igračice. Više od dva sata igre joj je trebalo za pobjedu 6:2, 3:6, 6:4. Za nekoliko minuta manje, jednaki broj setova je odigran u finalu muškoga turnira, priređenog paralelno, istovremeno sa ženskim, na zemlji Šubićevca. Ukupni pobjednik je 19-godišnji Francuz Timo Legout. U završnome meču je nadmašio prvog nositelja, puno poznatijeg u svijetu tenisa, Hernana Casanovu. Bilo je 6:4, 0:6, 6:2.

Trofej za Hrvatsku

Argentinac je i u parovima (sa sunarodnjakom Zukasom) stigao do finala, ali i tu ostao bez titule. Završni meč su on i partner bez igre predali francusko-austrijskoj kombinaciji Dan Added i David Pichler. Jedan trofej je ipak stigao i u hrvatske ruke. 15-godišnja Petra Marčinko, među najmlađima na turniru, u pojedinačnoj konkurenciji je zaustavljena u četvrtfinalu (Vidmanova), ali je zato trijumfirala u paru sa dvije godine starijom Mađaricom Natalijom Szabanin. Nakon što su iščupale praktički izgubljen polufinalni dvoboj (Herdželaš i Mariana Dražić vodile 6:2, 5:3 i 40:0, uz četiri vezane meč lopte na servisu), nešto lakše su u finalu „sredile“ rusku kombinaciju Ashtakova/Makarova (6:4, 6:3).
Oba ova turnira je Šibenik dobio „van kalendara“, uskočio kao zamjena za Bol i Tučepe, zbog dostupnijih hotelskih kapaciteta. Iako organizacijski vrlo komplicirani za članove TK Šubićevac, ovi su događaji, osim sportske, donijeli gradu ogromnu promidžbu u mnogim aspektima, posebno turističkom. Okupili su sportaše, trenere i njihove pratitelje sa svih strana svijeta, od Čilea i Argentine do Japana i Australije. Valja istaknuti da su oba pojedinačna finala gledatelji mogli pratiti u prijenosu na Sportskoj televiziji.

Još jedan turnir

Kad je već krenulo, Šibenik još ne misli stati, pa se zadnjega tjedna svibnja igra još jedan ženski turnir iz ITF-ove serije W15, opet kao zamjena za Tučepe. Finale je planirano za nedjelju. Ovaj će turnir, kao i dva iz prethodnoga tjedna, mnogima biti uvertira za onaj najveći. Jer, sa Šubićevca se ide na – Roland Garros! To je već učinio Francuz Legout, koji je s pozivnicom organizatora dobio mogućnost nastupa u kvalifikacijama ovog Grand Slam turnira. Pozivnicu, ali za glavni turnir Roland Garrosa, dobila je Oceane Babel (i nju je na Šubićevcu dobila Čehinja Vidmanova)! Još više je djevojaka koje će zaigrati u juniorskome dijelu turnira u francuskoj metropoli. Među njima i već spomenute Szabanin, Marčinko, Vidmanova, sve prijavljene i za ovotjedni šibenski turnir...

18. travanj 2024 21:11