StoryEditorOCM
Ostaloglava u balunu

Šibenčani protiv licemjerja s puno zajebancije: američkog košarkaša uvjerili da poznanike na ulici oslovljava ‘Dobar dan! Di si pi**o stara!?“

Piše Ivo Mikuličin
25. srpnja 2021. - 08:56

Na Šubićevcu se i danas smiju anegdoti iz prvoligaške sezone, kad je trener bio Splićanin Ivica Kalinić, a u momčadi dva crnoputa nogometaša Kwedi i Tabi. Prvi je bio školovan igrač, dok je Tabi stršio nekontroliranom snagom. Gotovo i nije bilo utakmice da taj igrač ne bi dobio žuti ili crveni karton. Zato je ondašnji član klupskog vodstva, nedavno preminuli Marko Slavica dobio zadaću da u razgovoru malo urazumi Tabija. Tako je Marko došao poslije treninga pred svlačionicu, te s prvim crnoputim nogometašem, kojega sreo počeo razgovor.

Marko: - Tabi moj! Ne možeš se tako ponašati. Samo skupljaš kartone, pa štetiš i sebi, i momčadi, i klubu u cjelini.
Crnoputi igrač: - Ali, šjor Marko, ja nisam Tabi, ja sam Kwedi!
Marko: - Pusti sad to. Što je to važno!?

Tamnoputi 'Šibenčani'

Možda tu simpatičnu anegdotu ne bismo ni spominjali da ovih dana neki portali nisu opleli po splitskom kolegi Edu Pezziju, prozivajući ga bez argumenata „za rasizam“.

- O čemu vi govorite!? Mi u Dalmaciji i ne znamo što je to rasizam ili šovinizam. odgovorio je Pezzi.

Dragi splitski kolega samo nas je podsjetio na bezbroj cnoputih igrača, koji su nosili dres HNK Šibenik ili košarkaša Šibenke, a koji su uživali nemale simpatije Funcuta i ostalih šibenskih prijatelja sporta. Istodobno, njihovi suigrači su se s nemalom simpatijom, popraćenom dobroćudnom šibenskom zajebancijom, odnosili prema njima.

- U zrakoplovu od New Yorka Toomer se naglo smanjio! Njegovi su ga menadžeri najavljivali kao dvometraša, a on ima 195 centimetra. No, ta menadžerska laž mi ne smeta, jer je Toomer i dobar igrač, i dobar čovjek – oglasio se ondašnja zvijezda Šibenke Miro Jurić, kad se crnoputi košarkaš Kenny Toomer prije 27 godina pojavio na Baldekinu.

Na jednako dobar način je među šibenskim košarkašima koju godinu poslije dočekan i Dwayne Broyles, koji i danas održava prijateljske odnose s ondašnjim suigračem, a kasnijim trenerom Jeronimom Šarinom.

Prošlosezonski prvotimac, također crnoputi James Freeman je jednako sjajno primljen na Baldekinu, iako ga nije mimoišla šibenska greza zajebancija. Uvjerili su ga kako je najbolje da poznanike na šibenskim ulicama oslovljava „Dobar dan! Di si pizdo stara!?“

Isti pozdravi

U svlačionici na Šubićevcu nerijetko su navijačku pjesmu „Ti jedini, ti najbolji“ počinjali crnoputi nogometaši Mohammed Okechukwu i nedavno otišli Prince Ampem.

Uostalom, nisu samo crnoputi sportaši u Šibeniku dočekivani sa simpatijama.

- Šibenik je jedini grad na svijetu, gdje pridošlice na parketu i travnjaku jednako pozdravljaju kao svoje igrače, odgojene na Baldekinu i Šubićevcu – oglasio se nedavno Sarajlija Ado Kahrimanović, koji je zabijao koševe za Narančaste prije 18 godina.

Ustajući žestoko u obranu kolege Pezzija, dodat ću još nešto, čime se ne mora baš svatko složiti, ali od kojega stava ne odstupam.

Čestitam HNS-u i nogometnoj reprezentaciji, koja je odbila klečati prije utakmica na Europskom prvenstvu. Dalić, Modrić i ostali su zapravo kazali „ne“ licemjernim Englezima. Domaćinu, koji je zagovarao klečanje kao simboličnu potporu borbi protiv rasizma, a samo koju minutu poslije poraza u finalnoj utakmici Engleska – Italija, na rasističkoj osnovi, osuo paljbu po svojim crnoputim reprezentativcima. Samo zbog promašenih kaznenih udaraca!

19. travanj 2024 23:12