StoryEditorOCM
OstaloŠAHISTI na izborima

Postaje li Šibenčanin danas vladar hrvatskoga šaha?! Miro Tesla kandidat za predsjednika Saveza

Piše Borislav Juras
6. lipnja 2021. - 09:00

Mjesecima su hrvatski šahisti strpljivo čekali popuštanje strogih epidemioloških mjera da bi mogli organizirati natjecanja. No, prije natjecanja će odrediti tko je „vladar“, prvi čovjek hrvatskoga šaha! Ove nedjelje je, nakon nekoliko odgoda, konačno vrijeme za izbornu sjednicu Skupštine HŠS-a. Na skupu u zagrebačkome hotelu Dubrovnik (početak u 12 sati), između dva kandidata će se birati predsjednik. Jedan je aktualni, privremeni predsjednik, Kaštelanin Ivica Brkić, a drugi Miro Tesla, aktualni prvak grada i predsjednik ŠK Šibenik!

- Naš Miro ima solidne šanse da bude izabran, pogotovo obzirom na programski sadržaj vezan za budućnost šaha u Hrvatskoj. Kadetski šah, najbolnija točka, ujedno je i najvažnija u njegovu programu – uoči prvog termina za skupštinu, još prije pet mjeseci, najavio je Branko Vlaić, predsjednik šahovskoga saveza Šibensko-kninske županije.

Neizvjestan ishod

Kako je i dalje potpuno neizvjestan ishod izbora, ta najava praktički vrijedi i danas.

Nekoliko dana uoči izbora u Zagrebu, šahisti iz Šibenika i okolice oprostili su se od profesora Ante Bulata, od čije su pojave s druge strane stola dugo zazirali i velemajstori...

- Preminuo je FIDE majstor Ante Bulat, više desetljeća prva ploča ŠK Šibenik i najbolji domicilni šibenski šahist. Toliko sjećanja, zajedničkih doživljaja nas koji smo s njim sudjelovali u klupskim mečevima, igrali iste turnire, družili se i upijali njegove misli. Rođen 1932. godine, šahovski majstor je postao 1960. na državnom prvenstvu (gdje je, u vrijeme kad je Jugoslavija bila druga šahovska sila svijeta, osvojio deseto mjesto), što je, obzirom na njegov amaterski pristup, izvanredan uspjeh. Pogled u šahovske baze odaje prezimena tadašnjih velikana s kojima je dijelio šahovske bojeve, i dosta takvih bojeva je završilo Antinom pobjedom, pa i u kasnijim godinama.

image
Ante Bulat
Šk Šibenik

Možemo samo zamisliti dokle bi majstor Bulat dogurao da se profesionalno posvetio šahu. Nekoliko je puta bio prvak Hrvatske, a osvojio je i polufinale prvenstva Jugoslavije ispred sedam međunarodnih majstora i velemajstora Marjanovića. Vrlo je zapažena njegova uloga u proboju ŠK Šibenik u Prvu B ligu kao i uspjehu u hrvatskome kupu. Današnji šibenski igrači pamte i njegove lako upijajuće šahovske lekcije kao trenera. Aktivno se sa šahovnicom družio do 2008. godine. Vrstan profesor zemljopisa, znao je pokazati svestranost u svakom razgovoru. Hvala ti, dragi Ante, što smo imali čast družiti se i igrati našu igru“ – ovim su se riječima šahisti Šibenika na klupskoj facebook stranici oprostili od profesora Bulata.

25. travanj 2024 14:50