StoryEditorOCM
Ostalonova medalja

Nakon bronce u prvenstvu, eto im i srebra u kupu! Kadeti Solarisa potvrdili da pripadaju vaterpolo vrhu

Piše B. JURAS
13. listopada 2022. - 14:19

Pola je godine prošlo između dviju završnica službenih državnih natjecanja u vaterpolu za mlađe kadete (uzrast do 13 godina). Na bazenu u Crnici su održane obje završnice, oba puta je isti „kvartet“ došao do borbe za medalje, i oba puta je pobjednik bio zagrebački Medveščak. Da ne bismo potpuno reprizirali tekst objavljen nakon prvenstva Hrvatske, pobrinuli su se dječaci Solarisa - oni su proljetnu broncu „zamijenili“ srebrom osvojenim u Kupu Hrvatske!

Ova generacija dječaka šibenskoga kluba, rođenih 2009. godine i mlađih, pokazuje već drugu sezonu da pripada hrvatskome vrhu u svom uzrastu. U odnosu na prvenstvo, ključan iskorak su napravili polufinalnom pobjedom nad vršnjacima Jadrana (12:10), koji su ih na proljeće nadmudrili (13:8) i ušli u finale. Ovaj put su znali zaustaviti njihova najboljeg igrača, što je bilo dovoljno za pobjedu. Do zlata se ipak nije moglo kontra fizički dominantnih mlađih kadeta Medveščaka, koji su cijelu sezonu nedodirljivi. Solarisa su jednako uvjerljivo nadigrali u skupini (9:3) i dva dana kasnije, u finalu (10:4). Na putu do srebra, još su šibenska djeca pobijedila Opatiju (15:8), Mornara (11:2) i korčulanski KPK (9:5).

- Klubu je dugoročno bitnije da ova djeca za nekoliko godina stasaju u seniorske igrače, ali je kratkoročno bitna ta medalja jer je zaslužena nagrada za silnu energiju, zalaganje i trud koji pokazuju na svakom treningu i utakmici. Užitak je s njima raditi, pratiti gotovo svakodnevni napredak – veli Bruno Sabioni, trener ovih dječaka.

Radit će s njima i u novoj sezoni (koja je praktički krenula), kroz kadetski uzrast. Novost je da će ubuduće biti u hrvatskom vaterpolu jedna dobna kategorija manje, pa će baš kadeti „pokrivati“ dvije generacije.

- I među godinu mlađima, od kojih su neki igrali za mlađe kadete, a od srijede do nedjelje su u Rijeci, na kupu za nade, imamo dobru generaciju. Kako više nemaju svoju kategoriju, nego se priključuju kadetima, za njih ćemo dogodine vjerojatno organizirati memorijalni turnir u spomen na naše velikane, Renata Vrbičića i Grgu Renju, s namjerom da postane internacionalni. Zalog za budućnost nam je i generacija koja je prije dvije godine osvojila kup za mlađe kadete. U međuvremenu su izgubili dvojicu igrača koji su otišli u Pulu i Zadar. Zanimljivo je da će u njihovu uzrastu, mlađim juniorima, uskoro po prvi put krenuti državno prvenstvo koje će se igrati po liga sistemu. Od tih momaka, već imamo jednog koji je nedavno debitirao za seniorsku momčad, Lovru Goleša – otkrio je Sabioni.

On i Ivan Jukić su vodili mlađe kadete Solarisa na završnom turniru Kupa Hrvatske, a srebrne medalje su osvojili: Petar Gović (ukupno tri pogotka na turniru), Roko Mašić (1), Ivan Luša, Patrik Kundid (2), Vito Di Liddo (15), Vigo Brkić (13), Andrija Radnić (2), Luka Tucak (5), Vito Cvitan (1), Šimun Škugor (2), Andrija Bujas (7), Josip Bračanov (2), Lovre Gović (1), Josip Vujić te vratari Luka Škugor, Karlo Gulin i Bruno Komesarović.

06. svibanj 2024 15:51