StoryEditorOCM
Ostalošibenske VATERPOLISTICE

Koronavirus ih ostavio na suhom: Umjesto u Crnici, Ćaleta cure Viktorije okuplja virtualno!

Piše Borislav Juras
20. travnja 2020. - 08:26

 

 

 

Umjesto stvarnog okupljanja na bazenu, vaterpolistice Viktorije se već cijeli mjesec druže samo virtualno, u posebnoj grupi na internetu. Zbog pandemije uzrokovane korona virusom, onemogućen im je pristup objektu u Crnici. Zatvoreni bazen je neko vrijeme ispražnjen, bez vode, a one kondiciju održavaju individualnim treninzima u ili oko svojih domova...

- Cure su dobile programe za treninge na suhom. Redovno ih provode, informiraju me o tome na našem internom, virtualnom druženju. Za razliku od onih koji nisu vezani za vodu, naš je sport u ovoj situaciji hendikepiraniji. Izostanak plivanja, treninga u vodi se ne da nadoknaditi drugim vježbama. Zato će nam trebati više vremena, možda i cijeli mjesec da se, nakon dozvole za povratak u bazen, vratimo službenim natjecanjima, veli Marijo Ćaleta, trener vaterpolistica Viktorije.

Jedna od opcija je da se ta natjecanja organiziraju i privedu kraju tokom ljeta!
- Vaterpolo mi je atraktivniji, privlačniji ljeti, na otvorenim bazenima, pod reflektorima. Ovakva situacija bi mogla oživjeti i manje sredine, klubove s dugom tradicijom, drugoligaše i trećeligaše kojih je zadnjih godina sve manje, ali i nama omogućiti da cijelo ljeto radimo s djecom, što dugo nije bio slučaj, mišljenja je Ćaleta.

Njegove su igračice prekid sezone dočekale s jednom pobjedom u šest odigranih utakmica. Puno bolje se nije ni moglo...
- Ostaje žal za propuštenom prilikom u utakmici s Burom. Koštalo nas je neiskustvo, dijelom i manjak treninga iskusnijih igračica. Njih četiri, studentice ili već zaposlene cure, nam dođu povremeno na utakmice, to ovisno o svojim obvezama. Zato nam je realnost borba za četvrto mjesto u prvenstvu.

Još realnije je okrenuti se mlađima, onima koje redovno treniraju i „ukazuju“ na svoj potencijal... Jedna od njih je Ana Goreta, kadetska reprezentativka, trenutno najefikasnija igračica seniorske lige (28 pogodaka u šest utakmica)!

- Ana i vratarka Andrea Marić, također kadetska reprezentativka, su predvodnice generacije mladih cura čiji nam je razvoj primaran ovih godina. Prati ih još nekoliko koje imaju reprezentativnog potencijala, vjerujem da će igrati i na U-17 prvenstvu Europe, planiranom za ljeto 2021. u Crnici. Ugodno je iznenađenje Iva Čoga. Relativno kasno nam se priključila, ali neumorno trenira, brzo uči i napreduje. Jednako uporne su one najmlađe, poput Hane Mijat, Marcele Lovrić-Caparin ili druge vratarke Nore Prelević, kojoj je tek 11 godina. Sve su, do ovog prekida, bile redovne na treninzima, učile od našeg dobrog duha Danka Jerkovića Doktora, sada i od vrijednog Josipa Petkovića. Imamo ih više od 20. Aktualne su osvajačice medalja na kadetskom i juniorskom prvenstvu države. Zato nam je cilj, dok su još na okupu, prije odlaska na fakultete, pokušati i do neke titule prvakinja u mlađim uzrastima, otkriva Ćaleta.

Nije li Goreta već nadrasla sredinu poput šibenske? Ili možda može biti pokretač za značajniji rezultat Viktorije i u seniorskoj konkurenciji?!

- Iako joj je tek 16 godina, ona je u bazenu, u vaterpolu gotovo deset godina, još od polaska u osnovnu školu. Polivalentna je igračica, dominira u kadetskoj reprezentaciji koja je izborila nastup na svjetskome prvenstvu. Već sad može imati mjesta u prvoj postavi Mladosti, našega najboljeg sastava. Nastavi li napredovati, nastup na seniorskome prvenstvu Europe u Splitu, za dvije godine, ne bi joj trebao biti upitan. Vjerujem da je, barem do kraja srednjoškolskog obrazovanja, neupitan Anin ostanak u Viktoriji. Uz nju će lakše napredovati suigračice, možda i do nekog ozbiljnijeg seniorskog ostvarenja Viktorije, nešto poput finala kupa i prvenstva iz 2008. godine“.

Kad je prvenstvo Europe u pitanju, Ćaleta ga je odradio u siječnju, u Budimpešti. Bio je izbornik hrvatske ženske reprezentacije. Osvojeno je deseto mjesto. Hoće li on nacionalnu selekciju predvoditi i u Splitu?!

- Meni je poslije Budimpešte istekao ugovor s reprezentacijom. Što će biti dalje, ovisi o odluci Upravnog odbora nacionalnog saveza. Nakon što smo prošli neugodne Portugalke u kvalifikacijama, ispunili najvažniji cilj, nadali smo se da bi mogli do četvrtfinala u Mađarskoj. Nismo uspjeli dobiti Slovakinje u presudnoj utakmici, poslije je našu iscrpljenost iskoristio i Izrael.

18. travanj 2024 10:35