StoryEditorOCM
Ostaloizvan bazena

Ivica Tucak rezolutan kao i uvijek: Blizu smo odgode Igara, Talijani imaju saznanja da bi se održale tek za dvije godine

Piše Vedran Babić
24. ožujka 2020. - 10:47

Da se pita Ivicu Tucka, Olimpijske igre u Tokiju ovog se ljeta ne bi održale.

- U situaciji u kojoj se cijeli svijet trenutno nalazi zbog pandemije koronavirusa suludo je uopće razmišljati o tome – jasan je stav izbornika hrvatske vaterpolske reprezentacije.

Tucak i njegovi izabranici formalno još nisu ni izborili Olimpijske igre. Kvalifikacijski turnir u Rotterdamu trebao je početi jučer, ali je zbog koronavirusa prebačen za 31. svibnja do 6. lipnja. Pitanje je, međutim, hoće li se i tada održati, a ne zaboravimo da Olimpijske igre počinju već 24. srpnja.

- U ovom trenutku nema šanse da se te kvalifikacije održe. Već su sada svi sportaši stopirani, mi kao reprezentacija nemamo uvjete za pripreme i pitanje je koliko će još ovakvo stanje trajati. Ako kriteriji za plasman budu poredak sa zadnjeg Svjetskog prvenstva ili renking FINA-e, onda smo sigurno unutra. Međutim, sada je sve to po strani. Premalo je vremena ostalo do Olimpijskih igara i ne postoji ni minimalna šansa da se sportaši pripreme. To su ipak Olimpijske igre, vrhunac sporta. Ako se pandemija ne smiri, pitanje je koliko bi se još proširila i kako bi Igre izgledale... To bi trebao biti festival sporta i ne bi se smio održati pod svaku cijenu – javio nam se Tucak iz Šibenika gdje se nalazi u karanteni poput ostatka naše zemlje.

- Ova mi karantena pada jako teško jer sam navikao na dinamičan način života. Slušam naputke institucija i obavljam samo nužne stvari, nadajući se da ovo neće trajati dugo. U stalnom sam kontaktu s ljudima iz HVS-a, mojim pomoćnicima Smodlakom, Suknom i Kuterovcem, kao i s igračima. Stanje je kaotično, svi moramo dati svoj doprinos da se život što prije vrati u normalu – upozorava Tucak.

Već su do sada vaterpolisti izgubili puno dana za treninge, a po svemu sudeći prisilna pauza neće tako skoro završiti. Izgubljenu kondiciju i natjecateljsku formu neće biti jednostavno nadoknaditi.

- Mi smo deset dana bez treninga. Igračima smo poslali program treninga, ali njega je nemoguće odraditi u kućama. To su uglavnom rekreativni treninzi, a ne oni koji bi trebali biti dostatni kao priprema za Igre. Ako se pandemija ubrzo smiri, razmišljamo o tome da krenemo prema Središnjem državnom uredu za šport da se reprezentaciji omoguće uvjeti barem za nekakav trening, ali u ovom trenutku to još nije realno.

Što kažu vaši kolege iz drugih saveza?

- Čuo sam se s izbornicima iz Italije, Španjolske i Grčke i svi smo istog stava. Ako bi se išlo na Igre u tom roku, bile bi neregularne jer sportaši nemaju minimalne uvjete za pripreme. Vaterpolo i plivanje su specifični. Puno znače i dva dana izvan bazena, a kamoli više. Koliko vidim, samo su Mađari omogućili reprezentaciji treniranje po strogim mjerama opreza.

Znakovit je bio Tuckov razgovor s izbornikom Italije Alessandrom Campagnom.

- On je razgovarao s predsjednikom CONI-ja (op.a. Talijanski olimpijski savez) i već imaju neke informacije da bi se Igre mogle odložiti za dvije godine, no nije to još ništa službeno. Mislim da smo blizu odgode. Koncem travnja bi se sve trebalo znati.

Tucak je u stalnom kontaktu s ljudima iz matičnog saveza, SDUŠ-a, pričao je i s rukometnim izbornikom Linom Červarom koji se nalazi u istoj situaciji, kao i s prvim čovjekom Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkom Matešom.

- Koliko je god gospodin Mateša prije bio optimističan, iz njegove izjave na TV-u daje se naslutiti da će se Igre teško održati. Nadam se da će brojka zaraženih kod nas početi padati, ali kad će se steći uvjeti za normalno treniranje teško je reći. Situacija je izvan kontrole, nitko ne zna u kojem smjeru može ići.

Tucak je zaključio:

- Pored pandemije koronavirusa, pa i ovih potresa u Zagrebu, bilo bi neozbiljno razmišljati o sportu i Olimpijskim igrama, koliko god one bile značajne svakom sportašu. Situacija nije katastrofična, ali nema ni puno optimizma. Možda griješim pa se Igre i održe u planiranom terminu, ali to onda ne bi bilo u duhu sporta.

20. travanj 2024 13:49