StoryEditorOCM
Nogometdonesna odluka

Treća HNL Jug: Nema ispadanja, liga se širi do 18 klubova, Junak u bitku za viši rang

Piše Frane Vulas
5. svibnja 2020. - 12:56

Treća HNL Jug kao i Županijske lige neće se ove sezone nastaviti, a treća liga iz koje nitko neće ispasti s aktualnih 16 iduće sezone mogla bi biti proširena i do 18 klubova. No, samo ako toliko klubova i zadovolji sve uvjete za taj rang natjecanja.

Ono što je već neko vrijeme bilo posve jasno, polako dobija i službenu formu. Međužupanijski odbor HNS-a Središta Split je predložio je Izvršnom odboru HNS-a neigranje Treće HNL Jug, svih županijskih liga, te liga mladeži na području Središta. Međužupanijski odbor koji predstavlja četiri dalmatinska županijska saveza to je napravio na elektronskoj sjednici, a shodno zaključcima prethodnog sastanka Odjela za natjecanja HNS-a i tajnika nogometnih središta. Odluka je isključivo na IO-u HNS-a.

S obzirom da bi za eventualni nastavak natjecanja bila nužna česta testiranja svih igrača, trenera, službenih osoba, uz cijenu od cca 1500 kuna po testu, iluzorno je bilo očekivati nastavak tih natjecanja. I klubovi Druge HNL su HNS-u uputili želju da se prvenstvo prekine.

U slučaju da IO donese očekivanu odluku, lider Junak (jedan od tri kluba koji su podnijeli zahtjev za drugoligašku licencu uz drugoplasirani Split te šesti Zadar) vjerojatno bi dobio priliku kroz kvalifikacije pokušati izboriti drugu ligu. Naravno, pod uvjetom da dobije licencu. Pet klubova iz pet trećih liga razigravali bi za dva mjesta. Prvo bi ždrijebom određena dva kluba igrala pretkolo, a potom pobjednik s preostala tri razigravao (dva para). Igrala bi se jedna utakmica na neutralnom terenu.

Međužupanijski odbor prihvatio je i proširenje Treće HNL Jug na do 18 klubova, vrata za što su u svim natjecanjima otvorile izmjene Zakona o sportu. Međutim, ako ih ne bude 18 koji zadovoljavaju uvjete bit će ih manje. Ujedno su prihvaćeni i prijedlozi da se u slučaju prekida natjecanja Prva HMNL proširi na 12, a Prva HNLŽ na deset klubova.

19. travanj 2024 03:59